czerwona modra kapusta po śląsku

powinna być to glazura, ale ja kaczke w tym zamarynowałem. Najpierw rozpuściłem masło razem z miodem i sosem sojowym, do połączenia składników. Następnie wystudziłem i zamarynowałem na 12 godzin :) Zobacz więcej
Ostatni, ale równie ważny składnik śląskiego obiadu to "szałot z modrej kapusty", czyli czerwona kapusta. Poniżej przepis na kapustę przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Wiem jednak, że lokalne Zobacz więcej
składniki widoczne na talerzu ( robiłamjuż kluski śląskie, kapustę czerwoną i zrazy)ten zestaw zrobił na mnie wrażenie! Do dzisiaj pamiętam ten smak. Myślę, że tylko na Śląsku kluski śląskie smakują Zobacz więcej
Na blogu nadal kuchnia śląska. Dziś klasyk: modro kapusta, która w powszechnej opinii chyba jeszcze bardziej definiuje kuchnię śląską, niż kluski śląskie - tak białe, jak i czarne. Nic tylko czekać aż Zobacz więcej
środa, 1 maja 2013 Sok świeżo wyciskany z modrej kapusty, marchewki i jabłka. Ten o kolorze biskupim sok jest bardzo smaczny. A jej fioletowa barwa jest obłędna.Czerwona kapusta, (śląska modro kapusto Zobacz więcej
Na Śląsku i w Wielkopolsce mówi się na czerwoną kapustę - kapusta modra. Nie wiem za bardzo dlaczego, bo modra to jest sikorka. Z racji ubarwienia ma pełne wytłumaczenie swej nazwy. Modry to kolor Zobacz więcej
Dziś przedstawiam Wam przepis na tradycyjną potrawę wielkopolską i śląską: modrą kapustę. W Poznańskiem przygotowuje się ja z dodatkiem jabłek, natomiast na Śląsku z boczkiem. Nie pochodzę z żadnego z Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Modra kapusta

Modra kapusta 523

2
Dziś zapraszam Was na jedno z typowych dań kuchni śląskiej, czyli na talerzu ląduje modro kapusta. Wraz z roladą i kluskami śląskimi tworzą tercet doskonały. Modra kapusta jest przygotowywana również Zobacz więcej
jabłka 1 cebula por (10 cm białej części) 2 łyżki oleju sok z 1/2 cytryny cukier, sól i pieprz do smaku opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno na Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bullio
Modra kapusta

Modra kapusta 310

4
Tradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej przedstawiam jednak Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bullio
Modra kapusta

Modra kapusta 120

1
Tradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej przedstawiam jednak Zobacz więcej
przypalać, podlać nieco wodą. Dusićok. 40 minutobracając mięso co jakiś czas. Podawać z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, na Śląsku zwaną modrą kapustą :) Smacznego! Przepis na modrą kapustę Zobacz więcej
Anna D.
Anna D. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przypraw Mnie
Taka inna, ale modra...

Taka inna, ale modra... 129

0
bez majonezu jest lepsze. Ale to wedle mojego rozeznania , a to jak wiadomo kwestia smaku. Cóż...przepis jest gdyż obiecałam paru osobom, że się na blogu pojawi. Pozdrawiam serdecznie Anuszka cytując Zobacz więcej
Ponieważ pochodzę ze Śląska, postanowiłam przerobić na wersję dietetyczną najbardziej znane u nas danie – rolady śląskie. Przygotowałam je bez boczku i tłustego sosu, i przekonajcie się sami jak Zobacz więcej
agga
agga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na talerzu
Obiad niedzielny- śląski

Obiad niedzielny- śląski 324

0
kapusta Składniki: 1 mała czerwona kapusta 1 cebula sok z 1/2 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować, ugotować na półmiękko. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć. Kapustę przecedzić, Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anyżkowo
Prawdziwie śląski obiad

Prawdziwie śląski obiad 82

4
Prawdziwie śląski obiad Wołowe rolady z kluskami i modrą kapustą. Składniki : 6 plastrów mięsa wołowego, 200g boczku wędzonego, 200g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 3 ogórki kiszone, musztarda, sól, Zobacz więcej
bardzo dobrze upieczona. Dlatego proponuję albo korzystać z termometru, albo sprawdzać stopień upieczenia przez nakłuwanie mięsa i patrzenie w jakim kolorze wypływa sok (ma przestać być różowy). 1 Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Śląski obiad.

Śląski obiad. 502

1
Tradycyjny śląski obiad jest syty, tuczący, ale w smaku rewelacyjny. Na śląsku, rolada, kluski i modra kapusta goszczą na stole w Niedzielne dni. Podawane są często w ważne dla Ślązaków wydarzenia Zobacz więcej
15. PRZEPIS NR 10 - KAPUSTA CZERWONA GOTOWANA Ostatnie parę miesięcy upłynęło mi pod znakiem częstegogotowania kapusty.Po Wielkanocnej uczcieu cioci, na której były pełne misy właśnie zwyczajnej Zobacz więcej
bulionem, dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Duśok 2 godzin na małym ogniu, ażbędą miękkie. 6. Jeżeli sos jest zarzadkimożeszgozagęścićłyżkąmąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 Zobacz więcej