Przepis na czuszka w oleju

Zapiekanka fusion - prawie czuszka biurek 1 kg czerwonej papryki 100 g ryżu do risotto (arborio lub carneroli) 250 g fety (w kostce, prawdziwej, greckiej) 2 jajka 1 cebula 1/2 papryczki chili 2 Zobacz więcej
LemonHill
LemonHill Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
LemonHill
Jesienny gulasz z rydzami i dynią

Jesienny gulasz z rydzami i dynią 83

W końcu za oknami piękna jesień a w lasach wysyp grzybów:) To moja ulubiona pora roku. Po ostatniej wyprawie do lasu przyniosłam cały koszyk rydzy. Ponieważ teraz jest również sezon dyniowy Zobacz więcej
"Zabiegałam się". Biegałam z powodu kolejnej imprezy, na którą przygotowywałam potrawy. Impreza wyszła bardzo fajnie, ale jeszcze do dziś czuje zmęczenie. Przepisy oraz zdjęcia z przyjęcia wkrótce Zobacz więcej
Kubełek Smakowy
Kubełek Smakowy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kubełek Smakowy
Keczup (pikantny)

Keczup (pikantny) 2887

Domowy keczup z tego przepisu robiłam nie po raz pierwszy, pracy jest przy nim sporo, ale efekt chyba warty jest poświęconego czasu i energii. Na gotowanie sosu warto jest sobie wybrać chłodniejszy Zobacz więcej
Dzisiaj fajny i przyjemny przepis na ciekawe smarowidło (sos) do kanapek, pizzy, tostów itp. Dość szybko się robi, pasteryzuje i hop na półeczki w spiżarni:) A ile radości zimą? Ohohohohohooo...:) Zobacz więcej
Pieczona pierś z indyka pod jogurtową pierzynką Dziś przepis na pieczona pierś z indyka. Pieczona pierś z indyka gości u nas dość często. Używamy jej do kanapek, ale także na ciepło do drugiego Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 1540

Koniec października. Już pora na rozgrzewające i gęste zupy. Rozpoczynam sezon zupą gulaszową, zwaną zupą swatką.Nasza gulaszowajest gęsta, pikantna, paprykowa, z powodzeniem zastępuje pierwsze i Zobacz więcej
panikara
panikara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piekło w gębie
Pani Czuszka

Pani Czuszka 144

Bardzo lubię kuchnię bułgarską, a w szczególności faszerowane warzywa. Kiedyś zrobiłam danie, które nazywa się czuszki biurek - paryka nadziewana serem i smażona w panierce. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 Zobacz więcej
Składniki : 3 spore ziemniaki 25 dag wędzonego boczku 30 dag wieprzowiny bez kości - może być łopatka lub biodrówka 10- 15 dag kiełbasy po strąku czerwonej i żółtej papryki płaska łyżka słodkiej Zobacz więcej
Dzień dobry! Dziś proponuje Ci oldschoolowy przepis kuchni polskiej i liteweskiej zarazem. Jeśli lubisz domowe, tradycyjne smaki okraszone skwarkami i pikanterią to spróbuj to ugotować lub znajdź Zobacz więcej
karto_flana
karto_flana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z kartoflanego pola
Śledzie na pomarańczowo

Śledzie na pomarańczowo 17

W okolicach Świąt Bożego Narodzenia lubię wypróbowywać nowe wersje śledzi. Te były pyszne! Dla 4 osób: 200 g mocno pomarańczowej dyni np. hokkaido 3 łyżki oleju lnianego 1 zgnieciona suszona czuszka Zobacz więcej
Metoda gotowania sous-vide polega na próżniowym zapakowaniu produktu i długim gotowaniu go w niskiej temperaturze, poniżej wrzenia. Do różnych produktów wskazana jest inna temperatura. Przykładowo Zobacz więcej
katarzynazielinska29
katarzynazielinska29 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasia Pichci
CZUSZKA BIUREK

CZUSZKA BIUREK 50

Obiad przywieziony wprost z słonecznej Bułgarii. Uwielbiam ten kraj i ich kuchnie. CZUSZKA BIUREK to potrawa która urzekła moje serce. Czyli papryka faszerowana serem feta i panierowana w tartej Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Halaszle

Halaszle 371

Chociaż kuchnia węgierska nie przypadła mi do gustu (zbyt tłusta i mięsna), jednak znalazłam kilka dań, które mnie zachwyciły, m.in. galuszki z bryndzą, naleśniki Gundel, paprykarz z kurczaka, zawijas Zobacz więcej
Liver a' la stroganoff. Skladniki: 40 dag wątróbka wieprzowa 2 cebule 25 dag pieczarki 3 dag podgrzybki suszone 3 ząbki czosnku 1 cm imbir świeży 1 papryczka czuszka 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka Zobacz więcej
mufinka79
mufinka79 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia na obcasach
Wegetariański bogracz

Wegetariański bogracz 878

Bogracz to tradycyjne jednogarnkowe danie węgierskie gotowane w kociołku i w oryginale gotuje się go z mięsa wołowego z dodatkiem słoniny. Zainspirowana kuchnią węgierską stworzyłam własny kociołek w Zobacz więcej
Sałatka wygląda okazale a jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nawet dla faceta. :) A jak smakuje! No i ta frajda, że się ją samemu zrobiło. Nie było to skomplikowane, zwłaszcza kiedy można było Zobacz więcej
Usłyszałam ostatnio od znajomej, że nie umie robić placków ziemniaczanych, ale te z pudełka są takie pyszne... zatem placuszki te dedykuję właśnie Jej. Najczęściej placki ziemniaczane jem z cukrem i Zobacz więcej
ENGLISH VERSION Jakiś czas temu zajadaliśmy się czuszkami biurek , na które przepis znaleźliśmy w książce Beaty Lipov Bułgaria na talerzu. Niedawno na jej blogu Lawendowy dom znaleźliśmy przepis na Zobacz więcej