curry, kokos, limonka, kolendra i kurczak

Curry, kokos, limonka, kolendra i kurczak - połączenie doskonałe! Nic dodać, nic ująć - trzeba spróbować;) Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 limonka, albo cytryna garść posiekanej kolendry Zobacz więcej
trawy cytrynowej 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, posiekane w plastry 1 łyżka posiekanej szalotki, jak nie macie, dajcie czerwoną cebulę 2 łyżeczki płatków chili 1/2 szklanki Zobacz więcej
Cześć =) Kurczak po karaibsku, to kurczak po portugalsku, który wcześniej gościł na naszym blogu, a w tym wydaniu wybrał się w kulinarną podróż za ocean =) Jest to potrawa zdecydowanie pikantna, Zobacz więcej
warzyw i indyka wyjdzie za dużo, najlepiej dolać więcej mleczka, ewentualnie odrobinę wody, ale nie za dużo, bo rozcieńczy smak kokosa. Całość gotujemy jakieś 10 minut i dosalamy do smaku. Gotowe Zobacz więcej
liści curry 250 g mleka kokosowego sok z jednej limonki odrobina trawy cytrynowej 1 kokos świeży, rozbity odrobina trawy cytrynowej 1 łyżka ziaren gorczycy 1 laska cynamonu 1 łyżka kolendry kumin Zobacz więcej
gorczycy 1 laska cynamonu 1 łyżka kolendry kumin anyż kardamon kurkuma sól, pieprz Curry cejlońskie z ananasem i rybą składniki z podstawowego curry 300 g filetów z ryby (halibut, dorsz) 200 g Zobacz więcej
zyczebyjesc
zyczebyjesc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zyc, zeby jesc
zima, zima, zima..

zima, zima, zima.. 144

0
, pozbawione pestek, drobno posiekane pęk świeżej kolendry, drobno posiekanej 2 limonki W osobnej misce zmieszać pozostałą część startego kokosa z chilli, kolendrą i sokiem z limonki. Podawać z ryżem, Zobacz więcej
- 50 g orzechów włoskich - 50 g orzechów laskowych - 50 g migdałów - 50 g solonych, prażonych orzechów ziemnych lub - 50 g orzechów ziemnych w łupinach - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki Zobacz więcej
i przyprawy – kumin, kolendra. W opcji suszona papryczka chilli i kurkuma. W opcji pasta z tamaryndowca. Przyprawiamy sosem rybnym, nie solą. Możecie dodać paprykę, cukinię, ja tym razem dałam tylko Zobacz więcej
w poprzek i upieczone. Tajska zupa na mleczku kokosowym. W moździerzu jest pasta curry zrobiona ze świeżego imbiru, czosnku, papryczki chilli, ziaren kolendry, kminu rzymskiego i kardamonu. W tym Zobacz więcej
zestawienie). Past curry nie znalazłam, trawy cytrynowej też nie. O limonce nie mam nawet co marzyć. No ale co tam. Zrobię podrabiane curry. Najważniejsze, że dobre. A tak na serio to nigdy nie Zobacz więcej
W ostatni piątek w t- barze gościł Jarosław Uściński i za jego sprawą powstało aromatyczne curry w trzech różnych odmianach: wegetariańskie, rybne oraz z mięsem kurczaka. Każdą z wersji łączyły cebula Zobacz więcej
cytrynowej, chilli, liści limonki kaffir, kolendry... istny pokaz fajerwerków dla kubków smakowych pewnego razu zatrzymaliśmy się na obiad gdzieś w małej miejscowości za Bangkokiem, Pani miała cztery Zobacz więcej
Aleksandra xx
Aleksandra xx Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ruda limonka
Białe plamy

Białe plamy 128

0
(11)Czekolada(1)Czosnek(1)Czosnek niedźwiedzi(1)Daktyle(2)Dynia(1)Galaretka(1)Gruszka(1)Herbata(2)Herbatniki(2)Imbir(4)Jabłko(3)Jagody(3)Jaja(8)Jeżyny(2)Jogurt Zobacz więcej
fasola flaki wołowe garam masala gałka muszkatołowa gorgonzola goździki granat groszek gruszka grzyby gęś imbir indyk jabłka jagody jajka jałowiec jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary Zobacz więcej
fasola flaki wołowe garam masala gałka muszkatołowa gorgonzola goździki granat groszek gruszka grzyby gęś imbir indyk jabłka jagody jajka jałowiec jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary Zobacz więcej
lub nawet pikle z chilli (dla zaostrzenia potrawy) Do podania: Ćwiartki lub plasterki limonki Garść posiekanej kolendry Garść posiekanej mięty Garść posiekanego szczypioru sałatkowego (spring onions) Zobacz więcej
ich ilości dodawane do każdej potrawy. I chodzi tu o umiejętne używanie przypraw, łączenie ich w mieszanki – każdy szanujący się indyjski kucharz sam potrafi zrobić np. garam masala. Kuchnia Indii to Zobacz więcej
mung. Sałatka jest po prostu zachwycająca. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą zgrywają a sos dodaje im wyjątkowego smaku. Całość idealnie je się pałeczkami :) Czas przygotowania: ok 20 min Zobacz więcej
pierwszego kęsa. Poniżej obszerna fotorelacja z krótkimi opisami :) Foty podzieliłam na gotowe dania oraz bazary i kuchnie uliczne :) Ależ się działo. Pierwszego dnia musiałam spróbować Zobacz więcej