Ojjj to był rewelacyjny obiadek :) Czebureki z mięsem totradycyjne danie kuchni tatarskiej. To swego rodzaju pierogi smażone na głębokim oleju. Farsz w środku jest delikatnie pietruszkowy w smaku. Po
Zobacz więcej
Sama już nie wiem jaka jest nazwa. Danie to jadałam już w dzieciństwie na Litwie i Białorusi. Znam je od wielu wielu lat i zawsze wydawało mi się, że są to czybureki. Jednak w internecie znalazłam
Zobacz więcej
Danie to pamiętam z czasów kiedy byłam dzieckiem i spędzałam wakacje u rodziny na Suwalczyźnie. Moja Ciocia góralka i wujek z pochodzenia z Kresów serwowali to danie, które jak sprawdziłam jest
Zobacz więcej
Dzisiaj na Dzień Matki proponuję pyszne czebureki. Mamom życzę wszystkiego co najlepsze w życiu. Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Są to pierogi z ciasta na bazie wody, mąki
Zobacz więcej
Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Pierogi z pysznym farszem smażonego na głębokim tłuszczu. Podajemy z barszczem albo sosem pomidorowym czy czosnkowym. Składniki: 2,5
Zobacz więcej
CZEBUREKI Czeburaki-pyszne, smażone, duze pierogi. Tradycyjne danie Tatarów Krymskich, które z czasem rozpowszechniło się (z różnymi jego modyfikacjami), po całej Ukrainie. Obecnie ośmielę się nawet
Zobacz więcej
Gdy kilka lat temu byliśmy na Krymie, mieszkaliśmy w Eupatorii w starej tatarskiej dzielnicy. Codziennie rano budziła nas pieść muezina z pobliskiego meczetu, a na obiad często chodziliśmy do
Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis „najprawdopodobniej” przywędrował do nas od naszych wschodnich sąsiadów, mianowicie Ukrainy. „Najprawdopodobniej” ponieważ niektóre źródła podają, że jest to kuchnia kaukaska,
Zobacz więcej
Czebureki pyszne ukraińskie pierogi z wołowiną, smażone w oleju. Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Współpraca Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Dania dla dzieci Desery
Zobacz więcej
Skład* Na ciasto: 3 1/2 szklanki mąki 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła 1 jajko Na farsz: około 350g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 3/4 szklanki kefiru garść posiekanej
Zobacz więcej
Czebureki to danie kuchni wschodniej, takie swoiste "pierogi", przygotowane z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Pierwszy raz spotkałam się z nimi w Jastrzębiej Górze, wracając z plaży
Zobacz więcej
Czebureki to specjalność kuchni Tatarów, aczkolwiek pierogi te są znane i lubiane praktycznie na całym obszarze Litwy, Białorusi, Ukrainy i wschodniej części Rosji. Czebureki nadziewa się surowym
Zobacz więcej
Czebureki – to smak mojego dzieciństwa Uwielbiam te pyszne, smażone pierogi, z delikatnym, soczystym wnętrzem. Istnieje kilka rożnych przepisów na ciasto do Czebureków. Można je zrobić na kefirze, na
Zobacz więcej
Przepis na czebureki pochodzi od znajomej z Ukrainy. W sieci znalazłam wiele przepisów na czebureki, jednak posłużę się tym otrzymanym od znajomej, gdyż mam tu pewność, że takie właśnie były
Zobacz więcej
Czeburek to rodzaj dużego pieroga z mięsem smażonego w głębokim oleju. Jest to tradycyjne danie Tatarów z Krymu (Ukraina). Kiedyś o nim już słyszałam, ale impulsem do jego przygotowania był niedawno
Zobacz więcej
Pod tą dziwną nazwą, kryją się typowe ukraińskie pierogi z ciasta serowego, wypełnione ziemniaczanym farszem. Dodatek sera do ciasta, bardzo mnie zaintrygował. Po prostu musiałam je spróbować.
Zobacz więcej
Czebureki to pyszne, duże, płaskie pierogi wypełnione aromatycznym mięsnym farszem i usmażone w głębokim oleju. Najlepiej, aby mięso, którego użyjemy do farszu było dość tłuste, ponieważ w połączeniu
Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis „najprawdopodobniej” przywędrował do nas od naszych wschodnich sąsiadów, mianowicie Ukrainy. „Najprawdopodobniej” ponieważ niektóre źródła podają, że jest to kuchnia kaukaska,
Zobacz więcej
Dziś mała recenzja restauracyjna i zarazem zapowiedź. Supraśl, moja rodzinna miejscowość, leży niedaleko wiosek tatarskich - Kruszynian i Bohonik, gdzie w prawdziwej tatarskiej jurciemożnaspróbować
Zobacz więcej
Czebureki Czebureki są daniem Tatarów Krymskich, a mnie kojarzą się z wakacjami nad Czarnym Morzem, mimo że prawie w każdym mieście jest „czeburekowa” buda, mimo że robi się je u mnie w domu. Gorące,
Zobacz więcej