cykoria w beszamelu

Okres zimy i wczesnej wiosny to czas cykorii. Uwielbiam chrupać na surowo z sosem majonezowym, oliwą i solą, w sałatkach i na ciepło. Nie przeszkadza mi goryczkowy smak warzywa. Właśnie za to ją Zobacz więcej
Czasami mam ochotę na coś innego, coś niecodziennego, coś "od święta" i tym razem miałam ochotę na cykorię, którą prawdę mówiąc pierwszy raz przygotowywałam, a więc mój kulinarny debiut z tym Zobacz więcej
Francuzi zajadają się cykoria, spożywają ją najczęściej w postaci sałatki z lekkim sosem vinaigrette. W Polsce natomiast cykoria nie cieszy się, aż taką popularnością. Może właśnie przyszedł czas by Zobacz więcej
O cykorii słyszałam kilkakrotnie w programach kulinarnych, zdarzyło mi się natknąć na nią w większym sklepie. Zaczęłam zastanawiać się, jak może smakować.Nigdy wcześniej nie pojawiała się na stole w Zobacz więcej
Ziemniaki i łosoś to baza klasycznego dania obiadowego. Cykoria występuje jako ‘zielony’ zdrowy dodatek i dodaje charakteru. Beszamel łączy ze sobą wszystkie smaki – to, co zapieczone pod kremowym, Zobacz więcej
(4 porcje) 4 cykorie 4 plastry dobrej szynki (np. parmeńskiej lub serrano) Sos beszamelowy 30g masła 30g mąki 500ml letniego mleka 1/4 cebuli Ząbek czosnku Listek laurowy Biały pieprz, gałka Zobacz więcej
Nie przepadam za cykorią w wersji surowej i póki co nie udało mi się znaleźć takiego przepisu na sałatkę, by zmienić zdanie. Inną sprawą jest wersja na ciepło, która w mojej kuchni w miarę regularnie Zobacz więcej
Belgijskie czy może flamandzkie cykorie. Owinięte aromatyczną szynką. Z serem. Zapieczone pod delikatnym sosem beszamelowym. Jesienny comfort food! potrzebujemy: - cykorie (średniej wielkości, po 2 na Zobacz więcej
Zapraszam na pieczona Doradę różową z krewetkami grillowanymi, cykoria i pieczonymi ziemniakami w mundurkach z sosem maślanym z bazylia Tajska i małżami Dorada różowa w wersji pieczonej smakuje Zobacz więcej
Gdzieś w jakiejś książce kucharskiej widziałam tak przygotowaną cykorię i postanowiłam sama ją zrobić. Danie nie powaliło mnie na kolana, bo jednak charakterystyczna goryczka cykorii daje o sobie Zobacz więcej
Wiosna! Też ją czujecie? U mnie zawsze o tej porze pojawiają się nagminnie warzywa. Tym razem moim łupem padły cykorie. Miały być zapiekane pod beszamelem, ale moja mama odkurzyła skądś przepis na Zobacz więcej
Cykorie pod beszamelem są dobre. Są też paskudnie ciężkostrawne dla mojego żołądka. Poza tym beszamel ma też mleko, więc sos odpada przy nie tolerancji laktozy. Dlatego postanowiłam je zapiec w sosie Zobacz więcej
Uroczy rynek w miejscowości Arras z ratuszem i staromodną karuzelą. Dziś prościutkie i bardzo jesienne danie. Popularne w północnej Francji (oraz w Belgii), zwłaszcza w regionie Nord-Pas-de-Calais. Zobacz więcej
Cykoria ma bardzo gorzki smak – także jest to danie dla osób lubiących jej smak. Ta cykoria ma wyjątkowy,inny smak dzięki nietypowemu sosowi w którym jest zapiekana. Ja uwielbiam Pamiętajcie, że Zobacz więcej
Dziś przepis na wytrawną tartę z wykorzystaniem migdałowego pesto na bazie roszponki. Goryczkowaty smak cykorii zostaje przełamany słodyczą gruszek. Całość zapieczona jest pod serowym beszamelem z Zobacz więcej
! Każda z nas na jednym talerzu otrzymała dwa rodzaje makaronu. Pierwszy z nich to: tagliatelle con il ragu alla bolognese (23 zł) - fajny, świeży makaron z sosem, w którym mocno wyczuwało się Zobacz więcej
Komiksowe murale w Brukseli i główny rynek w Brugii Kuchnia belgijska raczej nie rozpala naszej wyobraźni. Wybierając się do Belgii słyszymy od naszych znajomych głównie pytania o piwo i/lub Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Cykoria po flamandzku

Cykoria po flamandzku 574

0
- Co to ma być? – spytałam. - Cykoria – odpowiedział W. - No, tyle widzę, ale czy to cały nasz obiad? - Tak. - Dwie sztuki na osobę? - Tak. Wzruszyłam ramionami i poszłam sprzątać łazienkę, Zobacz więcej