Przepis na creme brulee

Crème brûlée z awokado bez jajek to totalnie rewolucyjna rozpusta dla miłośników tych owoców. Jeśli przy okazji należysz do grona łasuchów to przepadniesz, ponieważ crème brûlée w takim niebanalnym Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Crème brûlée

Crème brûlée 136

Ponieważ uwielbiam ten deser, wypróbowałam już wiele przepisów na crème brûlée, zarówno jeśli chodzi o połączenie składników, jak i sposób ich przygotowania/pieczenia. W tym wydaniu, moim skromnym Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Creme Brulee

Creme Brulee 85

Jeden znajprostszych inajsmaczniejszychdeserów jakie można sobie wymyślić. Creme Brulee robi się bardzo łatwo iszybko, jedynym problemem jest palnik, nie oszukujmy się trzeba go porostu mieć. Zobacz więcej
stopithere
stopithere Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stop it here
Creme Brulee

Creme Brulee 131

Ten deser był od początku dla nas zagadką. Jak wiele z wieloma potrawami, również i z tą nigdy wcześniej się nie spotkaliśmy. Ale każdy kto zna Amelię, wie, że jedną z rzeczy, które Amelia najbardziej Zobacz więcej
Ania_L
Ania_L Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kraina rozkoszy podniebienia...
Crème brûlée

Crème brûlée 26

Na pewno każdy z Was zna crème brûlée - cudowny deser rodem z Francji, przygotowywany na bazie śmietanki, żółtek i cukru, zwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Klasyczny crème brûlée Zobacz więcej
- czyli waniliowa pycha Dziś wpadły do mnie dwie koleżanki ze szkoły, chciałam poczęstować je czymś ekstra... i wyszło..a przynajmniej one tak twierdziły.. Mi smakowało bardzo, więc chyba nie kłamały Zobacz więcej
Toczka
Toczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepysznik
Francja: Crème brûlée

Francja: Crème brûlée 366

Wychodzę za mąż, zaraz wracam. Z tej okazji w najbliższy tydzień zaprezentuję kilka przepisów potraw i deserów, którymi będziemy się dziś raczyć na małej rodzinnej uroczystości z okazji naszego ślubu Zobacz więcej
flowerek
flowerek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
flowerek.com-moje gotowanie
Creme brulee

Creme brulee 89

VN:F [1.9.22_1171] Kto nie zna tego deseru? Chyba każdy. Creme brulee, czy raczej Crème brûlée kojarzy się z deserem restauracyjnym, trudnym do wykonania w domu. Może dlatego nie wielu przygotowuje Zobacz więcej
W kuchni Katie
W kuchni Katie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Katie
Crème brûlée

Crème brûlée 43

Crème brûléeto klasyk w dziedzinie deserów, jest znany na całym świecie, tak samo jak tiramisu czy panna cotta. Deser ten rzekomo wymyślili Francuzi. Po raz pierwszy wzmianka o nim pojawiła się w 1691 Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Creme brulee

Creme brulee 116

Crème brûlée po francusku znaczy „przypalony krem”. Ten deser jest jedną z największych międzynarodowych gwiazd słodkiej sceny kulinarnej i podbił serca oraz podniebienia milionów ludzi na całym Zobacz więcej
basjula
basjula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BasJulowe pasje
Creme brulee

Creme brulee 105

Witajcie :) Dziś mamy dla Was coś specjalnego - domowy creme brulee. Jest to ulubiony deser Julki, taki na wyjątkowe okazje. Do tej pory jedynie zamawiany w restauracjach, ale w końcu postanowiła się Zobacz więcej
Apetyt Smaku
Apetyt Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyt Smaku
Crème Brûlée

Crème Brûlée 84

Crème Brûlée Już dawno, dawno kiedy pytałam Was co chcecie ujrzeć na blogu, jedna osoba napisała- crème brûlée. Przepraszam więc za zwłokę, ale jest! Prezentuję przepis (na zapewne dobrze Wam znany) Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Creme brulee

Creme brulee 552

Crème brûlée to wyjątkowy i wykwintny deser, w dodatku klasyka kuchni francuskiej. Bardzo waniliowy, rozpływający się w ustach, aksamitny z przepyszną brązową skorupką. Crème brûlée oznacza Zobacz więcej
PASJA NA TALERZU
PASJA NA TALERZU Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PASJA NA TALERZU
Creme brulee

Creme brulee 321

Klasyczna elegancja Francja, czyli creme brulee. Od dawna słyszałam w domu: kiedy zrobisz creme brulee? No i zrobiłam. Klasyczny, delikatny, z chrupiącą skorupką... w sam raz na niedzielny Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Crème brûlée

Crème brûlée 33

Crème brûlée to francuski specjał, znany i uwielbiany na całym świecie. Jeśli jeszcze nie znasz jego smaku, czym prędzej nadrób zaległości i sięgnij po przepis na klasyczny crème brûlée. Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Crème brûlée

Crème brûlée 62

Crème brûlée 6 Flares Facebook 4 Pin It Share 2 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 6 Flares Składniki: 400ml śmietanki kremówki 36% 1 laska wanilii 6 żółtek 20g cukru pudru + do Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Crème brûlée

Crème brûlée 127

Crème brûlée - tego deseru chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest banalnie prosty i bajecznie smaczny. Moim zdaniem to nieco grzeszny, dekadencki i bardzo niedzisiejszy deser, który jednak dobrze Zobacz więcej
Nadszedł ten dzień. Crème brûlée podawany na europejskich stołach przynajmniej od 1691 roku, zagościł wreszcie i na moim. Nie do końca jest jasne czy pierwotny przepis powstał we Francji, czy też w Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wiem co jem
Crème brûlée

Crème brûlée 84

„Po trzech dniach migreny, nie miałam już wczoraj siły wymyślać jakiegoś deseru na dzisiejszy obiad. Zakupiłam więc gotowy crème brûlée firmy Rians. Nigdy nie kupuję gotowych deserów, tym razem Zobacz więcej
An-na
An-na Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
waniliowo
Crème brulee? Zawsze!

Crème brulee? Zawsze! 463

Crème brulee przygotowałam na proszony obiad w stylu francuskim. Choć po namyśle stwierdzam, że potraw było zbyt wiele jak na francuskie menu... Dość, że podałam tartę z porami i cukinią, ratatouille, Zobacz więcej

Każdy kto widział kultowy już film pt. "Amelie", doskonale pamięta scenę, z przebijaniem się głównej bohaterki przez skorupkę cukru, w celu dotarcia do creme brulee. Zanim zapoznamy się z charakterystyką owego deseru warto podkreślić, iż z francuska nazwa ta oznacza dosłownie przypaloną śmietankę.


Podstawowy wariant składa się zaledwie z kilku produktów. Ów zapiekany deser jest przygotowywany ze śmietanki, żółtek oraz cukru, zaś warstwa wierzchnia uwieńczona jest skorupką z cukru karmelizowanego. Za charakterystyczny aromat creme brulee odpowiadają dodatki. Do głównych wariantów dodatkowych, jeśli chodzi o creme brulee, zaliczamy wanilię oraz czekoladę.

Historia popularnego francuskiego deseru sięga roku 1691 – wówczas zrodziła się pierwsza – do dziś zachowana wzmianka opisująca składniki oraz sposób przygotowania. Niewykluczone, że deser gościł na stołach arystokratów znacznie wcześniej. Na szczególną uwagę zasługuje także forma serwowania creme brulee. Deser podawany jest w formie tzw. kokilek – są to niewielkie miseczki, w których wypieka się desery, a następnie podaje w wersji schłodzonej.