czernina z gęsi

{{headerMessage}}
W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam coś z mojego regionu z kuchni Kaszubskiej Do wspólnej zabawy "Gotujmy po polsku" zaprasza blog Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj będzie czarna polewka. Wiem, że niektórzy już podczas czytania w tytule, że to zupa z krwi dostali mdłości. Nie jest mi jednak wcale przykro z tego powodu bo ja czerninę lubię od dziecka. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj drobiu. Gęsina to bardzo smaczne, chude mięso. Tłuszcz zawarty z skórze łatwo się wytapia i jest jednym z najzdrowszych tłuszczy. Można upiec tuszkę ptaka w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w soli morskiej - sałatka z żołądków - wątróbki gęsie w bekonie - gęś w kiszonej kapuście A na dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnym dymie dwa tygodnie….. i czy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
eksplozja smaków. Komisja konkursowa pierwsze miejsce przyznała KGW Lipia Góra z powiatu chodzieskiego za czerninę z nadnoteckiej gęsi z siwymi kluchami lub makaronem. W kategorii wypieków Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Święto Gęsi Białej

Święto Gęsi Białej 502

0
{{headerMessage}}
6-7 września obchodzono Święto Gęsi Białej w Kołudzie Wielkiej. Na zaproszenie Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego wyruszyłam skoro świt do tej małej miejscowości na Kujawach. Po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
składników. Chyba najbardziej popularna jest zupa z kaczej krwi – tzw.czernina z golcami– z dominującą słodko-kwaśną nutą i wyczuwalnym aromatem ziół (majerankiem i cząbrem). Można ją podawać z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Witam :) Czernina -danie Staropolskie i jedna z moich ulubionych zup,która ma szczególne miejsce na liście ulubionych:) bo, jest daniem wręcz odświętnym,a konsumpcja jej to cały rytuał Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Kaczka w sosie piernikowym

Kaczka w sosie piernikowym 755

1
{{headerMessage}}
delikatne, słono-słodkie, z korzenno-orientalną nutą. Całość cudownie uzupełniają buraczki. Pan Okrasa do dania przyrządził dodatkowo z gruszki z rozmarynem. Tą część pominęłam. Składniki: 2 piersi Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 861

0
{{headerMessage}}
Od kilku lat propagowana jest w Polsce akcja Gęsina na św. Marcina. W tym roku postanowiłam zaopatrzyć się w owego ptaka i powalczyć z nim :) I tak też uczyniłam, ale o efektach - w następnym wpisie. Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 778

0
{{headerMessage}}
Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gęsie marynowane w Maderze, zawinięte w boczek i usmażone smażona marynowana w wódce pierś z gęsi, z czerwoną cebulą, chilli, imbirem, żółtą papryką i melonem czernina bez krwi, na wywarze z gęsiny z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
O zaletach gęsi białej kołudzkiej pisałam już przy okazji relacji z warsztatów, z wielką przyjemnością uczestniczyłam więc niedawno w jej dorocznym święcie. W Kołudzie Wielkiej, ” gęsinowym zagłębiu” Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i gałką muszkatałową 8. Wątróbka cielęca duszona - smaż i daj kwiatu muszkatałowego 9. Zupa najlepsza - z kapłonem, bażantem, łopatką cielęcą, prawdziwkami, jałowcem i goździkami 10. Gęś gotowana w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsi białe kołudzkie W ubiegłą sobotę miałam przyjemność uczestniczyć wraz z grupą blogerów kulinarnych w Święcie Gęsi Białej Kołudzkiej, które odbyło się w położonej w województwie kujawsko-pomorskim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, z karmelizowanymi w miodzie jabłkami i żurawiną nie tylko smakuje, ale i ładnie się prezentuje. Gęsie uda pieczone w kiszonej kapuście z grzybami - danie te jest proste w przygotowaniu, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polska jest głównym producentem gęsi w Europie i chociaż na naszych rodzinnych stołach gości ona dość rzadko to hasło "Gęsina na świętego Marcina" staje się coraz bardziej popularne. Gęsina jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
… Napój żniwiarzy sięga tradycją średniowiecza i podobno dodawano do niego ocet, tu zakwaszano go sosem z ogórków kiszonych i dobrze. Był bardzo smaczny, a ocet byłby zupełnie zbędny. Owijunki – gęsie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familijant, miał jedyne dziecię,Córkę piękną jak anioł [...]I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowanoI czarną polewkę do stołu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ale też regionalnym jedzeniem – naturalnym, zdrowym i pysznym. Tradycja kulinarna Ziemi Dobrzyńskiej jest tak wiekowa jak jej historia. Istotnym dla pożywienia jej mieszkańców było naturalne Zobacz więcej