czernina z gęsi

W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam coś z mojego regionu z kuchni Kaszubskiej Do wspólnej zabawy "Gotujmy po polsku" zaprasza blog Zobacz więcej
Dzisiaj będzie czarna polewka. Wiem, że niektórzy już podczas czytania w tytule, że to zupa z krwi dostali mdłości. Nie jest mi jednak wcale przykro z tego powodu bo ja czerninę lubię od dziecka. Zobacz więcej
czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj drobiu. Gęsina to bardzo smaczne, chude mięso. Tłuszcz zawarty z skórze łatwo się wytapia i jest jednym z najzdrowszych tłuszczy. Można upiec tuszkę ptaka w Zobacz więcej
Listopad jest miesiącem gęsi a to za sprawą akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” realizowanej na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Z tej okazji w Zobacz więcej
eksplozja smaków. Komisja konkursowa pierwsze miejsce przyznała KGW Lipia Góra z powiatu chodzieskiego za czerninę z nadnoteckiej gęsi z siwymi kluchami lub makaronem. W kategorii wypieków Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Święto Gęsi Białej

Święto Gęsi Białej 501

0
6-7 września obchodzono Święto Gęsi Białej w Kołudzie Wielkiej. Na zaproszenie Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego wyruszyłam skoro świt do tej małej miejscowości na Kujawach. Po Zobacz więcej
Wszystkie przytoczone informacje pochodzą z różnych źródeł internetu. Podstawą kujawskiej kuchni są produkty zbożowe i warzywa – przede wszystkim ziemniaki i fasola, oraz owoce – śliwki i jabłka. Zobacz więcej
Witam :) Czernina -danie Staropolskie i jedna z moich ulubionych zup,która ma szczególne miejsce na liście ulubionych:) bo, jest daniem wręcz odświętnym,a konsumpcja jej to cały rytuał Zobacz więcej
delikatne, słono-słodkie, z korzenno-orientalną nutą. Całość cudownie uzupełniają buraczki. Pan Okrasa do dania przyrządził dodatkowo z gruszki z rozmarynem. Tą część pominęłam. Składniki: 2 piersi Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 855

0
, które zaczyna być coraz bardziej doceniane i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Z jednej tylko tuszki można przygotować kilka wspaniałych dań, sama się o tym przekonałam :) Wywar na zupę Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 770

0
ze skórą z solą, majerankiem i pieprzem – coś jak tatar, doskonale nadaje się do pieczywa uda gęsie confit roladki z wątróbki gęsiej marynowanej w słodkim winie w boczku pierś z gęsi smażona z Zobacz więcej
ptak). Spotkanie zaczęliśmy bardzo ambitnie – od luzowania i porcjowania gęsi. Dla mnie było to ciekawym i nowym doświadczeniem. W międzyczasie odbyła się degustacja półgęska, czyli wędzonej piersi z Zobacz więcej
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
- z tagiatelle 14. Staropolska limoniata 15. Okoń na biało z pietruszką i migdałami 16. Filet z dorsza z agrestem 17. Węgorz po toruńsku z piernikiem i szafranem 18. Leszcz pieczony z kiszoną kapustą Zobacz więcej
Gęsi białe kołudzkie W ubiegłą sobotę miałam przyjemność uczestniczyć wraz z grupą blogerów kulinarnych w Święcie Gęsi Białej Kołudzkiej, które odbyło się w położonej w województwie kujawsko-pomorskim Zobacz więcej
w soli, przełożona gałązkami rozmarynu. Na te danie wykorzystaliśmy 2 kg soli. Pieczone gęsie piersi podaliśmy z sosem żurawinowym z pigwowcem i jarzębiną. Była też pyszna sałatka, łatwa w Zobacz więcej
Polska jest głównym producentem gęsi w Europie i chociaż na naszych rodzinnych stołach gości ona dość rzadko to hasło "Gęsina na świętego Marcina" staje się coraz bardziej popularne. Gęsina jest Zobacz więcej
przygotowana z kaszy, faćki czyli komosy i dodatków. W tym przypadku był to pęczak. Pierogi były z faćką, czyli z komosą/lebiodą. Gugielto babka ziemniaczana. Pączki ziemniaczano – dyniowe wpisane są Zobacz więcej
"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familijant, miał jedyne dziecię,Córkę piękną jak anioł [...]I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowanoI czarną polewkę do stołu Zobacz więcej
zupa kartoflana z natką pietruszki, zupa z bani na słodko czy wreszcie westchnienie wielu łasuchów czarnina (tudzież zwana czerniną) – podawana oczywiście z kluskami ziemniaczanymi. Na zdjęciu: Zobacz więcej