cwierczakiewiczowa

ZOBACZ TAKŻE:

This Page has moved to a new address: retro fusion: Torcik jabłeczny à la Ćwierczakiewiczowa Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
Dziś krótko i na temat :-) Mam nadzieję, że powoli szukacie już przepisów na mazurki? Na blogu znajdziecie przepisy z poprzednich lat na wyśmienity mazurek daktylowo-kawowy z orzechami (bezowy) i Zobacz więcej
Składniki na 700-800 g chrustu. Do smażenia będziemy potrzebować 1 kg smalcu. Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi. Składniki: 400 g mąki pszennej 4 łyżki cukru Zobacz więcej
Składniki na 700-800 g chrustu. Do smażenia będziemy potrzebować 1 kg smalcu. Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi. Składniki: 400 g mąki pszennej 4 łyżki cukru Zobacz więcej
Jeżeli jest zebranie przeważnie lub czysto męskie i co zatem idzie, ma być wypite dużo alkoholu, należy bufet zaopatrzyć w dużo ostrych przekąsek, ryb i dań mięsnych. Jeżeli przeważają panie i Zobacz więcej
Składniki na blachę 20 x 27 cm. Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik. Składniki na piernik Lucyny Ćwierczakiewiczowej : 250 g miodu Zobacz więcej
Składniki na blachę 20 x 27 cm. Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik. Składniki na piernik Lucyny Ćwierczakiewiczowej : 250 g miodu Zobacz więcej
"Życząc dobrego apetytu wszystkim co mego układu obiady jadać będą, cieszę się nadzieją, że nie jedna gospodyni i żona, zawdzięczy mi umniejszenie sobie kłopotu i dobry humor męża po smacznym Zobacz więcej
Staropolskie naleśniki z truskawkami według Ćwierczakiewiczowej - Wiszniówka Toggle navigation Przepisy Zapiski kuchenne Porady O Blogu Współpraca Dania mączne Obiad dla dzieci Placki Przepisy Zobacz więcej
Kulinarne pyszności Molki: Piernik staropolski dojrzewający Lucyny Cwierczakiewiczowej Kulinarne pyszności Molki Kulinaria i fotografia.Twój blog kulinarny.Twoja inspiracja w kuchni pełną Zobacz więcej
Jedna z lepszych takich nalewek jest malinowa, i dla tego téj przepis tu podaję. Garniec (litr) dojrzałych, przebranych należycie malin wsypać w gąsior czterogarncowy i nalać lekkim wystudzonym Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej 109

Funt mąki, 2 łuty masła i 4 łuty cukru miałkiego, 8 żółtek i 4 całe jaja, kieliszek araku i łyżka śmietanki. Zagnieść to razem, rozwałkować jak najcieniej, pokrajać kółkiem od pierożków w długie, Zobacz więcej
Pączki z podobnego ciasta jak na ptysie czy karpatkę ale smażone. Przepis wg starej receptury podanej przez Ćwierczakiewiczową zaczerpnięty z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej z1990 r. Zobacz więcej
Zapraszam na kaloryczne danie historyczne W czasie długiego weekendu odwiedziłam swój rodzinny dom, gdzie urządziłam sobie wykopaliska książkowe. Miałam farta: natrafiłam na niezwykłą perełkę, nie Zobacz więcej
Przepis na ten deser znalazłam w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów". Fajnie się czyta takie stare przepisy, autorka używa nieznanych dzisiaj składników, wiecie co to AMORETKI? :) Co mnie Zobacz więcej
We wtorek trafiła w mojeręceksiążka '365 obiadów' L.Ćwierczakiewiczowej. Pierwsze co, bardzo spodobał mi się sposób w jaki były napisane przepisy. No i taknatknęłamsię na suflet. Sufletu nigdy nie Zobacz więcej
Puszyste parzone pączki wg L. Ćwierczakiewiczowej Tagi: puszyste pączki, tłusty czwartek, pączki z koniturą wiśniową, pączki z migdałami Przyszła kolej na pączki wg przepisu L. Ćwierczakiewiczowej. Zobacz więcej
Przepis pochodzi z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, rożnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast". Pomysł na ich wykonanie chodził Zobacz więcej
Ćwikła to nieodzowny element polskiej Wielkanocy do jajek, kiełbasy, czy mięsa. A dobra ćwikła to oczywiście przygotowana samodzielnie, domowym sposobem najlepiej takim sprzed 100 lat. A gdzie znaleźć Zobacz więcej
Wspominałam już przy okazji przetworów z patisonów, że wypróbowuję pewien staropolski przepis na marynowane ogórki. Pochodzi on z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej "Jedyne praktyczne przepisy Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: