czekoladki z ganache

I w końcu zrobiłam swoje pierwsze czekoladki. Trochę podziębiona postanowiłam spędzić niedzielę w ciepłym domu, a nowe foremki silikonowe z biedronki kusiły. I tak powstały czekoladki z orzechowym Zobacz więcej
Składniki (na około 50 czekoladek, 2 formy poliwęglanowe) Na kawowe ganache: 200ml śmietany kremówki 70g masła 200g czekolady mlecznej 4g kawy rozpuszczalnej (np. Nescafé) Na czekoladki: 400g mlecznej Zobacz więcej
Moje pierwsze domowe czekoladki. Fajna robota:) Myślałam, że wykonanie takich czekoladek to żmudna i nudna robota, a to nieprawda. Zatrudniłam córki do pracy i w mig się uwinęłyśmy. Przyznaję, że bez Zobacz więcej
Z okazji Dnia czekolady czekoladki z ganache w trzech odsłonach. Składniki: - 150 g gorzkiej czekolady - 50 g białej czekolady - dodatki takie jak posypki, sól morska, chilli. Na ganache: - 100 g Zobacz więcej
, syrop, posiekane orzechy i mieszamy wszystko razem. Pozostawiamy do przestygnięcia. Do każdej skorupki czekoladowej wkładamy 1 łyżeczkę nadzienia. Następnie całość przykrywamy/malujemy czekoladą (od Zobacz więcej
Od pewnego czasu bawię się czekoladą serwując czekoladki, trufle. Za każdym razem zmieniam odrobinę składnik i wychodzi inne dzieło sztuki. Rozpływają się w ustach, pieszczą nasze zmysły ... ot niby Zobacz więcej
Lawendowe czekoladki były moim marzeniem od dawna. W zasadzie planowałam je zrobić od trzech lat, kiedy zobaczyłam plakat francuskiej cukierni... Ale sama lawenda to dla mnie za mało. Luscinia to Zobacz więcej
śmietany kremówki (wolę 30%) 200 gr czekolady (ulubionej: gorzkiej, mlecznej, białej) Jeżeli ganache robi się z równych proporcji czekolady i kremówki - tężeje mocno i można z niego robić np. Zobacz więcej
Praline
Praline Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lendryggen
Nocne tajemnice

Nocne tajemnice 34

0
Lendryggen blog kulinarny: Nocne tajemnice poniedziałek, 20 października 2014 Nocne tajemnice Każdy je ma. Wszystkie są skrzętnie ukrywane. W przypadku blogerek kulinarnych (a w zasadzie każdego, Zobacz więcej
Ganache, a więc aksamitny miks czekolady i słodkiej śmietany to deser bardzo uniwersalny. Można go zajadać podobnie jak mus czekoladowy, wycisnąć do małych foremek i jeść jak czekoladki, użyć jako Zobacz więcej
przygotować dla siebie praliny … czekoladki … dekorowane czekolady i inne smakołyki, które pewnie zaraz po warsztattach wylądowały w brzuuchach. Przez chwilę każda z nas mogła poczuć się jak dziecko! Zobacz więcej
W ostatnim miesiącu miałam niezwykłą okazję delektować się czekoladkami i innymi słodkościami Maxim's Paris odMaison de Thé. Powiem szczerze, że pierwszy raz jadłam takie słodkości. Polecam Wam Zobacz więcej
Jest karnawał, to musi być coś na słodko. I będą to czekoladki. Proste, jak budowa cepa. Do tego szybkie i niezwykle smaczne. Jedyne czego im brakuje, to reprezentacyjny wygląd, ale w końcu nie można Zobacz więcej
Czekolada od wieków słynie ze swoich właściwości. Można też ją nazwać słodkim narkotykiem. Zawiera ona ponad 600 substancji, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Stymulują nasz układ Zobacz więcej
mini czekoladkami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 120 g miękkiego masła - 240 g cukru - 2 jajka -1 szklanka wiórków kokosowych - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 4 łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki Zobacz więcej
To kolejna z tych rzeczy, których znajomość pomaga, czy to robiąc ekspresowy deser czy w profesjonalnej pracy. Dziś o ganasz (fr. ganache, ang. ganash), prostym przepisie i jego kosmicznej wielkości. Zobacz więcej
Czekoladki dla mamy Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonka Swietowanie Dnia Mamy z laurka, zyczeniami i aniolkiem :):):) - wpis co prawda nie kulinarny, ale taki cudny, ze nie moglam sie powstrzymac Zobacz więcej
Bardzo lubię robić praliny! To właściwie nic trudnego, a daje ogromną satysfakcję – po wyjęciu z foremek mamy śliczne czekoladki, prawie takie same jak ze sklepu ;-) Te czekały specjalnie na Zobacz więcej
Niespodziewanie wpadła w moje ręce książeczka "Czekoladowe słodkości" z przepisami na torty, ciastka i czekoladki. Pozycja tłumaczona z języka włoskiego (Tytuł oryginału "Dolcezze al Cioccolato - Zobacz więcej
wyłączonej wodzie). Odstawiamy. Masy czekoladowe wyjmujemy z zamrażarki i formujemy z nich kulki przy pomocy łyżeczki. Pomocna jest przy tym miska z zimną wodą do obmywania rąk. Czekoladki układamy Zobacz więcej