czerstwa drożdżówka

La Gusteau - Luna
La Gusteau - Luna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
RATATOUILLE
Grzanki francuskie

Grzanki francuskie 352

0
{{headerMessage}}
Cynamonowe grzanki francuskie na słodko według Pascala Brodnickiego. Składniki: 12 kromek czerstwego chleba lub drożdżówki, lub chałki, lub weka 1 szklanka ciepłego mleka 5 łyżek cukru 3 jajka + Zobacz więcej
Bet
Bet Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepiśnik Bet
Sznekowiec z jogurtowym budyniem

Sznekowiec z jogurtowym budyniem 103

1
{{headerMessage}}
Składniki: 2 czerstwe drożdżówki z kruszonką słoiczek dżemu porzeczkowego masło duży kubek jogurtu greckiego budyń śmietankowy olej do formy 2 łyżki cukru cukier trzcinowy Drożdżówki kroimy na kawałki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ten deser to sposób na wykorzystanie drożdżowej czerstwej brioche. Zapiekane drożdżowe kawałki babki, drożdżówki lub bułki, z serową masą na bazie mascarpone i kawałkami brzoskwiń, doskonale smakują, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
chałki lub drożdżówki (najlepiej lekko czerstwej) 2 jajka ok. 100ml mleka szczypta soli łyżeczka miodu cynamon, wanilia olej do smażenia Roztrzepać jajka z miodem, dodać mleko i pozostałe składniki Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Grzanki francuskie

Grzanki francuskie 735

0
{{headerMessage}}
Są dni, kiedy mogę sobie pozwolić na leniwe śniadanie. Wtedy bez pośpiechu robię kawę i smażę najlepsze francuskie grzanki. Z Grodna przywiozłam baton - taki rodzaj białego pszennego chleba, jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1. "Co zrobić jak nam zostaną czerstwe drożdżówki? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Przede wszystkim nie wyrzucajmy!Ja kroję je w kostkę i wrzucamy do mleka i smakowite śniadanie mamy Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Pudding chlebowy

Pudding chlebowy 599

0
{{headerMessage}}
Taki pudding to świetne rozwiązanie na zagospodarowanie niezbyt świeżego pieczywa. Jeśli masz w domu czerstwe bułki, bagietki, chałkę, chleb czy drożdżówki skorzystaj z zamieszczonego przepisu na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Co zrobić z czerstwą drożdżówką? Najlepiej przerobić ją na ten piękny i pyszny tost – bostock. Francuski sposób na wykorzystanie brioszki, chałki czy panettone. Nawet sobotnie ciasto drożdżowe Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szóste niebo
bajaderki rumowe

bajaderki rumowe 128

0
{{headerMessage}}
rumowe! Inspirację do wykonania tych przepysznych, słodkich, pachnących alkoholem kuleczek znalazłam na blogu Jak zapewniała autorka, dodatek ciasta drożdżowego sprawia, że bajaderki zyskują Zobacz więcej
do-kawy
do-kawy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
notatnik kulinarny
Cynamonowe serca

Cynamonowe serca 130

0
{{headerMessage}}
Przepis z mojego pierwszego bloga, z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia". Najważniejszy jest tu oczywiście sposób kształtowania serduszek i od razu dodaję - nie jest to łatwe. Za to efekt moim Zobacz więcej
Sanchez
Sanchez Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Sancheza
Jagodzianki (przepis I)

Jagodzianki (przepis I) 69

1
{{headerMessage}}
Pierwszy przepis na jagodzianki na blogu. Określiłabym go jako instant i low budget (miałam mało jagód, normalnie dałabym ok. 0,5l). Ciasto celowo jest dość luźne - bułki są bardziej wilgotne, dłużej Zobacz więcej
papi
papi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnianatalii
Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem 14

0
{{headerMessage}}
To pierwsze ciasto drożdżowe, które na drugi i kolejny dzień smakuje tak samo dobrze. Nie wysusza się, nie jest czerstwe tylko puszyste i wilgotne . Drożdżówka najlepiej mi smakuje z kwaśnymi owocami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z uprażonymi na patelni pestkami dyni (ja uprażyłam również len). Smacznego!!! Pudding z czerstwych drożdżówek Składniki: 3-4 drożdżówki z dowolnym nadzieniem - ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj będzie post z kategorii 'kuchenny recykling'. Zanim jednak przejdę do rzeczy opowiem wam pewną historię, która przypomniała mi siękiedy zaczęłam pisać tego posta. Jako dziecko moja mama zawsze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem. Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. A może więcej... Tradycja i smaki ze świata. Świąteczny pudding. Świąteczny pudding z rumem i sosem brandy 25 dkg posiekanych daktyli 10 dkg płatków migdałowych 10 dkg suszonej żurawiny pół szklanki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
...czyli "drugie życie pomarańczowej brioszki". Zasłużony wypiek, który pokazałam wam w piątek, jak to drożdżówka, dni świeżości miał już za sobą. Smakowała mi jednak tak bardzo, że postanowiłam ją Zobacz więcej
{{headerMessage}}
klik Składniki: na mak 500g białego maku 200g marcepanu otarta skórka z jednej pomarańczy 150g cukru pudru 300g orzechów laskowych 185g masła ze smażonych nerkowców Primavika 200g śmietany 2 czerstwe Zobacz więcej