ćwikła z kminkiem

paproszek
paproszek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
Ćwikła

Ćwikła 381

0
Domowa ćwikła z domowego chrzanu. Do świątecznego pasztetu. Składniki na 2 słoiczki ( takie po dużym koncentracie pomidorowym). 1 duży burak 5 łyżek chrzanu 1/4 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz 2 Zobacz więcej
Zwana przez nas Szynką Pani Zosi, od której dostałam ten przepis. To najlepsza gotowana szynka jaką jadłam. Miękka i delikatna. Prosta w przygotowaniu. Na co dzień pysznie zastąpi wędlinę ze sklepu. Zobacz więcej
Moja propozycja na wielkanocny obiad. Składniki: 600 g wołowiny na pieczeń zioła prowansalskie, łyżeczka kminku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego mała garść suszonych grzybów 2 ząbki Zobacz więcej
Nowy tydzień na blogu rozpocznę od czegoś konkretnego, a mianowicie od pysznych bitek z wieprzowiny z suszonymi prawdziwkami i podgrzybkami zbieranymi przez moją rodzinę. Uwielbiam ich intensywny Zobacz więcej
Po raz pierwszy buraczki na ciepło miałam okazję jeść na studenckiej stołówce. W domu jedliśmy tylko domową ćwikłę. Smak stołówkowych buraczków już jakiś czas temu odtworzyłam w swojej kuchni. Teraz Zobacz więcej
Jak co roku goszczą u mnie buraki ćwikłowe, którymi zajadamy się do...wszystkiego-do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. A na Wielkanoc jak znalazł! Składniki na 6 słoiczków o pojemności Zobacz więcej
Wynajdujemy przepisy dosłownie wszędzie: opakowania, gazety, książki, ulotki. Tym razem ręcznik papierowy. Kto by pomyślał?...... Doskonała domowa ćwikła odtworzona przez nas z ręcznika kuchennego. Zobacz więcej
Ćwikła z pieczonych buraków Buraki ostatnio częściej piekę niż gotuję. Ich smak i kolor są intensywniejsze, a więc przygotowana z nich jarzynka do obiadu smaczniejsza. Buraki wymagają dość długiego Zobacz więcej
z cytryny 0,5 łyżeczką bazyli 0,5 łyżeczką kurkumy 0,5 łyżeczką majeranku 1 łyżeczką oliwy z oliwek 0,5 łyżeczką kminku mielonego, 0,5 łyżeczką imbiru 0,5 łyżeczką pieprzem czarnego 0,5 łyżeczką Zobacz więcej
Ćwikła z chrzanem to znany dodatek do tradycyjnych obiadów. Przepisów na nie jest tyle, ile domów, a każdy pewnie równie smaczny i prosty :) Ćwikła z chrzanem to nic innego jak drobno starte buraczki Zobacz więcej
ziołowego 2 łyżeczki musztardy dijon 1/2 łyżeczki płatków chili kminek, gałka muszkatołowa, majeranek, mięta syryjska, sól do smaku 1/2 pęczka natki pietruszki od dawna planowałam pasztet z białej Zobacz więcej
sprawdzonych przepisów na najróżniejsze pasty, kremy i pasztetyale ostatnio postanowiłam znaleźć przepis na idealną zimową kanapkę. I udało się! Przez tą zimę nic nie smakuje mi tak dobrze, jak Zobacz więcej
Witam Serdecznie Dzisiaj mam dzień buraczany wcześniej robiłam ćwikłę a teraz z reszty buraczków upiekłam chlebek. Będziemy potrzebować : 150g mąki razowej żytniej ( typ 720 ) 100g mąki pszennej ( Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Wytrawna ćwikła

Wytrawna ćwikła 108

0
, szczególnie na wiosnę :) Składniki: 1 kg czerwonych buraczków 3 łyżki chrzanu ( może być ten ze słoiczka) - kto lubi ostrzej da więcej mały kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1/2 łyżeczka Zobacz więcej
, octem lub sokiem i cukrem -mieszamy dokładnie Nadmiar przechowywać w szczelnym naczyniu w lodówce. Kto lubi ostrzejszy smak buraczków to doda do nich łyżkę lub dwie tartego chrzanu i będzie miał Zobacz więcej
Doskonała do dań mięsnych i nieodzowna w moim domu w czasie Wielkanocy, jadana wówczas na śniadanie wielkanocne jako dodatek do święconego jajka i swojskiej kiełbasy. Smak ćwikły zależy od buraków, Zobacz więcej
postanowiłam zrobić bitki. Mąż wprawdzie liczył na tradycyjnego kotleta, musi na niego jednak poczekać. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2 cebule 1 łyżeczka kminku sól/vegeta, pieprz do smaku mąka Zobacz więcej
się kroi, jest dobra na ciepło i na zimno, pieczona, smażona i grillowana. Można ją mrozić. Oprócz białej wyląduje w barszczu i na ćwikle. SKŁADNIKI: - 400 g glutenu pszenicznego na seitana - woda (u Zobacz więcej
jaśkowi i marchwi) i grzybowy. Dodatek startej gałki muszkatołowej i tymianku nadaje im charakteru prawdziwych pasztetów. Jako owocowy dodatek zastosowano szarą renetę i kminek. Świetna mała Zobacz więcej
gorącą wodą) mąkę grochową ( można zastąpić inna mąką)- do zagęszczenia masy Warzywa - cebula, marchew i seler siekamy drobniutko (użyłam blendera) i dusimy przyprawiamy ziołami- cząber, majeranek, Zobacz więcej