czarny chleb litewski na liściach tataraku

Byliśmy ostatnio na przepięknych nadbużańskich łąkach i uroczyskach pełnych ziół, kwiatów, owadów i żab. Oczywiście nie wróciliśmy z niczym...w drodze powrotnej samochód wypełniały pomieszane zapachy Zobacz więcej
Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku - Domowy chleb na zakwasie, przepisy - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Chleb żytni na serwatce, Zobacz więcej
Przepis na prostą i pyszną sałatkę z sera halloumi, pomidorów i orzeszków piniowych. Idealne połączenie smaków i cudowny wygląd dania zachęcają do natychmiastowej konsumpcji :-) - bez mięsa - szybko, Zobacz więcej
Nalewka z tataraku wykonana według podanego tu przepisu ma za zadanie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Nalewkę robi się wiosną i tatarakowa doskonale sprawdza się w czasie osłabienia Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
czarny chleb

czarny chleb 31

Czerstwy chleb można połączyć ze świeżym ciastem na dwa sposoby. Można go najpierw namoczyć ze skórką, aż będzie wilgotny, a następnie dodać do ciasta, lub pokroić na kromki i dopiec przed Zobacz więcej
Kolejny pyszny bochen na dzikich drożdżach wyrósł w mojej kuchni. Bardzo aromatyczny, rósł jak szaleniec, w rezultacie pyszne kromki chleba na śniadanie zajadałam. Koniecznie upieczcie sobie taki Zobacz więcej
Dzisiaj mija 5 lat Leśnego Zakątka. Statystykami bloga nie będę się zajmować, bo nie chcę nikogo nimi zanudzać. Dla Was na pewno ważne są przepisy a nie liczby. Natomiast dla mnie w tej chwili Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wulkan smaku
Litewski przysmak na piknik

Litewski przysmak na piknik 155

Litewski przysmak zwany kibinai, idelany na piknik bo smakuje lepiej na zimno niż na ciepło. Składniki: Ciasto: 300 g mąki 2 jajka 150 g margaryny OMEGA OPTIMA 1 łyżka śmietany 18 % 1/3 łyżeczki soli Zobacz więcej
chlebpodgrapa
chlebpodgrapa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chleb Pod Grapą
Chleb litewski

Chleb litewski 160

Uwielbienie dla chleba litewskiego stanowiło część mojej motywacji, by nauczyć się piec chleby żytnie na zakwasie. Dawno temu kupowaliśmy litewski w sklepie ekologicznym, płacąc słono za malutkie Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Czarny chleb

Czarny chleb 97

Kolejny przepis od J.Hamelman "Chleb" wykorzystujący czerstwe pieczywo. Zaskakująco dobry, wytrawny w smaku, puszysty miękisz i prosty w wykonaniu. Posypka z czarnuszki obowiązkowa :-) Przepis: Zakwas Zobacz więcej
We Wrześniowej Piekarni Amber pieczemy chleb bardzo ciekawy, bo dodajemy do niego chlebowe czerstwe resztki. Co prawda u nas w domu raczej nic nie zdąży nigdy uschnąć i ciężko o takie resztki, ale Zobacz więcej
aluucha
aluucha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nielad malutki
Czarny chleb / u schyłku lata

Czarny chleb / u schyłku lata 11

Liście na balkonie pomału robią się czerwone, coraz więcej kolorów na chodnikach. Zrywam ostatnie maliny, po pomidorowych krzakach nie ma już śladu, do domu zabieram różowe od słońca hortensje. Zobacz więcej
Kiedy za oknem jest gorąco na obiad idealnie sprawdzą się chłodniki. Zupy są pyszne ale kiedy za oknem pogoda nas rozpieszcza, nie zawsze chce się jeść gorące danie. Szukamy wtedy alternatywy, żeby Zobacz więcej
Biały żytni z serwatką na liściach tataraku, metoda dwufazowa - Domowy chleb na zakwasie, przepisy - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Biały żytni z Zobacz więcej
Najczęściej przygotowujemy nalewki z owoców. Ale można również przygotować je na liściach. Klasycznym przykładem jest listówka z liści czarnej porzeczki, na którą poniżej znajdziecie przepis. Zobacz więcej
Brenia
Brenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Breni
Chleb litewski na zakwasie

Chleb litewski na zakwasie 474

Ten ciężki i ciemny chleb upiekłam ostatnio dwa razy. Pierwszy, niestety , nie wyszedł najlepiej ale drugi był pyszny. Wymaga on czasu i cierpliwości aby go przygotować , nie można go zrobić na skróty Zobacz więcej
VN:F [1.9.22_1171] Chleb ten upiekłam z okazji World Bread Day, jednak nie zdążyłam już opublikowac na czas przepisu. Po tym dniu, przygotowałam go jeszcze raz, ponieważ bardzo nam posmakował. Za Zobacz więcej
Sok z czarnych porzeczek to prawdziwy skarb ogrodu. Jest rewelacyjnie pyszny i zdrowy. Zimą wystarczy go rozcieńczyć wodą mineralną w odpowiadających nam proporcjach lub dodać odrobinę do herbaty. Co Zobacz więcej
Jeżeli nie byliście jeszcze na Litwie i jesteście miłośnikami dobrego pieczywa, zapewniam - choćby tylko i wyłącznie dla tego chleba warto przemierzyć tysiące kilometrów za naszą wschodnią granicę. Bo Zobacz więcej
Chleb żytni z czarnym ryżem na zakwasie Sourdough rye bread with black rice, for English scroll down Nieskończona ilość pomysłów na pieczywo w mojej głowie sprawia, że czasami nie wiem, który wybrać. Zobacz więcej