czernina z gęsi

W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam coś z mojego regionu z kuchni Kaszubskiej Do wspólnej zabawy "Gotujmy po polsku" zaprasza blog Zobacz więcej
Dzisiaj będzie czarna polewka. Wiem, że niektórzy już podczas czytania w tytule, że to zupa z krwi dostali mdłości. Nie jest mi jednak wcale przykro z tego powodu bo ja czerninę lubię od dziecka. Zobacz więcej
czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj drobiu. Gęsina to bardzo smaczne, chude mięso. Tłuszcz zawarty z skórze łatwo się wytapia i jest jednym z najzdrowszych tłuszczy. Można upiec tuszkę ptaka w Zobacz więcej
Listopad jest miesiącem gęsi a to za sprawą akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” realizowanej na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Z tej okazji w Zobacz więcej
eksplozja smaków. Komisja konkursowa pierwsze miejsce przyznała KGW Lipia Góra z powiatu chodzieskiego za czerninę z nadnoteckiej gęsi z siwymi kluchami lub makaronem. W kategorii wypieków Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Święto Gęsi Białej

Święto Gęsi Białej 487

0
6-7 września obchodzono Święto Gęsi Białej w Kołudzie Wielkiej. Na zaproszenie Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego wyruszyłam skoro świt do tej małej miejscowości na Kujawach. Po Zobacz więcej
Wszystkie przytoczone informacje pochodzą z różnych źródeł internetu. Podstawą kujawskiej kuchni są produkty zbożowe i warzywa – przede wszystkim ziemniaki i fasola, oraz owoce – śliwki i jabłka. Zobacz więcej
że , miałam okazje raz w życiu to zrobić:), Wspomnienie i doświadczenie na cale życie:) Dawniej używano też krwi kury i królika -choć rzadziej częściej z gęsi. Charakterystyczny smak nadaje czarninie Zobacz więcej
delikatne, słono-słodkie, z korzenno-orientalną nutą. Całość cudownie uzupełniają buraczki. Pan Okrasa do dania przyrządził dodatkowo z gruszki z rozmarynem. Tą część pominęłam. Składniki: 2 piersi Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 795

0
Od kilku lat propagowana jest w Polsce akcja Gęsina na św. Marcina. W tym roku postanowiłam zaopatrzyć się w owego ptaka i powalczyć z nim :) I tak też uczyniłam, ale o efektach - w następnym wpisie. Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 715

0
Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
możliwość uczestniczyć. Odbyły się one w uroczym dworku-restauracji Krasnodwórw Warszawie. Prowadził je koordynator akcji i szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie Artur Moroz. Od niego dowiedziałam Zobacz więcej
O zaletach gęsi białej kołudzkiej pisałam już przy okazji relacji z warsztatów, z wielką przyjemnością uczestniczyłam więc niedawno w jej dorocznym święcie. W Kołudzie Wielkiej, ” gęsinowym zagłębiu” Zobacz więcej
Spis potraw z książki: 1. Rosół Polski - limonia i rozmaryn nie oszpeci rosołu 2. Figatelle - czyli pulpety cielęce 3. Czernina - przydaj pieprzu imbieru, cynamonu, goździków 4. Zrazy wołowe - Zobacz więcej
Gęsi białe kołudzkie W ubiegłą sobotę miałam przyjemność uczestniczyć wraz z grupą blogerów kulinarnych w Święcie Gęsi Białej Kołudzkiej, które odbyło się w położonej w województwie kujawsko-pomorskim Zobacz więcej
, że nie będzie łatwa do kupienia. Mimo, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, to trzeba dobrze poszukać na lokalnych bazarkach, albo u producentów. Na Zachodzie, produkty z Zobacz więcej
Polska jest głównym producentem gęsi w Europie i chociaż na naszych rodzinnych stołach gości ona dość rzadko to hasło "Gęsina na świętego Marcina" staje się coraz bardziej popularne. Gęsina jest Zobacz więcej
… Napój żniwiarzy sięga tradycją średniowiecza i podobno dodawano do niego ocet, tu zakwaszano go sosem z ogórków kiszonych i dobrze. Był bardzo smaczny, a ocet byłby zupełnie zbędny. Owijunki – gęsie Zobacz więcej
"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familijant, miał jedyne dziecię,Córkę piękną jak anioł [...]I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowanoI czarną polewkę do stołu Zobacz więcej
, ale też regionalnym jedzeniem – naturalnym, zdrowym i pysznym. Tradycja kulinarna Ziemi Dobrzyńskiej jest tak wiekowa jak jej historia. Istotnym dla pożywienia jej mieszkańców było naturalne Zobacz więcej