cukinia w oliwie

Cukinia marynowana w oliwie jest już od dawna na blogu, jednak w innej postaci (Klik!). Cieszy się Waszym ogromnym zainteresowaniem, co bardzo mnie cieszy. Tym razem jednak polecam cukinię Zobacz więcej
Cukinię uwielbiam - ale tego można się spodziewać :) Gdy znalazłam ten przepis u Rodziców w jednej z gazet, niestety nie powiem w jakiej bo sobie od razu skserowałam, wiedziałam, że będzie wypróbowany Zobacz więcej
Cukinię chciałam zrobić na próbę i wygląda na to, że muszę zrobić jeszcze trochę, bo wyszła bardzo smaczna. Taka cukinia nadaje się świetnie do różnych sałatek. Przepis pochodzi z książki„Przetwory. Zobacz więcej
Cukinię chciałam zrobić na próbę i wygląda na to, że muszę zrobić jeszcze trochę, bo wyszła bardzo smaczna. Taka cukinia nadaje się świetnie do różnych sałatek. Przepis pochodzi z książki„Przetwory. Zobacz więcej
Składniki 2 cukinie 2 bakłażany kilka ząbków czosnku ok 300 ml oliwy/dobrego oleju + do skropienia kilka gałązek tymianku 2-3 łyżeczki miodu ocet balsamiczny sól, pieprz Przygotowanie Bakłażany Zobacz więcej
...Pierwsza i druga patelnia leży teraz jednak spakowana w pudełko razem z książkami i inną udomowioną materią półtora tysiąca kilometrów ode mnie. Pewnie jest im smutno... (reklama dźwignią handlu) Zobacz więcej
Zamykania cukinii do słoików ciąg dalszy. Często jadamy makarony lub zapiekanki z cukinią, dlatego wpadłam na pomysł, by zamarynować cukinię w oliwie. Jeśli zechcemy dodać cukinię do dania, będzie ona Zobacz więcej
Są warzywa, którym nic tak dobrze nie robi, jak grillowanie :) Gotowane lub na surowo zwykle mdłe i bez wyrazu, charakteru i pełni smaku nabierają dopiero porządnie muśnięte ogniem. Na pierwszym Zobacz więcej
Dzisiaj dzielę się w Wami moim ulubionym przepisem na cukinię, którą uwielbiam zajadać się nie tylko w sezonie. Za każdym razem przyrządzając to danie nasuwa mi się stwierdzenie, że jak to możliwe aby Zobacz więcej
Drukuj Moja dzisiejsza kolacja. Dziecinnie prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Niby tylko zwykła cukinia, ale oliwa truflowa nadaje jej bardzo ciekawego smaku, który wyostrza parmezan. Serwowałam Zobacz więcej
W ubiegłym roku podzieliłam się z Wami przepisem na suszone pomidory w oliwie . Pomidorki są pyszne , szybko znikają więc robię je dość często. Mając nadmierne ilości cukinii wpadłam na pomysł Zobacz więcej
Przepis z włoskiej gazetki F - bardzo fajny, do powtórzenia jako letnie, oryginalne danie.Ciekawy jest dodatek ricotty, którą marynuje się w oliwie i podaje osobno. A cukinie kroi się w "tagliatelle". Zobacz więcej
Cukiniowe nitki są świetną propozycją dla tych, którzy, tak jak ja, unikają makaronów, a tęsknią bardzoza spaghetti. Wystarczy obieraczka typu julienne i w 3 minuty mamy coś na kształt makaronu, który Zobacz więcej
Makaron z cukinią, cytryną i oliwą Szybki obiad, tym razem z cukinią prosto z ogródka teściów ;) Szybki, ale bogaty w smaki. Lekko pikantny, mocno cytrynowy, ze sporą ilością pysznej oliwy, która jest Zobacz więcej
cukinie. Jak wiadomo, najsmaczniejsze są młode cukinie. Jedna cukinia schowała się jednak pod dużym liściem, nie zerwaliśmy jej w porę i urosła do sporych rozmiarów. Połowę tej cukinii podsmażyłam z Zobacz więcej
Wczoraj zrobiłam parę słoiczków marynowanej cukinii na zimę i pomyślałam, że podzielę się z Wami przepisem. Jednym z najczęściej robionych przetworów, na południu Włoch, są cukinie i bakłażany w Zobacz więcej
Brakowało mi konceptu na obiad, a po przeglądzie lodówki znalazłam cukinię i zaczęłam szukać pomysłu na danie lekkie, bez długiego duszenia, obsmażania itp. Wybór padł na cukinię z krewetkami, Zobacz więcej
, przecierałam zupę (to nie był udany eksperyment), żeniłam z makaronem. Jednak moim faworytem pozostaje cukinia grillowana. Zawsze żałowałam, że można się nią cieszyć tylko sezonowo. Aż w końcu raz Zobacz więcej
Liczba porcji: &nbsp 6 kotlecików z kostką1 mała cukiniapół pęczka oreganook 6 łyżek oliwy z drugiego tłoczenia2 szczypty pieprzu, 1 szczypta soli gruboziarnistej2 łyżki soku z cytryny Oregano z Zobacz więcej
Makarony, makarony, makarony! Uwielbiam je w każdej postaci. Już wiele razy przekonałam się, iż w najprostszych postaciach smakują najlepiej. Dziś z powodu pourlopowej pustki w lodówce danie Zobacz więcej