Dziś będzie czekolada! Dużo czekolady! Bo przecież nic tak nie poprawia humoru , jak rozpływający się w ustach kawałeczek słodkości ;) Kilka dni temu, kiedy Lindt obdarował mnie słodkościami i
Zobacz więcej
Być może nie jest to najrówniejszy i najpiękniejszy tort świata ,ale za to jest istną czekoladową bombą. Prosty i pyszny - właśnie taki miał być! Udało się! A robiłem kiedyś już podobny ,ale z
Zobacz więcej
Przepis, który mam dzisiaj dla Was jest zdecydowanie bardziej pracochłonny, niż ten na korzenne muffinki z powidłami śliwkowymi, ale zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu, by przygotować te
Zobacz więcej
Krucha tarta wykonana tylko i wyłącznie z mąki owsianej, z domieszką otrębów owsianych, czekoladowe ganache z gorzkiej czekolady, malinki, migdały i skórka cytrynowa. Po-e-zja! Tarta owsiana z
Zobacz więcej
Bardzo proste i bardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa
Zobacz więcej
Pyszne, ręcznie robione czekoladowe cukierki. Do ich wykończenia można używać różnych składników, dzięki temu pięknie się prezentują. Chętnie oferowane w prezencie dla przyjaciół. Jest to deser
Zobacz więcej
Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do
Zobacz więcej
Ganache brzmi dość egzotycznie a to nic innego jak połączenie czekolady ze śmietanką. Deser ten przywędrował do nas z Francji i zadomowił się na dobre. Ganache można stosować jako polewę do ciast i
Zobacz więcej
Bardzo lubię robić praliny! To właściwie nic trudnego, a daje ogromną satysfakcję – po wyjęciu z foremek mamy śliczne czekoladki, prawie takie same jak ze sklepu ;-) Te czekały specjalnie na
Zobacz więcej
Zainpirowana tartą znajomego (Dziekuję Przemku!), zrobiłam moją wersję szybkiej tarty z morelami. Jak się okazało bardzo trafioną, ponieważ nie dotarła na uroczystość, na którą była
Zobacz więcej
Od dłuższego czasu myślałam nad nowym przepisem na ciasto. Warunkiem było to, by można łatwo i szybko je upiec. Spód i brzegi zrobione są z herbatników, dzięki temu mam pewność, że jest upieczone -
Zobacz więcej
Witajcie Kochani! Jest dużo przepisów na ganache, ale ja odnalazłam swoje proporcje, które mi odpowiadają smakiem. W tej wersji krem nie jest przesłodzony ani za gorzki. Dla mnie i dla moich
Zobacz więcej
Ganage odkryłam niedawno i od razu się w nim zakochałam. Myślę, że to będzie miłość po grób, gdyż to chyba najlepszy słodki, ale nie nazbyt słodki, wynalazekwszechczasów. Jest intensywnie czekoladowy,
Zobacz więcej
... z ciemnej i białej czekolady, a na wierzchu zapieczona piana z białek z dodatkiem kakao. Czyli mocno czekoladowo! Ciasto z zewnątrz jest puszyste, a środek jest kremowy. Połączyłam ganache z
Zobacz więcej
„Dziś w ogrodach Montezumy Owocowa Fiesta, na której zobaczymy piękne polskie Maliny i przystojne brazylijskie Ananasy w garniturze z Marshmallow, a wszystko przy Jagodowej muzyce z czekolady”. Taki
Zobacz więcej
Jak się robi Ganache? – Simon COOKs Facebook Instagram RSS HOME Notes Kulinarny Projekty Simon COOKs TORTY „Łączy Nas kuchnia” Dobra rada Kontakt Simon COOKs by Szymon Czupkiewicz Dobra rada Jak się
Zobacz więcej
Jak to się stało, że kwiecień zbliża się już ku końcowi? Odnoszę wrażenie, że zdecydowanie za mało w tym miesiącu zrobiłam, zbyt wiele czasu straciłam i nie zrealizowałam wszystkich projektów, jakie
Zobacz więcej
Zrobienie tego ciacha wcale nie jest trudne, sowo daj. Wystarczy ubi jajka z cukrem, doda mk, czekolad i kakao – pieczemy krek.Nastpnie nasczony likierem krek tniemy na pó, przekadamy mietank z
Zobacz więcej
Niedawno przyszła mi nagła i niemożliwa do odparcia ochota na czekoladę :) Przypomniało mi się, że w wiosennym specjalnym wydaniu Elle à table był cały artykuł dotyczący smakołyków, które można
Zobacz więcej
Idealne ciasto dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem białek. Przełożone cytrynowym ganache smakuje wybornie. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 1 szklanka białek (z
Zobacz więcej