curry, kokos, limonka, kolendra i kurczak

Curry, kokos, limonka, kolendra i kurczak - połączenie doskonałe! Nic dodać, nic ująć - trzeba spróbować;) Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 limonka, albo cytryna garść posiekanej kolendry Zobacz więcej
trawy cytrynowej 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, posiekane w plastry 1 łyżka posiekanej szalotki, jak nie macie, dajcie czerwoną cebulę 2 łyżeczki płatków chili 1/2 szklanki Zobacz więcej
Cześć =) Kurczak po karaibsku, to kurczak po portugalsku, który wcześniej gościł na naszym blogu, a w tym wydaniu wybrał się w kulinarną podróż za ocean =) Jest to potrawa zdecydowanie pikantna, Zobacz więcej
warzyw i indyka wyjdzie za dużo, najlepiej dolać więcej mleczka, ewentualnie odrobinę wody, ale nie za dużo, bo rozcieńczy smak kokosa. Całość gotujemy jakieś 10 minut i dosalamy do smaku. Gotowe Zobacz więcej
w piątek lub sobotę – wstęp jest wolny, a pełny program znajdziecie tutaj. Natomiast w ostatni piątek spotkanie odbyło się pod hasłem: „Gotowanie po cejlońsku z Jarkiem Uścińskim”. Wieczór opanowało Zobacz więcej
) 150 g czerwonej cebuli (kostka 1cmx1cm) 200 g świeżej papryki -kolor mix (kostka 3 cmx3cm) główka czosnku lekko sieknięta 0,5 szkl masła klarowanego pieprz cayenne lub 1 pikantna papryczka chili Zobacz więcej
zyczebyjesc
zyczebyjesc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zyc, zeby jesc
zima, zima, zima..

zima, zima, zima.. 151

0
, pozbawione pestek, drobno posiekane pęk świeżej kolendry, drobno posiekanej 2 limonki W osobnej misce zmieszać pozostałą część startego kokosa z chilli, kolendrą i sokiem z limonki. Podawać z ryżem, Zobacz więcej
- 50 g orzechów włoskich - 50 g orzechów laskowych - 50 g migdałów - 50 g solonych, prażonych orzechów ziemnych lub - 50 g orzechów ziemnych w łupinach - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki Zobacz więcej
Typowa tajska zupa na mleczku kokosowym, jest oczywiście bardzo prosta w przyrządzeniu:) Jest na nią kilka sposobów. Potrzebujecie krewetki lub kurczaka. Skupmy się najpierw na krewetkach. Do tego Zobacz więcej
i linki. Uprzedzam, robienie wszystkich pozycji wymaga 12-14h. Ale jak potem słyszycie, że smakuje, to jest tak fajne uczucie, jakbyście, hm, na przykład jakbyście prowadzili zajęcia w szkole wyższej Zobacz więcej
zestawienie). Past curry nie znalazłam, trawy cytrynowej też nie. O limonce nie mam nawet co marzyć. No ale co tam. Zrobię podrabiane curry. Najważniejsze, że dobre. A tak na serio to nigdy nie Zobacz więcej
W ostatni piątek w t- barze gościł Jarosław Uściński i za jego sprawą powstało aromatyczne curry w trzech różnych odmianach: wegetariańskie, rybne oraz z mięsem kurczaka. Każdą z wersji łączyły cebula Zobacz więcej
cytrynowej, chilli, liści limonki kaffir, kolendry... istny pokaz fajerwerków dla kubków smakowych pewnego razu zatrzymaliśmy się na obiad gdzieś w małej miejscowości za Bangkokiem, Pani miała cztery Zobacz więcej
Aleksandra xx
Aleksandra xx Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ruda limonka
Białe plamy

Białe plamy 140

0
(11)Czekolada(1)Czosnek(1)Czosnek niedźwiedzi(1)Daktyle(2)Dynia(1)Galaretka(1)Gruszka(1)Herbata(2)Herbatniki(2)Imbir(4)Jabłko(3)Jagody(3)Jaja(8)Jeżyny(2)Jogurt Zobacz więcej
) maj (14) kwiecień (16) marzec (18) Jajka faszerowane pieczarkami z rzeżuchą Boska sałatka z grillowanym camembertem i orzecham... Sałatka z wędzonej makreli z marchewką i serem żół... Zielony Zobacz więcej
Popularne posty Penne z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym z rukolą i migdałami Nie zrobiłam dzisiaj domowego makaronu, ale pyszny sos zrekompensował mi ten brak. Pasty to są takie moje Zobacz więcej
lub nawet pikle z chilli (dla zaostrzenia potrawy) Do podania: Ćwiartki lub plasterki limonki Garść posiekanej kolendry Garść posiekanej mięty Garść posiekanego szczypioru sałatkowego (spring onions) Zobacz więcej
ich ilości dodawane do każdej potrawy. I chodzi tu o umiejętne używanie przypraw, łączenie ich w mieszanki – każdy szanujący się indyjski kucharz sam potrafi zrobić np. garam masala. Kuchnia Indii to Zobacz więcej
mung. Sałatka jest po prostu zachwycająca. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą zgrywają a sos dodaje im wyjątkowego smaku. Całość idealnie je się pałeczkami :) Czas przygotowania: ok 20 min Zobacz więcej
pierwszego kęsa. Poniżej obszerna fotorelacja z krótkimi opisami :) Foty podzieliłam na gotowe dania oraz bazary i kuchnie uliczne :) Ależ się działo. Pierwszego dnia musiałam spróbować Zobacz więcej