czerwona kapusta z szybkowaru

Składniki: kacze udka 2 większe, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, masło klarowane 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mała główka, Zobacz więcej
: ugotowanie wywaru drobiowego sparzenie kapusty czerwonej we wrzątku w celu pozbycia się goryczy gotowanie sparzonej kapusty w wywarze drobiowym przygotowanie kremu z suszonych śliwek gotowanie Zobacz więcej
Składniki: pierś z kaczki 2 sztuki, udka z kaczki 2 sztuki, majeranek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, kapusta czerwona 1 mała, śliwki Zobacz więcej
oleju przygotować marynatę - wysmarować golonki, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Cebulę poszatkować w cieniutkie piórka - zeszklić na maśle. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Kapustę Zobacz więcej
ziaren żyta /pszenicy /orkiszu, namoczone przez noc 1-2 cukinie, pokrojone w słupki 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki 1 duża pietruszka /seler, pokrojony w słupki 1 łyżka oliwy pietruszka Zobacz więcej
Smaczne danie dla leniuchów i tych, którzy lubią potrawy z jednego garnka. Mięso wołowe duszone w towarzystwie kiszonej kapusty i papryki – swoją konsystencją może przypominać bigos. Inspiracją do Zobacz więcej
Składniki: kacze udka 4 większe, sok z pomarańczy 1 szklanka, majeranek 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, olej Zobacz więcej
minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie szynkę wyjąć na talerz, pokroić na 3-4 cm grubości porcje do szybkowara wlać śmietanę z mąką i miksować pałką blendera doprowadzając do zagęstnienia Zobacz więcej
Za moim oknem krajobraz w odcieniach złota i czerwieni także jesiennej kuchni ciąg dalszy. Pyszna, faszerowana papryka. Idealna dla wielbicieli tradycyjnych gołąbków. Dzięki papryce mięso jest bardzo Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Roladki na włoską nutę

Roladki na włoską nutę 111

0
z suszonymi pomidorami i serkiem typu capresi i kapustą włoską Wyszło pysznie, choć do sosu mogłam dać więcej papryki. Miałam swoją kapustę włoską- małą, bo ekologiczną bez nawozu, z większych Zobacz więcej
Gulasz wyszedł bardzo smaczny,mięsko miękkie i apetyczne. Wystarczy 15 minut i mamy gotowe danie :) Ja swój gulasz podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym . . . Na 4 porcje : 400g chudej Zobacz więcej
( około kg) 4 garści ryżu (2 - 3 torebki) 100 g słoniny sól pieprz łyżeczki mielonej papryki czerwonej ostrej suszonej 1 większa cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka ostropestu 1 mała kapusta ( do 1 kg) Zobacz więcej
Smakowite gołąbki wg. Jakubiaka - warto spróbować :) Składniki: mała kapusta 100g kaszy jęczmiennej mazurskiej czerwona cebula 400g wątróbki drobiowej (np. z indyka) 200g śliwek wędzonych wódka do Zobacz więcej
pracochłonne, ale warte poświęconego mu czasu. Składniki (6 szt.): ok. 700 g schabu bez kości 1 – 2 szt. cebuli (u mnie czerwona) 1 ogórek kiszony kilka plastrów wędzonego boczku ok. 6 łyżeczek Zobacz więcej
. Odstaw do lodówki na godzinę. Na mocno rozgrzanym tłuszczu podsmaż plastry z obu stron. Przełóż do rondla (u mnie szybkowar). Podlej winem, posyp cebulą pokrojoną w piórka i duś do miękkości. Sos Zobacz więcej
Szukam sposobów "aromatyzowania" zup innych niż tylko: wywar z warzyw, mięsa, kostka rosołowa, podsmażony czosnek, przyprawy, zioła... Postanowiłam wypróbować walory smakowe różnych gatunków serów Zobacz więcej
W podrobowym szaleństwie spróbowałam tym razem czegoś innego. Zamiast klasycznego gulaszu z serc drobiowych, wybrałam uduszenie połówek tych wieprzowych w sosie z czerwonym winem. Wyszło przepysznie i Zobacz więcej
Kolejna odsłona polskiego, mojego Risotta. Włoskie Risotto to bardzo czasochłonne danie. Stoi się przy garze z potrawą z ryżem, miesza i dolewa wody i znowu miesza, i dolewa wody, i tak chyba z pół Zobacz więcej
Składniki: 500g mięsa wołowego ( u mnie z uda wołowego) kość wołowa włoszczyzna (marchew,pół selera,pól pora,pietruszka,liść kapusty pekińskiej,zielona pietruszka) 3 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 duże Zobacz więcej
Kiedyś zjadłam u koleżanki bigos, smakował mi obłędnie. Ponieważ prawie nie jem mięsa, wzięłam przepis i ugotowałam ze wszystkich przepisowych składników nie dodając mięsa. Gotowy był w pół godzinki, Zobacz więcej