Zastanawiając się nad własnoręcznymi prezentami świątecznymi, szukałam czegoś co może długo zachować swoją świeżość. Pomyślałam o biscotti. Pamiętam jak pracowałam jeszcze jako barista i mieliśmy w
Zobacz więcej
Biscotti to włoskie ciasteczka, których nazwa w ich rodzinnym kraju oznacza "dwukrotnie pieczone", co odzwierciedla proces ich przygotowanie. Istnieje wiele różnorodnych przepisów na klasyczne
Zobacz więcej
Biscotti to włoskie, suche ciastka, które piecze się dwa razy. Są bardzo twarde i zazwyczaj zajada się je maczając w kawie :) Lista zakupów: 160 g mąki 60 g kakao 5 łyżek posiekanych grubo pistacji
Zobacz więcej
Jesienne wieczory bez dobrej książki i filiżanki herbaty się nie liczą. Zdecydowanie się nie liczą. Na spokojny, piątkowy wieczór, polecam wspaniałe ciasteczka. Obłędnie czekoladowe biscotti, z masą
Zobacz więcej
Pyszne, przepyszne ciasteczka. Uwielbiam je, szczególnie do porannej kawy. Zawsze sobie mówię, wypiję kawkę zjem dwa biscotti. Jasne :) na dwóchsięnigdy nie kończy, zazwyczajpo prostubiscotti się
Zobacz więcej
Miałam dużo napisać, ale zlapało mnie jakieś choróbsko. Przeszło od starszego syna, na mniejszego i teraz na mnie. Biscotti upiekłam wczoraj bo zachciało mi się czegoś z kawą, same ciasto było tak
Zobacz więcej
Biscotti czekoladowe z pistacjami Data publikacji : 2012-01-09 00:07 | Komentarze : 0 Pierwszy raz natknęłam się na pojęcie biscotti kilka dobrych lat temu, oglądając jeden z odcinków "Gilmore Girls"
Zobacz więcej
Fot. Ewa I znów ciasta "niepolskie". Ale bardzo pasują do polskich Świąt!Czekolada i orzechy - nic więcej nie potrzeba. Sekretem biscotti jest podwójne pieczenie. Dzięki niemu ciastka są chrupkie,
Zobacz więcej
Czekoladowe biscotti (lub cantuccini, bez znaczenia dla naszego przepisu) z orzechami laskowymi to idealny deser do kawy i herbaty. Dlaczego akurat do ciepłych napojów? Te ciasteczka mają bardzo
Zobacz więcej
Druga odsłona tych włoskich ciasteczek. Tym razem czekoladowe z aromatem miodu i chrupiącymi migdałami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 duże jajka 2 łyżki płynnego miodu łyżeczka
Zobacz więcej
Biscotti podwójnie czekoladowe z orzechami włoskimi Biscotti podwójnie czekoladowe z orzechami włoskimi przepis z Moich Wypieków porcja na około 30 biscotti Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/4
Zobacz więcej
Włochy mnie fascynują, a jednym z oczywistych elementów jest kuchnia. O ile w gotowaniu faktycznie trudno znaleźć mi danie, które by mi nie smakowało, o tyle nie uważam, żeby byli mistrzami
Zobacz więcej
U mnie przygotowania do Andrzejek idą pełną parą, przyjeżdża moja siostra, więc szykuję przysmaki na pięć osób (z czego dwie powinnam policzyć za czworo co najmniej... mam nadzieję, że tego nie
Zobacz więcej
Przepis z programu „Gotuj i chudnij”. Robiłam go jeszcze w lecie (patrz fotka) i zdjęcie wrzuciłam gdzieś do archiwum. Ponieważ teraz czekam aż mój aparat wróci z naprawy, przegrzebuję archiwa w
Zobacz więcej
Późna jesień i zima mogą być bez wątpienia pięknymi porami roku. Pod jednym warunkiem. Za oknem wirują płatki śniegu powoli zasypując nieco śnięte ulice. Cóż. Któryś rok z rzędu jakoś nie mogę
Zobacz więcej
Składniki: szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki niesłodzonego kakao 1 jajko pół łyżeczki sody 100 g czekolady gorzkiej Jajko ucieramy mikserem z cukrem i miodem na puszystą
Zobacz więcej
Brzmi fantastycznie, prawda? To tradycyjne, bo sięgające 13-tego wieku, twarde, aczkolwiek chrupiące i pełne smaku biszkopty. Nazwa (z włoskiego) zawiera w sobie oczywiście metodę pieczenia: "bis"
Zobacz więcej
Ciastka Biscotti. Słynne włoskie ciasteczka, podwójnie wypiekane. Chrupiące i słodkie. Znane pod tak wieloma postaciami, z najróżniejszymi dodatkami. Podobno zachwycają smakiem.. Podobno? Wyobraźcie
Zobacz więcej
Biscotti czekoladowe wśród dzieciaków zrobiły furrorę. Chrupały, aż im się uszy trzęsły. Ja z przyjaciółką maczałyśmy je w kawie i również nam smakowały. Szybka, dosyć czysta robota. Ciasto trochę
Zobacz więcej