Od sklepowych szynek wolę pieczony karczek w domowych warunkach. Do niego dodajędużoziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :) Składniki na pieczony karczek: Karczek około2 kg 1,5 główki
Zobacz więcej
Kiedy byłam dzieckiem nie cierpiałam ćwikły i nic w świecie nie było w stanie nakłonić mnie do zjedzenia chociaż odrobiny. Ostra, kwaśna, zupełnie do niczego. Wszystko zmieniło się, kiedy wiele lat
Zobacz więcej
Burak – polskie warzywo, które niejednokrotnie jest przez nas ignorowane. Ograniczamy go do postaci barszczu i ćwikły. A przecież może on być wspaniałym dodatkiem do sałatki, czy nawet stanowić jej
Zobacz więcej
Dobry sposób na buraka, który głównie kojarzony jest z barszczem lub dodatkiem do obiadu, w formie tartych buraczków i ćwikły. Naprawdę miła odmiana. Myślę, że burak w takiej odsłonie, przekona
Zobacz więcej
Zapraszam na pyszny krem z pieczonych buraków z dodatkiem jogurtowego sosu chrzanowego - taka ćwikła na talerzu ;-) Buraki pod wpływem pieczenia uwalniają swoją słodycz i nie oddają wszystkiego co
Zobacz więcej
Niedoceniony i zapomniany przeze mnie burak wraca do łask. To barwne warzywo przez lata kojarzyło mi się z ulubionym składnikiem zapiekanki mojej Mamy i barszczem, który w dzieciństwie jadłam z
Zobacz więcej
Zima to piękna pora roku, ale uboga w świeże owoce i warzywa. Dlatego wciąż szukam rozwiązań które pozwolą mi jakoś te braki uzupełnić. Pieczone buraki są do tego idealne! Po upieczeniu są jędrne i
Zobacz więcej
Ćwikła, czyli buraczki z chrzanem to nieodłączny elemnt zbliżającej się Wielkanocy. Najpyszniejsza jest taka domowa, bez niepotrzebnych konserwantów. Poza chwilą ucierania naprawde nie wymaga wielu
Zobacz więcej
Buraki to jedne w wielu niedocenianych warzyw. Nie dość, że bardzo zdrowe i niskokaloryczne to mogą być do tego przepyszne, tylko trzeba wiedzieć, jak je smacznie przyrządzić. W świadomości Polaków
Zobacz więcej
Buraki - zdrowe, pyszne i tanie. Jeszcze jakiś miesiąc mamy na nie sezon więc korzystamy i gotujemy z nich przeróżne smakołyki - zupę,barszczyk czerwony, sałatki czy chociażby zwykłą ćwikłę. Buraki to
Zobacz więcej
Pieczone buraki mają lepszy smak niż te gotowane w mundurkach. Choć ich pieczenie zajmuje grubo ponad godzinę. Dlatego namawiam, żeby upiec sobie kilka buraczków przy okazji pieczenia mięs, zapiekanek
Zobacz więcej
Ćwikła z pieczonych buraków Buraki ostatnio częściej piekę niż gotuję. Ich smak i kolor są intensywniejsze, a więc przygotowana z nich jarzynka do obiadu smaczniejsza. Buraki wymagają dość długiego
Zobacz więcej
Raz na jakiś czas mam ogromną ochotę na buraki. Co prawda nie zdarza się to często, jednak wtedy zawsze staram się przygotować z nich coś pysznego. Ostatnio padło na sałatkę z pieczonych buraków,
Zobacz więcej
Chcę Was dzisiaj zachęcić do jedzenia buraków. Oczywiście najzdrowszy jest sok z surowych natomiast takie gotowane lub pieczone w łupinkach też mają wielką wartość dla naszego organizmu. Składniki:
Zobacz więcej
Carpaccio z buraków pieczonych | Na Stole CIASTA DESERY MAKARON MIĘSO I RYBY NAPOJE OKAZJE BOŻE NARODZENIE DZIEŃ ŚW. PATRYKA HALLOWEEN ZADUSZKI KARNAWAŁ WALENTYNKI WIELKANOC PIZZE PRZETWORY SAŁATKI I
Zobacz więcej
Pasztety, wegańskie kiełbaski czy pieczenie najlepiej smakują z wyrazistymi sosami. Na moim stole w Wielkanoc są dwa. Kremowy „śmietankowy” sos chrzanowy i aromatyczna, kremowa ćwikła. Sosy są bardzo
Zobacz więcej
Pieczone buraki są doskonałą alternatywą dla gotowanych buraków. Zatrzymują w sobie więcej witamin, smaku i koloru. Używam ich do sałatki, barszczu czerwonego. Taka metoda przygotowania wydaje mi się
Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie domowego pasztetu czy pieczonych mięs bez tego dodatku. Ćwikłę z chrzanem robię w większej ilości - od razu 3 - 4 duże słoje bo taka ćwikła może postać w lodówce nawet kilka
Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja przez większość życia byłam gorącą przeciwniczką buraków. Barszczem czerwonym można mnie było otruć a ćwikłą z chrzanem straszyć. Jak już kiedyś wspominałam odmienił mi się
Zobacz więcej
Buraki bardzo lubię, to jedno z moich ulubionych warzyw. Przy okazji pieczenia chleba piekę buraki. Bardziej mi smakują niż gotowane. Z nich też robię ćwikle. 2 kg buraków 1 łyżka chrzanu cukier do
Zobacz więcej