czeremcha z jeżyną

{{headerMessage}}
. W ciepłej (wcześniej przegotowanej) szklance wody rozpuszczamy szklankę cukru i mieszamy z przefiltrowaną już nalewką. Z nalewką fiołkową można nieco eksperymentować dodając do niej nieco soku lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jałową gazą. Zostawić na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesączyć płyn przez filtr (taki do kawy) lub bibułkę filtracyjną. Przelać do wyparzonych butelek. Szczelnie Zobacz więcej
jazzowesmaki
jazzowesmaki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jazzowe Smaki
Kisiel z czeremchy

Kisiel z czeremchy 546

0
{{headerMessage}}
Kochani dziś mam dla Was prawdziwy rarytas! Kisiel z czeremchy. Niezwykle smaczny, o lekko słodko - gorzkawym posmaku. Jestem pewna, że wszyscy wielbiciele aronii i jeżyn będą w siódmym niebie. Poza Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 szklanka letniego mleka np owsianego lub wody 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych pół szklanki brązowego cukru szczypta soli szklanka owoców czeremchy późnej albo jeżyn, malin, porzeczek, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
? A pestki jesz? Ale do rzeczy... Witamina B17 według wikipedii: "(złac.amygdalum– migdał, zgr.αμυγδάλη– migdał) –organiczny związek chemicznyz grupyglikozydów(nitrylozyd) występujący w nasionach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do końca wakacji. Z każdym dniem spędzanym na wsi stawałam się coraz bardziej ich i coraz mniej miejska. Sianokosy, potem żniwa, wspinanie się na dzikie „cześnie” po najsłodsze z owoców, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, które nie robiły jeszcze octów będzie Wam najłatwiej zrobić ocet owocowy – teraz na ogrodach dojrzewają papierówki – taki ocet jabłkowy własnej roboty to super sprawa, tym bardziej że jest to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się, żejest coś interesującego – pałka wodna. Dziś ważne są dla nas jej korzenie, które zostaną upieczone wdole ziemnym. Korzeń pałki wodnej Zaraz obok trafiamy nachwastnicę inasiona babki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jadalne rośliny naszego kraju. Przeczytałam tę publikację jak dobrą powieść przygodową, z wypiekami na twarzy, ostrząc sobie zęby na te mało znane pyszności, które sama będę zbierać, gotować izjadać. Zobacz więcej