czernina z kaczki

laleczka20
laleczka20 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozowakuchnia
Czernina z kaczki

Czernina z kaczki 3523

1
« Pyszna karkówka z grilla Czernina z kaczki Czernina z kaczuszki 1 l krwi z kaczki 2 skrzydełka z kaczki 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 selera naciowy pokrojony w paseczki 240 ml śmietany 30% ziele Zobacz więcej
katarzyna_sar
katarzyna_sar Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia na 5
Czernina z kaczki

Czernina z kaczki 5476

2
Dla niektórych z Was będzie to kontrowersyjny przepis, ale dla mnie nie. Czernina z kaczki jedzona na słodko to u mnie standard, wszyscy domownicy ją lubią. Myślę, że lubię czerninę, ponieważ jest ona Zobacz więcej
Dziś będzie czernina z kluchami szarymi . Więc drodzy smakosze zapraszam. Zupa zrobiona z myślą o dwóch osobach , więc nie ma jej zbyt dużo . Składniki (na 2 osoby): - marchew, pietruszka, por, seler Zobacz więcej
Witam wszystkich którzy do mnie zaglądają jeśli jesteście ciekawi co dobrego i nowego u mnie? Zapraszam:) Zapewniam będzie się działo:)kulinarnie oczywiscie. Powracam na swój własny rytm życia:), by Zobacz więcej
kuchniazone
kuchniazone Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniazone
czarnina

czarnina 820

0
rodzaje kaczek, z których jadłam czarninę. Zupa z kaczek białych jest cięższa, bardziej tłusta, zupa z kaczek hodowlanych lżejsza. Kupując kaczkę na czarninę kupuje się ją z krwią zmieszaną z octem. Zobacz więcej
W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam coś z mojego regionu z kuchni Kaszubskiej Do wspólnej zabawy "Gotujmy po polsku" zaprasza blog Zobacz więcej
slodzonyblog
slodzonyblog Obserwuj blogaObserwujesz bloga
słodzony blog
Czernina

Czernina 648

0
Składniki: 1 kaczka 3/4 szklanki krwi z kaczki (wymieszanej z odrobina wody i 2 łyżkami octu oraz z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru) włoszczyzna natka pietruszki koperek 5 szt. śliwki suszonej jabłko Zobacz więcej
anta
anta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadło i czytadło
Czernina

Czernina 3426

1
mi się uszy trzęsły. Dziś jestem wstanie przygotować ją tylko pod zamówienie bliskich, którzy ją uwielbiają, minie nikt nie przekona do jej zjedzenia, ale może Wy się skusicie ;-) Porcja dla 4 Zobacz więcej
Zduńskiej Woli z woj. łódzkiego (dawne sieradzkie) i odkąd pamiętam mama zawsze gotuje czerninę. Kiedyś tata hodował kaczki i co niedzielę na naszym stole była Soplicowa zupa. Dziś hodowli nie ma, a Zobacz więcej
jego głównym składnikiem jest krew. Nie ludzka, nie bójcie się :) Krew pochodzi od kaczki. Ja długo nie mogłam się przekonać do tej zupy. Nadal nie jestem w sumie do końca przekonana, ale moja Zobacz więcej
. Były i pampuchy, i kopytka, i kasza, i siwe kluchy. Były kaczki, golonki wieprzowe, roladki drobiowe i ze schabu, i świeżonka. Zupy: jarzynowa, żurek, rumfordzka i czernina. Było też leczo i bigos, Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Święto Gęsi Białej

Święto Gęsi Białej 487

0
nie miałam okazji gotować, ani spożywać gęsiny. Kojarzyła mi się z mięsem kaczki, ale okazało się, że jest zupełnie inna. Nieco zaskoczyło mnie, że mięso z gęsi jest lekkie i zdrowe. Zawiera sporo Zobacz więcej
Wszystkie przytoczone informacje pochodzą z różnych źródeł internetu. Podstawą kujawskiej kuchni są produkty zbożowe i warzywa – przede wszystkim ziemniaki i fasola, oraz owoce – śliwki i jabłka. Zobacz więcej
– Staropolska zupa której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki(krew pozyskuje sie z żywej kaczki robiąc małe nacięcie na głowie,karku krew ma szanse splynac z kaczki. Od razu dodaje się Zobacz więcej
Lubicie kaczkę? Ja bardzo. W moim rodzinnym domu, pojawiała się na stole bardzo często. W postaci czerniny (i tej formy nie cierpię) lub kaczki pieczonej w majeranku z jabłkami (i tą uwielbiam). Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis dla wielu z was będzie kontrowersyjny, ale to smak ,wspomnienie z domu mojej babci. Czernina, czarnina lub czarna zalewajka – to polska zupa, która od czasu do czasu gości na naszym Zobacz więcej
zupa pozostała w naszej tradycji, bo zaskakująca i całkiem inna... A obcokrajowcom powiedzmy dopiero po zjedzeniu z czego była zrobiona. Albo nie mówmy wcale:) A teraz zobacz jakiego złodziejaszka Zobacz więcej
mowa? Czarna polewka (znana zapewne wszystkim głównie z "Pana Tadeusza") to esencjonalny rosół z kaczki, zaprawiany krwią kaczki. W dawnych polskich zwyczajach, było serwowanie tejże polewki Zobacz więcej
mało). 5. Nie znoszę śledzi i ich zapachu, do tego stopnia że na stole muszą stać jak najdalej ode mnie. 6. Lubię kuchnię chińską i tajską, a najbardziej pieczoną pierś z kaczki. 7. W Polsce nie Zobacz więcej
Dziś, zupełnie przypadkiem, będąc z rodzicami i Ulfem na wyjeździe odkryłam, jak dokładnie zdobywa się krew na czerninę. Wiedziałam, że zupy nienawidzę, wygląda i pachnie paskudnie, a świadomość, że Zobacz więcej