czerwone borówki dżem

Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę. Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów. Czerwone Zobacz więcej
Składniki: 50 dag czerwonych borówek, 15 dag dyni, 20 dag cukru białego, 12 dag cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, 2 ziela angielskie, 93 ml wody, duża pomarańcza. Obraną dynię o zwartym i żółtym Zobacz więcej
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicy są Zobacz więcej
Kolejny puszysty piernik, który upiekłam dla niedzielnych gości. Typowo szwedzka babka piernikowa z dodatkiem dżemu z czerwonej borówki. Słodki piernik, przyprawy korzenne które świetnie się komponują Zobacz więcej
stopka
stopka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje gotowanie
Dżem z borówki czerwonej

Dżem z borówki czerwonej 1205

0
Moja przygoda z borówką leśną zaczęła się rok temu. Kiedy to pierwszy raz, dostałam słoik dżemu z borówek. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tych owoców, ale gdy w końcu otworzyliśmy ten Zobacz więcej
Gdy w paczce od Frosty dostałam ciasto francuskie to bardzo się ucieszyłam, ponieważ aż wstyd się przyznać ale jeszcze nigdy go nie używałam. Za zwyczaj bałam się, że nie będę potrafiła zrobić, że coś Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Ciastka warszawskie

Ciastka warszawskie 298

1
Składniki: 30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej ( typ 1850 ), 20 dag mąki tortowej, 25 dag zimnego masła, 10 dag cukru, 4–5 łyżek śmietany 18 %, 2 średnie jaja ( M ), 35 g drożdży, płatki róży w Zobacz więcej
Składniki: 30 dag borówki brusznicy, 30 dag owoców czarnego bzu, 15 dag cukru białego, 5 dag cukru trzcinowego, skórka z 2 pomarańczy, 6 ziaren czerwonego pieprzu, 1 goździk, szczypta cynamonu. Umyte Zobacz więcej
dslusarczyk
dslusarczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dosi Smakołyki
Borówka w winie

Borówka w winie 53

0
czerwonego słodkiego wina - szczypta cynamonu Przepis. Borówki wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Całość zagotować, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na noc. Zobacz więcej
tata dostał dodatkową porcję z dżemem truskawkowym do łóżka - takiemu to dobrze! Owoce mam od babci z działki, jak to wczoraj poszłyśmy z mamą na spacer... Chciałam zerwać piękne, czerwone maliny Zobacz więcej
Niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Na dodatek bez dodatku cukru, więc można sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia :) Składniki: 2 czubate szklanki mąki 250 g masła opakowanie Zobacz więcej
- bez smażenia - z 3 jajkami. Nadziać gęś i zeszyć. Ułożyć na brytfannie, zalać 1/2 l wrzątku i piec 2,5 - 3 godz. W czasie pieczenia polewać sosem. Przed wyjęciem piwem lub słoną wodą. Dodatki: Zobacz więcej
aluminiowej. Obficie posypujemy świeżo mielonym pieprzem i na każdą połówkę wykładamy 2-3 łyżeczki konfitury. Zapiekamy około 10 minut w 150OC. Ser doskonale komponuje się z półwytrawnym czerwonym Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Dyniowa lekka baba

Dyniowa lekka baba 85

1
Lubię dynię i jestem uzależniona od cynamonu a więc to ciasto jest skrojone jak dla mnie. Świetnie smakuje z dżemem z czerwonych borówek. Jeśli lubicie zapach cynamonu rozchodzący się po domu, Zobacz więcej
masę.Ciasto podzielić na dwie części.Do jednej dodać kawę i wymieszać.Naczynie żaroodporne natłuścić.Wlać białą część ciasta ,a potem na nią ciasto z kawą.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 min.i Zobacz więcej
Wartościowa sałatka na ciepło z pęczaku, kalafiora i halloumi. Lekko doprawiona ziołami, uwieńczona karmelizowanymi czerwonymi borówkami. Idealna na lunch do pracy czy lekką kolację. Uwielbiam Zobacz więcej
. Wszystkie te sałatki mają jedną wspólną cechę, składniki są w trzech charakterystycznych kolorach. Moja wersja to połączenie tradycji kuchni polskiej, czyli dżemu z czerwonych borówek i gruszek, ze Zobacz więcej
Grillowane plasterki jabłek w marynacie imbirowej z serem brie, pachnące tymiankiem. Do tego obowiązkowo domowej roboty dżem z czerwonej borówki lub żurawiny. Rozgrzewająca, pełna zdrowia nietypowa Zobacz więcej
Świeże porzeczki, które zerwałam u teściów, aż prosiły się o szybkie wykorzystanie. Trochę przesmażyłam i zrobiłam dżem. Pół litra użyłam do przygotowania pysznego i gęstego koktajlu. Koktajl Zobacz więcej
Świeżutkie przyjechały do mnie prosto z Podhala i oczywiście już od samego rana kusiły mnie, żeby coś pysznego z nich przyrządzić. Dzisiejsze śniadanie to grillowany oscypek z borówkami na chlebie. Zobacz więcej