czeski ser

twierdzę, że to nie jest dobre - wręcz przeciwnie (jak na złość!), ale po co sobie robić pod górkę? No ale są takie dni i takie przepisy, których nie da się zrobić mniej tłusto... Tak było, gdy Zobacz więcej
Smażony ser to chyba najczęściej kojarzone danie z kuchnią czeską. Tradycyjnie podawane z tatarską omacką i frytkami. U mnie ser podany jedynie na sałacie. Uwierzcie mi, po zjedzeniu takiej porcji, Zobacz więcej
Wpis pierwotnie pojawił się na portalu streetfoodpolska.pl Po ostatnichprzygodach z burgerami, tym razem postanowiłem przedstawić wam miejsce, w którym jem od kilku dobrych lat i właściwie w 99% Zobacz więcej
Czeskie pączki z tego przepisu nadzienie mają na wierzchu, za to podwójne. Hojna łyżka powideł i - niczym kruszonka – świeży, biały ser. Są też mniejsze i bardziej płaskie – akurat dobry rozmiar, by Zobacz więcej
Biała kiełbasa zapiekana pod kozim serem z cebulką i pieczarkami przyprawionymi czeską musztardą Coraz bliżej Święta i coraz bardziej oswajam się z myślą, że od jutra już nic nie jem i nie próbuję :) Zobacz więcej
Uwielbiam Czechy. To jest niesamowity kraj, tak bliski nam Polakom nie tylko terytorialnie, ale kulturowo; chociaż mentalnie powinniśmy się sporo od nich uczyć. Będąc często w mojej ulubionej części Zobacz więcej
Smaženy sýr to jedna z panierowanych i smażonych potraw, którą bardzo lubię. Rozpływający się ser w chrupiącej panierce pamiętam z wycieczki szkolnej do Pragi. Pierwsze podejście do zrobienia go w Zobacz więcej
najdrobniejszą kosteczkę cebulę i ogórka, a natkę drobno siekamy i dodajemy do sosu. Sos należy schłodzić i gotowy. Składniki na smażony ser: ser w kawałku (ilość wg upodobań i głodu :P ) mąka jajko Zobacz więcej
Kto był kiedyś w Czechach lub na Słowacji, ten z pewnością dobrze pamięta ów przysmak: gruby plaster smażonego do miękkości sera w chrupiącej panierce, podany z frytkami i sosem tatarskim. Pyszny. Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Smażony Camembert

Smażony Camembert 1931

3
Smażony ser to drugi, po pizzy, najlepszy obiad według mojego męża. Co prawda woli czeski smažený sýr, czyli ten z żółtego sera, ale pleśniowym też nie pogardzi. Do tego świeża sałatka i mamy Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
prosty sernik

prosty sernik 530

0
W zasadzie dziś planowałam trzeci przepis z serii czeskiej, ale musi on poczekać do poniedziałku. Za to proponuję coś w sam raz na weekendowe łasuchowanie - bardzo prosty sernik. Warunek jest jeden, Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Kolejna odsłona ulubionych bułek moich synów. Paluchy przypominają nam tradycyjne czeskie rohlíky. Ja w te smaczne bułki zawijam utarty ser. … Przeczytaj cały Zobacz więcej
Parę potraw z kuchni czeskiej/słowackiej weszło na stałe do mojej kuchni. Robię Utopence czyli marynowane serdelki , knedliczki. Robię też marynowany ser z biała pleśnią w oryginale nazywa się to Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Kotlet po czesku

Kotlet po czesku 791

0
Kotlet po czesku - skąd nazwa? Otóż miałam przyjemność jeść tego kotleta w restauracji w moim rodzinnym miasteczku i taką ma właśnie nazwę w karcie. Gdy zasmakowałam go, postanowiłam odtworzyć w domu. Zobacz więcej
patisonów. Te wyglądają smakowicie. Nakladany hermelin (idir.pl) Świetna zakąska do piwa. Czeskie sery są pyszne. Cydr (Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Anielki) Nawet nie wiedziałam, że można tak Zobacz więcej
Krążki sera przekrawam w poprzek, przekladam dobrze odsaczonymi, drobno posiekanymi pikantymi marynowanymi papryczkami (cz. feferonky), ukladam w sloju, zalewam oliwa i olejem, dorzucam przyprawy. Ser Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Ser panierowany

Ser panierowany 536

0
To wspomnienie wakacji w Czechach i przepięknej Pragi. I pysznego lokalnego jedzenia. A przede wszystkim smażonego sera... o wdzięcznej nazwie hermelin, czyli czeskiego camemberta. Zajadaliśmy się nim Zobacz więcej
Po raz pierwszy prażony syr jadłam w czeskich Tatrach. Z żurawiną, frytkami i modrą kapustą. Z Zakopanego przywiozłam oscypki i pomyślałam, że dobrze byłoby to czeskie danie odtworzyć. Miałam Zobacz więcej
0,5 kg mięsa mielonego (daję zawsze drobiowe) 30 dag sera żółtego - zetrzeć na tarce o grubszych oczkach cebula, czosnek 2 garście płatków owsianych 200 ml mleka natka pietruszki sól, pieprz, tymianek Zobacz więcej