czeremcha z jeżyną

. W ciepłej (wcześniej przegotowanej) szklance wody rozpuszczamy szklankę cukru i mieszamy z przefiltrowaną już nalewką. Z nalewką fiołkową można nieco eksperymentować dodając do niej nieco soku lub Zobacz więcej
jałową gazą. Zostawić na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesączyć płyn przez filtr (taki do kawy) lub bibułkę filtracyjną. Przelać do wyparzonych butelek. Szczelnie Zobacz więcej
jazzowesmaki
jazzowesmaki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jazzowe Smaki
Kisiel z czeremchy

Kisiel z czeremchy 526

0
Kochani dziś mam dla Was prawdziwy rarytas! Kisiel z czeremchy. Niezwykle smaczny, o lekko słodko - gorzkawym posmaku. Jestem pewna, że wszyscy wielbiciele aronii i jeżyn będą w siódmym niebie. Poza Zobacz więcej
Zapraszam na pyszne zawijaski drożdżowe z owocami. Ja wciąż korzystam z dziwnych dzikich darów natury, ale nie ma przeszkód, by do bułeczek dodać jakichś bardziej cywilizowanych owoców jak na przykład Zobacz więcej
? A pestki jesz? Ale do rzeczy... Witamina B17 według wikipedii: "(złac.amygdalum– migdał, zgr.αμυγδάλη– migdał) –organiczny związek chemicznyz grupyglikozydów(nitrylozyd) występujący w nasionach Zobacz więcej
do końca wakacji. Z każdym dniem spędzanym na wsi stawałam się coraz bardziej ich i coraz mniej miejska. Sianokosy, potem żniwa, wspinanie się na dzikie „cześnie” po najsłodsze z owoców, Zobacz więcej
, które nie robiły jeszcze octów będzie Wam najłatwiej zrobić ocet owocowy – teraz na ogrodach dojrzewają papierówki – taki ocet jabłkowy własnej roboty to super sprawa, tym bardziej że jest to Zobacz więcej
znajdujemy ich dużo więcej, natyle żewszyscy spróbują. Przedzieramy się przez chaszcze, kolce jeżyn zaczepiają ospodnie, schodzimy stromym zboczem iznów niespodzianka. Tym razem wszyscy są Zobacz więcej
. Początkującym polecam zacząć zbieranie i jedzenie dzikich roślin od tych, pod które żaden truciciel się nie podszywa. Łącznie znalazło się tu około osiemdziesięciu rozmaitych roślin. Niektóre, jak Zobacz więcej