czarnina

kuchniazone
kuchniazone Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniazone
czarnina

czarnina 937

0
rodzaje kaczek, z których jadłam czarninę. Zupa z kaczek białych jest cięższa, bardziej tłusta, zupa z kaczek hodowlanych lżejsza. Kupując kaczkę na czarninę kupuje się ją z krwią zmieszaną z octem. Zobacz więcej
Dziś podaję przepis na czarninę ;p Potrzebne składniki: podroby kacze, liść laurowy, ziele angielskie, krew kacza, sól, pieprz, por, marchew, cebula, seler, majeranek, rodzynki, goździki, mąka, woda Zobacz więcej
Dzisiaj będzie czarna polewka. Wiem, że niektórzy już podczas czytania w tytule, że to zupa z krwi dostali mdłości. Nie jest mi jednak wcale przykro z tego powodu bo ja czerninę lubię od dziecka. Zobacz więcej
rosiolowa
rosiolowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rosiołowa
Swojskie powidła

Swojskie powidła 34

0
Śliwkowe powidła doskonały dodatek do czarniny, naleśników lub po prostu do świeżego, swojskiego chlebka. Doskonale też sprawdza się jako dodatek do herbaty w zimne, szare dni. Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Botwina mojej babci

Botwina mojej babci 1212

0
pieprz sok z cytryny cukier Wykonanie: Botwinę i koperek umyć i posiekać. Do gorącego rosołu lub wywaru wrzucić botwinę i ugotować. Doprawić tak by zupa miała słodko - słono - kwaśny smak. Wlać Zobacz więcej
aczp
aczp Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z pamiętnika piekarnika
Kluchy nagusy

Kluchy nagusy 396

3
Tak nazywane w moim rodzinnym domu. Zwane też kluskami szarymi, scykanymi... Dobre z boczkiem, ale też na słodko, ztwarogiem i cynamonem. Mama podaje je do czarniny i gulaszu... Przepis przywędrował, Zobacz więcej
Kluski kładzione kojarzą mi się zawsze z dzieciństwem i babcią w kuchni :) Przygotowywała je jako dodatek do czarniny, ale i super smakowały z ciemnym sosikiem. Uwielbiałam je, takie odcedzone prosto Zobacz więcej
. http://takietampichcenie.blogspot.com/ 10. http://smakimojejkuchni.blogspot.com/ 11.http://czucherkowo.blogspot.com/ Oto moje Pytania 1. Twój wzór do naśladowania mama czy babcia 2.Pizza czy kebab Zobacz więcej
– Staropolska zupa której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki(krew pozyskuje sie z żywej kaczki robiąc małe nacięcie na głowie,karku krew ma szanse splynac z kaczki. Od razu dodaje się Zobacz więcej
Może i za późno jednak dwie nominacje zobowiązują, dlatego właśnie późno bo późno ale zdecydowałam się odpowiedzieć na zadane pytania i wytypować również moją jedenastkę blogów godnych uwagi. Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis dla wielu z was będzie kontrowersyjny, ale to smak ,wspomnienie z domu mojej babci. Czernina, czarnina lub czarna zalewajka – to polska zupa, która od czasu do czasu gości na naszym Zobacz więcej
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
wietnamskiegoskutera) i zaopatrzeniw przyprawy do pho, wietnamską kawę i obowiązkowo – sos rybny, zwiedziliśmy kolejne bary. Co jedliśmy? phở wołowe z różnymi ciekawymi cięciami mięsa wietnamskie Zobacz więcej
) podawanych z kapustą, twarogiem, boczkiem czy też bugaja (babki ziemniaczanej). Także brukiew, rzepę, buraki wykorzystywano w przygotowywaniu potraw codziennych i odświętnych. Na przednówku Zobacz więcej
mięsa od żeberek ( wspaniała była po upieczeniu , w miętowo-cytrynowym sosie). Gotowałam rosół i czarninę ( tak się mówi na Kujawach) , niezwykle aromatyczną dzięki pomysłowi Piotra , zakwaszenia jej Zobacz więcej
dania były zdrowe. Do każdego obiadu obowiązkowo świeże warzywa, w formie sałatki czy surówki. Jednak to nie mama uczyła mnie gotować, popatrywałam ją w kuchni, to fakt, ale nie lubiła, jak ktoś się Zobacz więcej