Bardzo lubię ciasto z porzeczkami. Takie ciasto z bezą i z porzeczkami piekłam 3 razy ( pierwszy przepis jest tutaj, kruche ciasto z bezą i z czerwonymi porzeczkami można zobaczyć tutaj, a ciasto z
Zobacz więcej
Czerwona porzeczka… moje Waterloo. Wypróbowałam mnóstwo przepisów z jej udziałem, głównie na ciasta, i za każdym razem ponosilam mniejszą lub większą porażkę. W związku z tym dałam sobie spokój z
Zobacz więcej
Bardzo fajne ciasto. Kwaśno-słodkie. Ale bez przesady w żadną stronę. Proste w przygotowaniu, bo jako bazę służy moje ostatnio ulubione ciasto, do którego przygotowania wystarczy łyżka, którą to
Zobacz więcej
Dawniej nie lubiłam czerwonych porzeczek bo są owocami kwaśnymi, dodatkowo z cierpkimi pestkami. Co innego moje ulubione porzeczki czarne, słodkie i aromatyczne, niezastąpione w zimowe dni,
Zobacz więcej
Najlepsze wspomnienia z okresu dzieciństwa to wyczekiwane cały szkolny rok wakacje u babci na wsi. Poranki zaczynaliśmy w piżamach na podwórku, zbierając maliny i truskawki, potem obowiązkowe kąpiele
Zobacz więcej
Gruba warstwa kruchego ciasta na spodzie, orzeźwiające, kwaskowate porzeczki w środku i słodka beza z chrupiącymi migdałami na górze – takie połączenie to ideał letnich wypieków. Uwielbiam je i
Zobacz więcej
Chodziła za mną kilka dni... Nie chciała się odczepić... Śniła mi się nawet w nocy... Kwaśna słodycz czerwonych porzeczek pod kołderką bielutkiej, delikatnej bezy... No i uległam. Sprint na stragan po
Zobacz więcej
Sezon porzeczkowy się kończy niestety, więc znów postarałam się zamknąć aromat lata w butelce:) Aby zima była przyjemniejsza, cieplejsza powstała nalewka z czerwonej porzeczki: 0,5 kg dojrzałych
Zobacz więcej
Lubię słodkie ciasta, ale czasem mam ochotę na nieco mniej słodki deser. Takie jest właśnie to ciasto... Kruche ciasto, kwaśne porzeczki i chrupiąca beza. Ciasto przeważnie znikaw całości, gdy jest
Zobacz więcej
Czerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i
Zobacz więcej
Składniki ( forma20x20cm) : produkty odmierzamy kubkiem 300ml 2 kubki mąki pszennej ( dałam pełnoziarnistą) 2 łyżki ciemnego kakao kubka cukru brązowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody
Zobacz więcej
CIASTO KRUCHE Z BEZĄ I CZERWONĄ PORZECZKĄ –pyszny, sprawdzony przepis na idealne ciasto z czerwonymi porzeczkami i cudownie kruchą bezą. CIASTO KRUCHE Z BEZĄ I CZERWONĄ PORZECZKĄ Składniki na ciasto
Zobacz więcej
Były truskawki, były czereśnie, teraz pora na porzeczki. Trzeba korzystać z owoców sezonowych póki są, bo są smaczne, zdrowe, zawierają masę witamin no i są nasze rodzime, a te z przydomowych ogródków
Zobacz więcej
Dżem z czerwonej porzeczki Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem słodkiego jabłka to eksperyment ostatnich dni. Jabłko skutecznie niweluje kwaskowy charakter porzeczki, a sam dżem porzeczkowy
Zobacz więcej
Przygotowanie tego dżemu wymaga cierpliwości i czasu. Gotuje się go bardzo długo przez 2 dni. Wtedy jest bardzo gęsty. Składniki 2 kg czerwonych porzeczek 0,3 kg cukru Myjemy porzeczki.
Zobacz więcej
składniki na ciasto kruche: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy
Zobacz więcej
Czerwona porzeczka to moja zmora z dzieciństwa i do niedawna tolerowałam ją jedynie w kompocie. W zaszłym roku robiłam z niej galaretkę (przepis-klik) a w tym roku skusiłam się na ciasto. Miałam
Zobacz więcej
Ciasto idealne na upały! Kruchy spód robi się praktycznie sam, czerwone porzeczki mają silne właściwości orzeźwiające, a słodka beza poprawia nastrój :-) Składniki: Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki
Zobacz więcej
Nalewka z czerwonych porzeczek to zdecydowanie moje odkrycie tego lata! Chociaż za samymi owocami nie przepadam, to nalewkę przygotowaną z nich mogłabym pić i pić bez końca Zróbcie ją koniecznie
Zobacz więcej
Pełnia lata! Dlaczego z czerwonych? Ponieważ jest raczej nie do zdobycia na sklepowych półkach. I dlatego, że to, co z czerwonych porzeczek smakiem przypomina mi lato. Wcześniej gościł także SERNIK NA
Zobacz więcej