czenaki

ZOBACZ TAKŻE:

Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
Czenaki

Czenaki 2020

1
Czenaki - czyli danie z jednego garnka jest dobrze znane na pograniczu polsko-litewskim, a także Ukrainie, w Rosji, czy Gruzji. Potrawa ta składa się zawsze z warzyw, a często także z mięsa: wołowego, Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
czenaki

czenaki 753

0
Czenaki według źródła to wschodnie danie z jednego garnuszka, serwowane między innymi na Litwie, w Rosji, na Ukrainie, czy w Gruzji. Można skosztować ich także w północno - wschodniej Polsce. Potrawa Zobacz więcej
Czenaki (przepis wg receptury jednej z restauracji rosyjskich) SKŁADNIKI: (na 4 garnuszki po 0,5 l ): - wieprzowina - 700 g- jajko do smarowania - suszone grzyby - dobra garść - cebula - 1 - 2 szt. Zobacz więcej
Czenaki pierwszy raz jadłam 8 lat temu w litewskiej restauracji w Puńsku i już wtedy wiedziałam, że kiedyś będę mieć gliniane garnuszki do tej potrawy i będę ją robić sama w domu. Czekałam długo na Zobacz więcej
:) Kociołek wyszedł bardzo dobry, z dużym potencjałem, choć wyszedł mi trochę za rzadki - czynaki powinno być gęste. Czas przygotowania: 1 godz. pieczenia na ogniu Składniki: ziemniaki marchewka Zobacz więcej
) sól, pieprz pietruszka Najpierw doprawiłam mięso solą, pieprzem i przyprawą chmeli-suneli (aromatyczna przyprawa kuchni kaukaskiej, składająca się między innymi z bazylii, liści laurowych, Zobacz więcej
Zakochałam się w tym sposobie podawania potraw: w glinianym garnuszku z pokrywką można zaserwować gorące mięsne kąski i warzywne przysmaki - pomysłów jest cała masa! Danie szybko nie stygnie, ponieważ Zobacz więcej
Czenachy Czenaki lub po litewsku - Čenakai W piątek był dla mnie szczególny, ciężki i szczególnie ciężki dzień... Rocznica po Mamie ;( Nie będę rozpisywać się zbytnio, bo blog nie o tym oczywiście. Zobacz więcej
. Gorąco zachęcam do spróbowania oraz zaopatrzenia się w specjalne szkliwione, gliniane naczynia do zapiekania, które gwarantują oryginalny smak, podtrzymują ciepło potrawy a przede wszystkim świetnie Zobacz więcej
to czenaki i że jest sporo jej wersji i sporo dowolności w jej przygotowaniu. Przećwiczyłam sobie przed przyjęciem to danie i wypracowałam swoją propozycję; wyszło przepysznie. Proszę bardzo, przepis Zobacz więcej
Witam Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem - głosił Hipokrates (460-370 p.n.e.) Jakość obecnie oferowanych na rynku kiełbas naszpikowanych chemią, wysokowydajnych szynek Zobacz więcej
Tradycyjnie czenaki na Litwie oraz w innych wschodnich regionach podaje się w małych, jednoporcjowych, glinianych naczyniach z pokrywką. Zaciekawiona przepisem, a pozbawiona tych uroczych naczynek Zobacz więcej
Chciałabym wszystkich zaprosić do udziału w akcji kulinarnej Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych. Akcja potrwa od 15.01 do 15.03 2015. W ubiegłym roku udało nam się zebrać kilkadzieścia Zobacz więcej
jego przygotowania, wymagała czasu i uwagi. Pojawiło się wiele nietuzinkowych, interesujących propozycji, które w bliższej lub dalszej przyszłości zamierzam wypróbować. Co przede wszystkim? Poza Zobacz więcej
Poniżej prezentuję wszystkie szybkie dania, które proponuję na obiad lub kolację: Gołąbki kawalerskie czyli bez zawijania Kurczak z patelni z sezamem Canneloni z mięsem lub szoinakiem i serem feta Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Żarkoje

Żarkoje 1586

1
na żarkoje na polskich stronach, za to kierując się sposobem przygotowania i podawania tego dania znalazłam wiele jego odpowiedników: czenaki, czynaki, czanachi, czenachy - Rosja, Litwa, Ukraina, Zobacz więcej
małym ogniu, co pół godziny lekko uzupełniając wodą (dzięki temu mięso będzie bardziej kruche). Po około 2 godzinach doprawiamy całość i sprawdzamy czy mięso jest wystarczająco miękkie a sos Zobacz więcej
wypad na przyjemny spacer zimowy jak najbardziej polecam Siedlce. Zdaję sobie sprawę, że wielu ciekawych miejsc pewnie jeszcze nie odwiedziliśmy, ale przynajmniej będzie pretekst żeby wybrać się Zobacz więcej
kartoflaniki. Bardzo fajna odmiana, a że moi Panowie się w nich zakochali, to pewnie i powtórki będą. Z nowości pojawi się wpis na czenaki, może nie będzie to wersja ortodoksyjnie litewska, ale moja Zobacz więcej
Polski – uderzaj do Puńska na mrowisko! I czenaki, ale o tym już innym razem. W tym roku wcale nie planowałam specjalnych przepisów z okazji czwartku. Jeszcze w zeszły wtorek pisałam do swojej Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: