czarnina

kuchniazone
kuchniazone Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniazone
czarnina

czarnina 1002

0
{{headerMessage}}
rodzaje kaczek, z których jadłam czarninę. Zupa z kaczek białych jest cięższa, bardziej tłusta, zupa z kaczek hodowlanych lżejsza. Kupując kaczkę na czarninę kupuje się ją z krwią zmieszaną z octem. Zobacz więcej
kuchareczka
kuchareczka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moja e-książka kucharska
czarnina

czarnina 50

2
{{headerMessage}}
Czarnina, czernina czy czarna polewka- to nazwy poniższej zupy. Tak, to ta sama zupa co to nią w Panu Tadeuszu Soplica został poczęstowany na znak odmowy kandydatowi na małżonka. W restauracjach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś podaję przepis na czarninę ;p Potrzebne składniki: podroby kacze, liść laurowy, ziele angielskie, krew kacza, sól, pieprz, por, marchew, cebula, seler, majeranek, rodzynki, goździki, mąka, woda Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj będzie czarna polewka. Wiem, że niektórzy już podczas czytania w tytule, że to zupa z krwi dostali mdłości. Nie jest mi jednak wcale przykro z tego powodu bo ja czerninę lubię od dziecka. Zobacz więcej
rosiolowa
rosiolowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rosiołowa
Swojskie powidła

Swojskie powidła 36

0
{{headerMessage}}
Śliwkowe powidła doskonały dodatek do czarniny, naleśników lub po prostu do świeżego, swojskiego chlebka. Doskonale też sprawdza się jako dodatek do herbaty w zimne, szare dni. Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Botwina mojej babci

Botwina mojej babci 1218

0
{{headerMessage}}
Zupy - ulubione dania mojej babci. Miała ich w swoim repertuarze szeroki wachlarz. Zmieniały się wraz z porami roku. Zimą była to czarnina (przekleństwo mojego dzieciństwa), rosół, krupnik, biały Zobacz więcej
aczp
aczp Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z pamiętnika piekarnika
Kluchy nagusy

Kluchy nagusy 410

3
{{headerMessage}}
Tak nazywane w moim rodzinnym domu. Zwane też kluskami szarymi, scykanymi... Dobre z boczkiem, ale też na słodko, ztwarogiem i cynamonem. Mama podaje je do czarniny i gulaszu... Przepis przywędrował, Zobacz więcej
Helena68
Helena68 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Walijskie Pichcenie ...
KLUSKI KŁADZIONE

KLUSKI KŁADZIONE 612

0
{{headerMessage}}
Kluski kładzione kojarzą mi się zawsze z dzieciństwem i babcią w kuchni :) Przygotowywała je jako dodatek do czarniny, ale i super smakowały z ciemnym sosikiem. Uwielbiałam je, takie odcedzone prosto Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozowakuchnia
Wyróżnienie Liebster blog

Wyróżnienie Liebster blog 52

0
{{headerMessage}}
sobie przyjaźń ? Bardzo Pierwsza miłość to ta jedyna? TAK Jakiej potrawy nigdy nie weźmiesz do ust? Robali , czarniny , smażonej cebuli Ulubiona kuchnia świata? Włoska Z jakiej książki kulinarnej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
od wielkości klusek). Nie wrzucamy wszystkich klusek na raz, bo będą gotowały się nierówno. Lepiej wrzucić część klusek, odłowić, przelać zimną wodą i wrzucić do tej samej wody kolejne na ma 4 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. Tak właściwie to z kuchni kujawskiej z tejże książki znam mniej potraw (tylko ser smażony z kminkiem i czarninę) niż z kuchni wielkopolskiej (parzybrodę, śledzie w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Witam :) Czernina -danie Staropolskie i jedna z moich ulubionych zup,która ma szczególne miejsce na liście ulubionych:) bo, jest daniem wręcz odświętnym,a konsumpcja jej to cały rytuał Zobacz więcej
aska24r
aska24r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
LekkooGotowaniu
Liebster Awards wyróżnienie

Liebster Awards wyróżnienie 63

0
{{headerMessage}}
Ty nominujesz 11 osób ( informujesz ich o tym ) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który nominował Ciebie. Pytania od Justyny : 1. Ulubiony rodzaj ciast? - Ciasto francuskie 2. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiejszy przepis dla wielu z was będzie kontrowersyjny, ale to smak ,wspomnienie z domu mojej babci. Czernina, czarnina lub czarna zalewajka – to polska zupa, która od czasu do czasu gości na naszym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś nie zaskoczę Was niczym niezwykłym. Przychodzę do Was z klasykiem. Jestem wielką fanką zup, wszystkie zjadam z ogromnym apetytem-no może poza flakami czy czarniną. Chyba nie ma nic lepszego w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wietnamskiegoskutera) i zaopatrzeniw przyprawy do pho, wietnamską kawę i obowiązkowo – sos rybny, zwiedziliśmy kolejne bary. Co jedliśmy? phở wołowe z różnymi ciekawymi cięciami mięsa wietnamskie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z czeladzią jedzą”. W kuchni dobrzyńskiej bardzo popularne było kruszone ciasto rzucane na wrzącą wodę lub mleko zwane zacierkami, obecnie już prawie zapomniane. Wśród zup dominowały zupy owocowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sekrety kuchni Mazowieckiej|ciastaztradycjami ciastaztradycjami przepisy, które znasz i lubisz Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Strona główna ciasta ucierane, biszkoptowe z Zobacz więcej