czy kroimy żołądki do potrawy - gęsie pipki

{{headerMessage}}
1 kg gęsich żołądków, 1 kg cebuli, 3 - 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki curry, sól, pieprz, gęsi tłuszcz Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć. Sparzyć dwu-trzykrotnie na sicie. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
FestiwalOctoberfest zna każdy, dużo piwa, tłustego żarcia, precle, kiełbasa, golonka… Wszystko zbyt oczywiste, ale znalazłyśmy też tajemnicze gęsie pipki. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, pasztetów , smalcu i słynnych faszerowanych gęsich szyjek. I tu może co nieco o nazwie. Gęsie pipki ( od niemieckiego pipe – fajka) to nazwa albo duszonych żołądków przypominających kształtem fajki, Zobacz więcej