czekolada do pierników

Piernik kojarzy mi się ze zbliżającymi świętami, przekładany powidłami śliwkowymi smakuje wybornie. Oblałam go polewą czekoladową i miałam posypać siekanymi orzechami włoskimi ale w końcu u Zobacz więcej
Pierniki w czekoladzie 330 g mąki pszennej 150 g śmietany 36% 200 g drobnego cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy do piernika szczypta gałki muszkatołowej Zobacz więcej
ewuska2016
ewuska2016 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To be
Piernik w czekoladzie

Piernik w czekoladzie 35

0
Co najbardziej lubię w świętach? Zapach pomarańczy,przypraw,ozdoby,pierniki...Pycha! Mam dla Was piernik,który jest bajecznie prosty a do tego nie potrzebuję zbyt długiego leżakowania.Wystarczą 3 Zobacz więcej
Święta, święta i po świętach. Na szczęście do sylwestra mamy jeszcze trochę wolnego, możemy odpocząć, zrelaksować się. Pierniczek jest pyszny. Moja inspiracja! Jest mokry i świetnie komponuje się z Zobacz więcej
Pieczenie pierników czas zacząć ;-) W tym roku niestety - z powodów oczywistych - trochę musiałam ograniczyć swoją wyobraźnię i plany na świąteczne wypieki są ubogie... Ciasteczek i pierniczków też Zobacz więcej
Najwyższy czas na to, by w całym domu pachniało korzennymi zapachami! Dziś przedstawiam Wam przepis na jeden z najlepszych i najprostszych zarazem ciast, które z powodzeniem sprawdzą się na Zobacz więcej
>Składniki: (ciasto) 833,3ml białej mąki pszennej, 180g masła (przepis na blogu), 1 jajo kurze, po 187,5ml melasy i cukru pudru, 125ml ciemnego gorzkiego kakao, 2,5 łyżki korzennej przyprawy do Zobacz więcej
składników na krzyż i są o niebo szybsze, niż robienie zwykłych pieników. Do tego pięknie wyglądają, są pyszne i mięciutkie. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 2 szklanki mąki (ok 340g) 1 szklanka Zobacz więcej
Piernik staropolski, to ciasto wyjatkowe ze wzgledu na oryginalny smak i sposób przygotowania. Musimy pamiętać, że ciasto należy wykonać 4-5 tygodni przed planowana degustacją. Po kilku Zobacz więcej
Kolejny przepis z warsztatów wypiekowych Elizy Mórawskiej z White Plate. Piernik jest bardzo mięsisty, wilgotny i aromatyczny. Mój faworyt na święta. Liczba porcji: 4 120 g gorzkiej czekolady 120 g Zobacz więcej
skopiowanie i zapisanie. Ten wykazał się lekkością, puszystością, cudownym zapachem i idealnie wyważoną słodyczą. Coś na pochmurne popołudnie, z pozytywnie nastrajającą muzyką w tle. Piernik bez Zobacz więcej
Chleb z semiliną i dynią » Piernik przekładany powidłami z czekoladą Tak, zdaje sobie sprawę, że mamy dopiero październik i o wiele bardziej na czasie są dynie ale tak bardzo lubię ten pachnący Zobacz więcej
W zasadzie cały grudzień pachnie mi przyprawą do piernika, cynamonem i tartymi orzechami. Mam czasem wrażenie, że zaraz znajdę je w sałatce jarzynowej i kurczaku ;) Ale żeby tradycja była zachowana to Zobacz więcej
Piernik na ostatnią chwilę? Też jest dobry, choć nie tak aromatyczny i głęboki w smaku jak Staropolski. Dla tych jednak, którzy zapomnieli odpowiednio wcześniej zabrać się do przygotowania go, Zobacz więcej
Pora wykorzystywać zamrożone latem owoce, bo zajmują dużo miejsca. Na pierwszy rzut poszły maliny, dość kwaśne, dlatego uświetniły piernik, który dodatkowo został polany czekoladą i posypany Zobacz więcej
Widzę,że na zaprzyjaźnionych blogach, atmosfera nadchodzących Świat jest już wyczuwalna, ja również od jakiegoś czasu przeglądam stare przepisy, szukam nowych inspiracji. Będę próbować, kombinować, Zobacz więcej
Obiecałam mojej kochanej córeczce, że zrobimy pierniki i padło na nadziewane dżemem. Robiłam już różne, ale nigdy nie mogłam znaleźć świetnego przepisu na tego rodzaju pierniki, aż do tego momentu. Zobacz więcej
Są święta jest piernik. Najsmaczniejszy jest przekładany marmoladą a jak do tego dodamy polewę czekoladową z dodatkiem orzechów mmmmmm...... pycha. Piernik przekładany marmoladą w orzechowej Zobacz więcej
8 10 2011 Pora teraz na dania z dyni i u mnie na pierwszy ogień poszło ciasto. Postanowiłam nieco zmodyfikować rodzinny przepis na piernik i zrobić go dodając do ciasta przecier z dyni. Wyszedł Zobacz więcej
Miękki, puszysty piernik z przepisu M. Gessler. Dobry zaraz po upieczeniu, choć podobno jeszcze lepszy po kilku dniach leżakowania. W smaku mało korzenny intensywnie czekoladowy - bardzo smaczny. Zobacz więcej