czarnina

kuchniazone
kuchniazone Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniazone
czarnina

czarnina 822

0
rodzaje kaczek, z których jadłam czarninę. Zupa z kaczek białych jest cięższa, bardziej tłusta, zupa z kaczek hodowlanych lżejsza. Kupując kaczkę na czarninę kupuje się ją z krwią zmieszaną z octem. Zobacz więcej
Dziś podaję przepis na czarninę ;p Potrzebne składniki: podroby kacze, liść laurowy, ziele angielskie, krew kacza, sól, pieprz, por, marchew, cebula, seler, majeranek, rodzynki, goździki, mąka, woda Zobacz więcej
Dzisiaj będzie czarna polewka. Wiem, że niektórzy już podczas czytania w tytule, że to zupa z krwi dostali mdłości. Nie jest mi jednak wcale przykro z tego powodu bo ja czerninę lubię od dziecka. Zobacz więcej
rosiolowa
rosiolowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rosiołowa
Swojskie powidła

Swojskie powidła 33

0
Śliwkowe powidła doskonały dodatek do czarniny, naleśników lub po prostu do świeżego, swojskiego chlebka. Doskonale też sprawdza się jako dodatek do herbaty w zimne, szare dni. Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Botwina mojej babci

Botwina mojej babci 1206

0
Zupy - ulubione dania mojej babci. Miała ich w swoim repertuarze szeroki wachlarz. Zmieniały się wraz z porami roku. Zimą była to czarnina (przekleństwo mojego dzieciństwa), rosół, krupnik, biały Zobacz więcej
aczp
aczp Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z pamiętnika piekarnika
Kluchy nagusy

Kluchy nagusy 382

3
Tak nazywane w moim rodzinnym domu. Zwane też kluskami szarymi, scykanymi... Dobre z boczkiem, ale też na słodko, ztwarogiem i cynamonem. Mama podaje je do czarniny i gulaszu... Przepis przywędrował, Zobacz więcej
Kluski kładzione kojarzą mi się zawsze z dzieciństwem i babcią w kuchni :) Przygotowywała je jako dodatek do czarniny, ale i super smakowały z ciemnym sosikiem. Uwielbiałam je, takie odcedzone prosto Zobacz więcej
sobie przyjaźń ? Bardzo Pierwsza miłość to ta jedyna? TAK Jakiej potrawy nigdy nie weźmiesz do ust? Robali , czarniny , smażonej cebuli Ulubiona kuchnia świata? Włoska Z jakiej książki kulinarnej Zobacz więcej
Witam :) Czernina -danie Staropolskie i jedna z moich ulubionych zup,która ma szczególne miejsce na liście ulubionych:) bo, jest daniem wręcz odświętnym,a konsumpcja jej to cały rytuał Zobacz więcej
Ty nominujesz 11 osób ( informujesz ich o tym ) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który nominował Ciebie. Pytania od Justyny : 1. Ulubiony rodzaj ciast? - Ciasto francuskie 2. Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis dla wielu z was będzie kontrowersyjny, ale to smak ,wspomnienie z domu mojej babci. Czernina, czarnina lub czarna zalewajka – to polska zupa, która od czasu do czasu gości na naszym Zobacz więcej
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
wietnamskiegoskutera) i zaopatrzeniw przyprawy do pho, wietnamską kawę i obowiązkowo – sos rybny, zwiedziliśmy kolejne bary. Co jedliśmy? phở wołowe z różnymi ciekawymi cięciami mięsa wietnamskie Zobacz więcej
zupa kartoflana z natką pietruszki, zupa z bani na słodko czy wreszcie westchnienie wielu łasuchów czarnina (tudzież zwana czerniną) – podawana oczywiście z kluskami ziemniaczanymi. Na zdjęciu: Zobacz więcej
mięsa od żeberek ( wspaniała była po upieczeniu , w miętowo-cytrynowym sosie). Gotowałam rosół i czarninę ( tak się mówi na Kujawach) , niezwykle aromatyczną dzięki pomysłowi Piotra , zakwaszenia jej Zobacz więcej
, których spróbowałam, ale mi nie zasmakowały. Nie lubię na przykład czarniny, chociaż przypominam sobie, że raz zjadłam cały talerz ze smakiem, widocznie była inaczej przyprawiona, więc nie skreślam Zobacz więcej