czarna zupa

Żeby nie było, że ograniczam się ostatnio tylko do kuchni tureckiej zapraszam Was dzisiaj na kremową zupę meksykańską z czarnej fasoli. Czytaj więcej » Zobacz więcej
. Pochłaniam tony książek, jedyne co potrafi oderwać mnie od rzeczywistości. Gotuję. Śpię. Czekam. Zupa z czarnej fasoli przepis pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska świata" Angelika Ilies dla 4 Zobacz więcej
to, że do jej przygotowania używa się dwóch rodzajów fasoli: czarnej i czerwonej. Gdybyście mieli problemy z dostaniem czarnej fasoli, można z powodzeniem zastąpić ją białą, zupa będzie miała inny Zobacz więcej
z czarnej rzepy i doprawiłam ją suszonym bluszczykiem kurdybankiem. Moja koleżanka, która spytała, co miałam na obiad, stwierdziła, że znęcam się nad swoimi dziećmi, bo każę im jeść takie "straszne Zobacz więcej
Sycąca, mocno warzywna zupa z czarnej fasoli. SKŁADNIKI - 2 szklanki suchej czarnej fasoli - 2 cebule (czerwona i biała lub 2 czerwone) - 3 średnie ziemniaki - 4 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 Zobacz więcej
kabka
kabka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kate's Pie Hole
Zupa z czarnej fasoli

Zupa z czarnej fasoli 758

0
Krem z czarnej fasoli jedliśmy po raz pierwszy w meksykańskiej. Jest rewelacyjny! Kupiliśmy zatem puszki czarnej fasoli (która de facto do złudzenia przypomina czerwoną), po czym wypróbowałam poniżej Zobacz więcej
"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familijant, miał jedyne dziecię,Córkę piękną jak anioł [...]I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowanoI czarną polewkę do stołu Zobacz więcej
Cześć =) Kolorowa zupa z czarnej fasoli nie tylko cieszy oko, ale jest bardzo pożywna i bogata w różnorodne witaminy i składniki mineralne. Jej charakter nawiązuje do kuchni z regionów Zobacz więcej
Tym razem nie będzie o szparagach (niemniej jednak zamierzam jeszcze wrócić do szparagowych tematów przed końcem sezonu ;), ale o czarnej fasoli. Służy do przygotowania zupy, która - obok zupy z Zobacz więcej
rozgrzać w rondlu. Podsmażyć cebulkę oraz czosnek, a następnie dodać pomidory oraz bulion. Gotować ok. 15 minut. Dodać kilka listków bazylii i zmiksować na krem. Doprawić cukrem. Dodatkowo: 50 g Zobacz więcej
Kupiłam kiedyś czarna soczewicę. Ponieważ nie bardzo miałam na nią pomysł, skończyła jako składnik zupy w wolnowarze. Straciła swój piękny czarny kolor,powiedziałabym nawet że stała się mało Zobacz więcej
No i mamy zimę! u mnie na termometrze powyżej -20. A u Was jaka temperatura za oknami? w taką pogodę nie ma nic lepszegojak pyszna rozgrzewająca zupa! Ja jestem za , a Wy? A podstawowy składnik tej Zobacz więcej
Zupełnie bezmięsna i naprawdę pyszna! Dodatek kminu rzymskiego nadaje tej zupie niesamowity aromat . Przepis zasięgnęłam z tej strony . Zapraszam! Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula posiekana Zobacz więcej
Ta zupa wcale nie miała być zupą. Albo raczej fasola czarne oczko nie miała skończyć w zupie tylko w pysznym, aromatycznym, warzywnym curry z mleczkiem kokosowym. Namoczyłam tę fasolę i ugotowałam do Zobacz więcej
Zima, więc sezon na rozgrzewające zupy z dodatkiem strączków trwa. Dzisiaj mam dla Was propozycję na zupę z czarnej fasoli – po karaibsku! Jest prosta w przygotowaniu i nie potrzeba do niej Zobacz więcej
Wiecie,że przez tą moją dietę przegapiłam rocznicę!? Tak,wczoraj minęły dwa lata od pierwszego wpisu na blogu :} strasznie szybko ten czas zleciał. Cieszę się,że nadal ze mną jesteście, Zobacz więcej
rozmarynu świeżego 5 gałązek tymianku świeżego 2 gałązki oregano świeżego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe ( ja użyłam świeżych) 250 g czarnej fasoli Skworcu 1 litr bulionu drobiowego 1-2 Zobacz więcej
siebie. Żebym dwudaniowy obiad miał :) Jedna to właśnie tytułowa zupa z czarnej rzepy, a druga ze skorzonery. Ale o tej drugiej za tydzień. Ostatnio coraz częściej sięgamy po "dziwne" warzywa. Do Zobacz więcej
i jałowiec. Przed czarnym bzem zdejm kapelusz, przed kadykiem zegnij kolano, mówi lokalne przysłowie. Kadyk, czyli jałowiec i czarny bez stosowano jako rośliny lecznicze i magiczne, wspaniałe walory Zobacz więcej
Już dłuższy czas chodziła za mną zupa z czarnej fasoli. Po pierwsze dlatego, że jej nigdy nie jadłam, a słyszałam z zaufanych źródeł, że warto, a po drugie, bo jest o wiele zdrowsza niż czerwona czy Zobacz więcej