czerstwa drożdżówka

Cynamonowe grzanki francuskie na słodko według Pascala Brodnickiego. Składniki: 12 kromek czerstwego chleba lub drożdżówki, lub chałki, lub weka 1 szklanka ciepłego mleka 5 łyżek cukru 3 jajka + Zobacz więcej
Składniki: 2 czerstwe drożdżówki z kruszonką słoiczek dżemu porzeczkowego masło duży kubek jogurtu greckiego budyń śmietankowy olej do formy 2 łyżki cukru cukier trzcinowy Drożdżówki kroimy na kawałki Zobacz więcej
Ten deser to sposób na wykorzystanie drożdżowej czerstwej brioche. Zapiekane drożdżowe kawałki babki, drożdżówki lub bułki, z serową masą na bazie mascarpone i kawałkami brzoskwiń, doskonale smakują, Zobacz więcej
chałki lub drożdżówki (najlepiej lekko czerstwej) 2 jajka ok. 100ml mleka szczypta soli łyżeczka miodu cynamon, wanilia olej do smażenia Roztrzepać jajka z miodem, dodać mleko i pozostałe składniki Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Grzanki francuskie

Grzanki francuskie 705

0
Są dni, kiedy mogę sobie pozwolić na leniwe śniadanie. Wtedy bez pośpiechu robię kawę i smażę najlepsze francuskie grzanki. Z Grodna przywiozłam baton - taki rodzaj białego pszennego chleba, jest Zobacz więcej
1. "Co zrobić jak nam zostaną czerstwe drożdżówki? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Przede wszystkim nie wyrzucajmy!Ja kroję je w kostkę i wrzucamy do mleka i smakowite śniadanie mamy Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Pudding chlebowy

Pudding chlebowy 562

0
Taki pudding to świetne rozwiązanie na zagospodarowanie niezbyt świeżego pieczywa. Jeśli masz w domu czerstwe bułki, bagietki, chałkę, chleb czy drożdżówki skorzystaj z zamieszczonego przepisu na Zobacz więcej
Co zrobić z czerstwą drożdżówką? Najlepiej przerobić ją na ten piękny i pyszny tost – bostock. Francuski sposób na wykorzystanie brioszki, chałki czy panettone. Nawet sobotnie ciasto drożdżowe Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szóste niebo
bajaderki rumowe

bajaderki rumowe 124

0
rumowe! Inspirację do wykonania tych przepysznych, słodkich, pachnących alkoholem kuleczek znalazłam na blogu Jak zapewniała autorka, dodatek ciasta drożdżowego sprawia, że bajaderki zyskują Zobacz więcej
do-kawy
do-kawy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
notatnik kulinarny
Cynamonowe serca

Cynamonowe serca 123

0
Przepis z mojego pierwszego bloga, z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia". Najważniejszy jest tu oczywiście sposób kształtowania serduszek i od razu dodaję - nie jest to łatwe. Za to efekt moim Zobacz więcej
Pierwszy przepis na jagodzianki na blogu. Określiłabym go jako instant i low budget (miałam mało jagód, normalnie dałabym ok. 0,5l). Ciasto celowo jest dość luźne - bułki są bardziej wilgotne, dłużej Zobacz więcej
To pierwsze ciasto drożdżowe, które na drugi i kolejny dzień smakuje tak samo dobrze. Nie wysusza się, nie jest czerstwe tylko puszyste i wilgotne . Drożdżówka najlepiej mi smakuje z kwaśnymi owocami Zobacz więcej
. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z uprażonymi na patelni pestkami dyni (ja uprażyłam również len). Smacznego!!! Pudding z czerstwych drożdżówek Składniki: 3-4 drożdżówki z dowolnym nadzieniem - ja Zobacz więcej
Dzisiaj będzie post z kategorii 'kuchenny recykling'. Zanim jednak przejdę do rzeczy opowiem wam pewną historię, która przypomniała mi siękiedy zaczęłam pisać tego posta. Jako dziecko moja mama zawsze Zobacz więcej
kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem. Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i Zobacz więcej
. A może więcej... Tradycja i smaki ze świata. Świąteczny pudding. Świąteczny pudding z rumem i sosem brandy 25 dkg posiekanych daktyli 10 dkg płatków migdałowych 10 dkg suszonej żurawiny pół szklanki Zobacz więcej
...czyli "drugie życie pomarańczowej brioszki". Zasłużony wypiek, który pokazałam wam w piątek, jak to drożdżówka, dni świeżości miał już za sobą. Smakowała mi jednak tak bardzo, że postanowiłam ją Zobacz więcej
klik Składniki: na mak 500g białego maku 200g marcepanu otarta skórka z jednej pomarańczy 150g cukru pudru 300g orzechów laskowych 185g masła ze smażonych nerkowców Primavika 200g śmietany 2 czerstwe Zobacz więcej