czenaki

ZOBACZ TAKŻE:

Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Czenaki

Czenaki 2432

Czenaki - czyli danie z jednego garnka jest dobrze znane na pograniczu polsko-litewskim, a także Ukrainie, w Rosji, czy Gruzji. Potrawa ta składa się zawsze z warzyw, a często także z mięsa: wołowego, Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
czenaki

czenaki 954

Czenaki według źródła to wschodnie danie z jednego garnuszka, serwowane między innymi na Litwie, w Rosji, na Ukrainie, czy w Gruzji. Można skosztować ich także w północno - wschodniej Polsce. Potrawa Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Czenaki - Rosja

Czenaki - Rosja 1144

Czenaki (przepis wg receptury jednej z restauracji rosyjskich) SKŁADNIKI: (na 4 garnuszki po 0,5 l ): - wieprzowina - 700 g- jajko do smarowania - suszone grzyby - dobra garść - cebula - 1 - 2 szt. Zobacz więcej
dawny_basik
dawny_basik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mozaika życia
Czenaki z mięsa wieprzowego

Czenaki z mięsa wieprzowego 479

Czenaki pierwszy raz jadłam 8 lat temu w litewskiej restauracji w Puńsku i już wtedy wiedziałam, że kiedyś będę mieć gliniane garnuszki do tej potrawy i będę ją robić sama w domu. Czekałam długo na Zobacz więcej
Czenaki lub czynaki to pieczona w specjalnych glinianych garnuszkach litewska potrawa. Danie jest również popularne na Suwalszczyźnie, szczególnie w okolicy Sejn, gdzie miałem okazję zjeść w Zobacz więcej
Czenachy Czenaki lub po litewsku - Čenakai W piątek był dla mnie szczególny, ciężki i szczególnie ciężki dzień... Rocznica po Mamie ;( Nie będę rozpisywać się zbytnio, bo blog nie o tym oczywiście. Zobacz więcej
W końcu nabyłam drogą kupna dwa małe gliniane naczynka czenaki. W książce "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jeleny Kiładze (Wydawnictwo REA, W-wa, 2011) znalazłam adekwatny przepis; oczywiście nie jestem Zobacz więcej
Zakochałam się w tym sposobie podawania potraw: w glinianym garnuszku z pokrywką można zaserwować gorące mięsne kąski i warzywne przysmaki - pomysłów jest cała masa! Danie szybko nie stygnie, ponieważ Zobacz więcej
Szukałam przepisów na dania z kuchni rosyjskiej, która miała towarzyszyć oglądaniu oskarowego filmu „Lewiatan” w reżyserii A. Zwiagincewa (to właśnie rosyjskiego „Lewiatana” pokonała nasza polska „Ida Zobacz więcej
Witam Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem - głosił Hipokrates (460-370 p.n.e.) Jakość obecnie oferowanych na rynku kiełbas naszpikowanych chemią, wysokowydajnych szynek Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki ogrodu
ZAPIEKANKA A`LA LITEWSKI CZENAK

ZAPIEKANKA A`LA LITEWSKI CZENAK 331

Tradycyjnie czenaki na Litwie oraz w innych wschodnich regionach podaje się w małych, jednoporcjowych, glinianych naczyniach z pokrywką. Zaciekawiona przepisem, a pozbawiona tych uroczych naczynek Zobacz więcej
Pyszny pomysł na obiad. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szpinak. Pieczeń jest rewelacyjna - dobrze doprawiona, z posmakiem czosnku! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 cebule 3 łyżki Zobacz więcej
Pieczeń rzymska jest na tyle pomysłowym daniem, że można ją serwować na ciepło lub zimno. Można ją podać w formie obiadu lub zajadać się nią na śniadanie czy kolację. Wystarczy tylko pokroić na drobne Zobacz więcej
Witajcie kochani! Zostałam zaproszona do wspólnego świętowania z okazji Światowego Dzień Pieczenia, który przypada 21 maja 2017 r. W tym dniu miłośnicy wypieków na całym świecie będą przygotowywać Zobacz więcej
W moich planach kulinarnych jest zrobienie kilku domowych deserów nawiązujących do kupnych oryginałów. Jednym z nich jest Rafaello. Jednak, by coś urozmaicić, użyłam kakaowych herbatników. Składniki: Zobacz więcej
Zupa z soczewicy ze szpinakiem - KUCHNIA TOMKA KUCHNIA TOMKA Przekonaj się, że można jeść smacznie na co dzień. Blog Przepisy Tomka Moje podróże kulinarne Muzyka w mojej kuchni Te miejsca polecam Moim Zobacz więcej
Chciałam dzisiaj opowiedzieć troszkę o moich ostatnio przebytych kursach cukierniczych w nowo otwartej łódzkiej, międzynarodowej szkole kulinarnej Ashanti. Kursy prowadziła mistrzyni cukiernictwa Pani Zobacz więcej
Szpykaczka, czenachy lub coś à la pieczony gulasz 21 Flares Facebook 21 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 21 Flares Składniki: (porcja dla 4 osób) 450g schabu bez Zobacz więcej
"Czego nie powie Ci lekarz o chorobach nowotworowych" Bożena Przyjemska. Książkę recenzuję dzięki uprzejmości Dobre Książki. Choroby nowotworowe są bardzo powszechne jednak mamy ograniczoną wiedzę o Zobacz więcej
Hej :-). Jako pierwsza recenzja książki "Bądź twórcą swojego zdrowia". Autorka jest dietetyczką i dietoterapeutka. Zajmuje się zdrowym odżywianiem od ponad 20 lat. Jest autorka ośmiu książek o zdrowym Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: