czebureki

Czebureki Czebureki są daniem Tatarów Krymskich, a mnie kojarzą się z wakacjami nad Czarnym Morzem, mimo że prawie w każdym mieście jest „czeburekowa” buda, mimo że robi się je u mnie w domu. Gorące, Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
CZEBUREKI

CZEBUREKI 1416

4
Czebureki to pyszne, duże, płaskie pierogi wypełnione aromatycznym mięsnym farszem i usmażone w głębokim oleju. Najlepiej, aby mięso, którego użyjemy do farszu było dość tłuste, ponieważ w połączeniu Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczny kąsek
Czebureki

Czebureki 2623

1
chrupiące placuszki z gorącym nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu:) Przygotowanie czeburek, wymaga trochę czasu, ale rezultat wart jest tego poświęcenia;) Tradycyjnie, robi się je z dodatkiem Zobacz więcej
sara.szudzik
sara.szudzik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuje jak MasterChef
Czebureki

Czebureki 315

1
. Brzegi pierożków naciskamy widelcem zalepiając je dokładnie. Smażę na głębokim oleju, do uzyskania złotego koloru. Ja smażyłam na patelni z grubym dnem, a moje czebureki były zanurzone w oleju do Zobacz więcej
Apetyczna babeczka
Apetyczna babeczka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apetyczna babeczka
Czebureki

Czebureki 610

2
czasie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy okręgi o średnicy ok. 20 cm, czebureki są 2-3 razy większe od tradycyjnych pierogów. Na każde kółko z ciasta nakładamy obficie surowego farszu, sklejamy i Zobacz więcej
Istria
Istria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje codzienne przyjemności
CZEBUREKI

CZEBUREKI 1297

1
przyprawom. Gorąco polecam bardzo gorące czebureki z sosem czosnkowym! Uwaga, żeby się nie poparzyć;) Korzystałam z przepisu z bloga Obiad gotowy! z moimi zmianami. Składniki (na 4 szt.): Ciasto: 1 Zobacz więcej
Mariola88
Mariola88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe ciasta
Czebureki

Czebureki 426

2
Dziś przepis na smaczny obiadek:)Przepis mam z bloga Apetycznej Babeczki( dzięki, było pycha!). Danie przyciągnęło mój wzrok ciekawym wyglądem i nazwą. Czebureki kształtem przypominają polskie Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szóste niebo
czebureki

czebureki 247

0
Czebureki to danie kuchni wschodniej, takie swoiste "pierogi", przygotowane z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Pierwszy raz spotkałam się z nimi w Jastrzębiej Górze, wracając z plaży Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Czebureki

Czebureki 182

9
Czebureki to specjalność kuchni Tatarów, aczkolwiek pierogi te są znane i lubiane praktycznie na całym obszarze Litwy, Białorusi, Ukrainy i wschodniej części Rosji. Czebureki nadziewa się surowym Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PatiGotuje
Czebureki

Czebureki 150

9
Dzisiejszy przepis „najprawdopodobniej” przywędrował do nas od naszych wschodnich sąsiadów, mianowicie Ukrainy. „Najprawdopodobniej” ponieważ niektóre źródła podają, że jest to kuchnia kaukaska, Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Czebureki

Czebureki 781

2
Czebureki pyszne ukraińskie pierogi z wołowiną, smażone w oleju. Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Współpraca Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Dania dla dzieci Desery Zobacz więcej
Przepis na czebureki pochodzi od znajomej z Ukrainy. W sieci znalazłam wiele przepisów na czebureki, jednak posłużę się tym otrzymanym od znajomej, gdyż mam tu pewność, że takie właśnie były Zobacz więcej
połową ciasta i zlepiamy brzegi tak, aby powstał duży, płaski "pierog". Brzegi dociskamy widelcem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej (około 1/3 wysokości patelni) i smażymy na nim czebureki z dwóch Zobacz więcej
daniach dosłownie, gdyż za dwa tygodnie będę brała udział w warsztatach kulinarnych kuchni tatarskiej właśnie. Mam nadzieje, że opanuję sztukę przygotowywania tych smakołyków, bo są naprawdę Zobacz więcej
Gdy kilka lat temu byliśmy na Krymie, mieszkaliśmy w Eupatorii w starej tatarskiej dzielnicy. Codziennie rano budziła nas pieść muezina z pobliskiego meczetu, a na obiad często chodziliśmy do Zobacz więcej
mi się nie rozkleiło). Następnie brzegi pierożków naciskamy widelcem zalepiając je dokładnie. Smażymy na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Ja smażyłam na głębokiej patelni i moje Zobacz więcej
CZEBUREKI Czeburaki-pyszne, smażone, duze pierogi. Tradycyjne danie Tatarów Krymskich, które z czasem rozpowszechniło się (z różnymi jego modyfikacjami), po całej Ukrainie. Obecnie ośmielę się nawet Zobacz więcej
Znowu wieki nie pisaliśmy ale jak zwykle wiąże się to z notorycznym brakiem czasu... Mam nadzieję, że wybaczycie? Dziś mam dla was "podrabiany" przepis z naszej ostatniej podróży. Kilka dni Zobacz więcej
Dzisiaj na Dzień Matki proponuję pyszne czebureki. Mamom życzę wszystkiego co najlepsze w życiu. Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Są to pierogi z ciasta na bazie wody, mąki Zobacz więcej
Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Pierogi z pysznym farszem smażonego na głębokim tłuszczu. Podajemy z barszczem albo sosem pomidorowym czy czosnkowym. Składniki: 2,5 Zobacz więcej