czenaki

ZOBACZ TAKŻE:

Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
Czenaki

Czenaki 1791

1
Czenaki - czyli danie z jednego garnka jest dobrze znane na pograniczu polsko-litewskim, a także Ukrainie, w Rosji, czy Gruzji. Potrawa ta składa się zawsze z warzyw, a często także z mięsa: wołowego, Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
czenaki

czenaki 634

0
Czenaki według źródła to wschodnie danie z jednego garnuszka, serwowane między innymi na Litwie, w Rosji, na Ukrainie, czy w Gruzji. Można skosztować ich także w północno - wschodniej Polsce. Potrawa Zobacz więcej
Czenaki (przepis wg receptury jednej z restauracji rosyjskich) SKŁADNIKI: (na 4 garnuszki po 0,5 l ): - wieprzowina - 700 g- jajko do smarowania - suszone grzyby - dobra garść - cebula - 1 - 2 szt. Zobacz więcej
Czenaki pierwszy raz jadłam 8 lat temu w litewskiej restauracji w Puńsku i już wtedy wiedziałam, że kiedyś będę mieć gliniane garnuszki do tej potrawy i będę ją robić sama w domu. Czekałam długo na Zobacz więcej
Czenaki lub czynaki to pieczona w specjalnych glinianych garnuszkach litewska potrawa. Danie jest również popularne na Suwalszczyźnie, szczególnie w okolicy Sejn, gdzie miałem okazję zjeść w Zobacz więcej
W końcu nabyłam drogą kupna dwa małe gliniane naczynka czenaki. W książce "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jeleny Kiładze (Wydawnictwo REA, W-wa, 2011) znalazłam adekwatny przepis; oczywiście nie jestem Zobacz więcej
Zakochałam się w tym sposobie podawania potraw: w glinianym garnuszku z pokrywką można zaserwować gorące mięsne kąski i warzywne przysmaki - pomysłów jest cała masa! Danie szybko nie stygnie, ponieważ Zobacz więcej
Czenachy Czenaki lub po litewsku - Čenakai W piątek był dla mnie szczególny, ciężki i szczególnie ciężki dzień... Rocznica po Mamie ;( Nie będę rozpisywać się zbytnio, bo blog nie o tym oczywiście. Zobacz więcej
Pierwszy raz z tą niezwykłą potrawą zetknąłem się gdy moja żona zainspirowana jakimś programem kulinarno – podróżniczym postanowiła przyrządzić je w naszym piekarniku. Czenaki to nie tylko potrawa, Zobacz więcej
to czenaki i że jest sporo jej wersji i sporo dowolności w jej przygotowaniu. Przećwiczyłam sobie przed przyjęciem to danie i wypracowałam swoją propozycję; wyszło przepysznie. Proszę bardzo, przepis Zobacz więcej
Witam Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem - głosił Hipokrates (460-370 p.n.e.) Jakość obecnie oferowanych na rynku kiełbas naszpikowanych chemią, wysokowydajnych szynek Zobacz więcej
Tradycyjnie czenaki na Litwie oraz w innych wschodnich regionach podaje się w małych, jednoporcjowych, glinianych naczyniach z pokrywką. Zaciekawiona przepisem, a pozbawiona tych uroczych naczynek Zobacz więcej
do natury i kuchni przodków, którzy wyrabiali garnki z gliny i w nich zdrowo gotowali W akcji biorą udział potrawy przyrządzone w takich naczyniach glinianych jak: - tajine - garnek rzymski - Zobacz więcej
jego przygotowania, wymagała czasu i uwagi. Pojawiło się wiele nietuzinkowych, interesujących propozycji, które w bliższej lub dalszej przyszłości zamierzam wypróbować. Co przede wszystkim? Poza Zobacz więcej
i bazylii Puszyste pancakes z musem pomarańczowym Duszone udko w cebuli pieczarkach Litewskie czenaki z polędwiczką i warzywami Żeberka w coca coli z ryżem i dżemem z chili Klops Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Żarkoje

Żarkoje 1414

1
na żarkoje na polskich stronach, za to kierując się sposobem przygotowania i podawania tego dania znalazłam wiele jego odpowiedników: czenaki, czynaki, czanachi, czenachy - Rosja, Litwa, Ukraina, Zobacz więcej
małym ogniu, co pół godziny lekko uzupełniając wodą (dzięki temu mięso będzie bardziej kruche). Po około 2 godzinach doprawiamy całość i sprawdzamy czy mięso jest wystarczająco miękkie a sos Zobacz więcej
wypad na przyjemny spacer zimowy jak najbardziej polecam Siedlce. Zdaję sobie sprawę, że wielu ciekawych miejsc pewnie jeszcze nie odwiedziliśmy, ale przynajmniej będzie pretekst żeby wybrać się Zobacz więcej
kartoflaniki. Bardzo fajna odmiana, a że moi Panowie się w nich zakochali, to pewnie i powtórki będą. Z nowości pojawi się wpis na czenaki, może nie będzie to wersja ortodoksyjnie litewska, ale moja Zobacz więcej
z kaczki z malinami i tymiankiem Makaron z łososiem i brokułem Burritos Gulasz z suszonymi grzybami. I kopytka! Krem z brukselki, pora, szpinaku i selera naciowego Krem z zielonych warzyw z jajkiem i Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: