creme brulee - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 200

Creme brulee

Głodna Gospodyni

...Creme brulee nie należy do kanonu bożonarodzeniowych deserów, jednak w naszym domu w tym okresie, aż trzykrotnie zajmował piekarnik.  Najpierw pojawił się na spotkaniu przedświątecznym w gronie przyjaciół. Dwa dni później kolejni zaproszeni goście, aby poczuli się równie ważni, zostali uraczeni tym smakołykiem. A gdyby jeszcze było mało, ostatnia...

Creme brulee

W domu Antoludka

...Prowansja, w powietrzu unosi się zapach lawendy, za oknem przepiękne krajobrazy urokliwej średniowiecznej twierdzy  a wśród nich ON, dostojny i subtelny CREME BRULEE.  Prawdziwy król wśród deserów, urzekający swoim smakiem, przygotowywany na bazie żółtek, śmietany i cukru  z dodatkiem wanilii.  Na pewno zdobędzie Twoje serce! Składniki: 200 ml...

Creme brulee

Choochla

...Przepisów na creme brulee jest tysiące, z mlekiem bez mleka, mniej lub więcej cukru. Owoce w środku, owoce na zewnątrz. Najważniejsza w creme brulee jest wanilia, która temu deserowi nadaje charakterystyczny aromat i „skorupka” J, ze skarmelizowanego cukru. Deser po raz pierwszy został opisany w książce kucharskiej François Massialota w 1691 r...

Creme brulee

Tapas de Colores

...Jowita w kuchni Creme brulee -deser nad deserami. Podczas jego przygotowania miło jest posłuchać francuskiej muzyki.  Otrzymałam na gwiazdkę od przyjaciół fantastyczny prezent "Appetit Francja" - płytę z piosenkami francuskimi  z dziesięcioma klasycznymi przepisami z kuchni francuskiej.  Znajdziecie w tym świetnie wydanym zestawie muzyczno...

Creme brulee

Caketime

...Kremowa, waniliowa masa ukryta pod warstwą chrupiącego karmelu. Prosty deser a ma w sobie coś wybitnie wciągającego. Kiedy jadłam go pierwszy raz we francuskiej knajpce, przyznam szczerze, że mnie nie zachwycił. Natomiast domowa wersja to już zupełnie inna bajka:) Zachęcam do wypróbowania, nawet jeśli nie macie palnika do brulee- można wówczas...

Creme brulee

Nakryty Stoliczek

...Delikatny, schłodzony waniliowy krem pod warstwą gorącego, chrupiącego karmelu. Creme brulee to klasyk wśród klasyków, francuski król deserów znany i lubiany na całym świecie. Zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki, jest fantastyczny! Dość długo zabierałam się za jego przygotowanie, bałam się, że coś się nie uda, zupełnie niepotrzebnie...

Creme brulee

Kuchnia Gumisia

... Creme brulee-wspaniały i delikatny deser pokryty cienką  warstwą karmelizowanego cukru. Przy przygotowaniu tego  deseru potrzebne będą wam foremki nie powinny być one za duże i nie za głębokie. Sposób przyrządzenia: *10 żółtek *0,750 l śmietany 30% *0,250 l mleka *2 laseczki wanilii *0,125 kg cukru pudru   Dodatkowo: *7-8 łóżeczek...

Creme brulee

Prosto z kuchni

...Zafascynowany kuchnią Francji nie wyobrażam sobie deseru bez creme brulee. Będąc wielokrotnie we Francji za każdym razem zamawiałem deser i...nie zawsze był dobry. Niby mega prosty przepis ale jednak trzeba go robić z dużą dokładnością. Tak więc postanowiłem troszkę zmienić przepis podstawowy o jeden składnik ale ... składnik, który robi wielką...

Creme brulee

Waniliowa Inspiracja

...Creme Brulee klasyczny deser francuski. Pierwszy raz podjadałam go kilka lat temu  w mojej restauracji, a teraz w końcu postanowiłam go upiec. Wyszedl pyszny, delikatny, waniliowy. Troszke przypomina mi polski budyń.          ...

Creme brulee

nietylkopasta.pl

...Creme brulee Większości z Was wydaje się zapewne że to bardzo skomplikowany deser. Nic bardziej mylnego. Wystarczy zakupić palnik do karmelizowania cukru a reszta zrobi się prawie sama Przygotowanie:1 godzina + chłodzenie Składniki: - 500 ml śmietany 36% - 1/3 szklanki cukru – białego - 6 jajek – tylko żółtka - 1 laska wanilii - zmieszane 1 łyżka...

Creme brulee

sto kolorów kuchni

...przy gotowaniu kremu mieć przygotowaną zimną wodę w zlewie, gdyby naszą masę jajeczną trzeba było szybciutko schłodzić nie dopuszczając do zwarzenia się naszego deseru. Jeśli ktoś posiada jedną komorę zlewu, radzę napełnić ją dopiero po umyciu rondelka.  Pamiętamy też, o włożeniu naczynek, w których będziemy podawać creme, do zamrażalnika...

Creme brulee

w 365 dni dookoła kuchni

.... Dlatego próbowałam to zrobić pod rozgrzanym piekarnikiem. Niestety niewiele z tego wyszło i cukier nie za bardzo się skarmelizował. Mimo wszystko, deser i tak bardzo mi smakował. :) Jedyne co mogłabym zmienić to dodać trochę mniej cukru, bo deser wyszedł bardzo słodki. Jednak w niedalekiej przyszłości planuję zakup tegoż palnika. :) Creme brulee jest chyba moim ulubionym deserem i każdemu go polecam!...

Ostatnio wyszukiwane:

nalewki z laską wanili, ciasto z sliwkami i posypka, oładka, zapiekanka z dynią soczewicą ryżem papryką cukinią i, kucharka litewska, vitalia, zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów prosty przepis, papryczki nadziewane serem feta w zalewie, nutella z czekoladą, sos z szynki wieprzowej, kurczak pieczony kawałkach, zupa fasolowa 5 przemian, powidła śliwkowe z imbirem i cynamonem, czekoladowa konfitura z sliwka i bananem, kasza gryczana na boczku, zupa czosnkowa na rosole, karp z mikrofalówki, deser owoce leśne, wg minimalisty, ryby z mikrofalówki

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x