czy mak niebieski mielony trzeba moczyć .

ściereczki: przykrywam nią dowolne naczynie, mocuję gumką recepturką i powoli przelewam moczony mak). Mak dwukrotnie mielę w maszynce / dokładnie miksuję blenderem o dużej mocy. Morele, śliwki, Zobacz więcej
A propos maku i kutii -http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/swiateczne-ciekawostki-kulinarne-mak.html 1 szklanka niebieskiego maku 1 szklanka ziaren pszenicy lub pęczaku 1 szklanka wymieszanych w Zobacz więcej
ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr Nestea Zobacz więcej
Księgowa w kuchni
Księgowa w kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Księgowa w kuchni
Makówki

Makówki 134

0
Makówki Składniki: Chałka drożdżowa Mielony mak niebieski około 50 dag Mleko 1litr Miód 6 łyżek 1 laska wanilii Bakalie: orzechy włoskie łuskane, migdały, figi, rodzynki, wiórki kokosowe itp. Sposób Zobacz więcej
Moja przygoda z kutią rozpoczęła się dwa lata temu i wtedy też zadebiutowała ona w moim domu. Zamęczyłem niemal dziadka o to, by załatwił jeden ze składników, pszenicę, do zrobienia. Potem nadeszło Zobacz więcej
anusia181
anusia181 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ania-gotuje
Domowa masa makowa

Domowa masa makowa 212

0
: Morele kroimy w kostkę dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem. Figi i migdały siekamy. Mak zalewamy wodą – tak aby przykrywała go na 4 cm. Gotujemy do miękkości około 30-40 minut. Dwukrotnie mielimy Zobacz więcej
masę. Pełną maku, suszonych owoców, orzechów, skórki pomarańczowej. Obok maku, ważne są migdały. To one nadają charakterystycznego smaku i zapachu masie. Ja dodaję jeszcze odrobinę likieru amaretto i Zobacz więcej
Mak musi znaleźć się na wigilijnym stole. Symbolizuje płodność, pomyślność i bogactwo. Oprócz znaczeń symbolicznych mak posiada również właściwości zdrowotne. W 100g maku znajduje się aż 1266 mg Zobacz więcej
zanetta.bartoszek
zanetta.bartoszek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sok życia
100 % MAKOWIEC

100 % MAKOWIEC 51

2
się go błyskawicznie.Wiórkikokoowe wrzucam wraz z orzechami włoskimi i figami (które godzinęwcześniejnamoczyłam w gorącej wodzie, tak aby można było je łatwiejrozdrobnić) do malaksera, a następnie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Wiatraczki z makiem

Wiatraczki z makiem 322

0
NADZIENIE - ok. 500 g mielonego maku niebieskiego ok. 1,5 szkl. mleka 100 g smażonej skórki pomarańczowej po 4 czubate łyżki mielonych grubo orzechów włoskich, laskowych i migdałów 3 łyżki masła Zobacz więcej
Nie będę się kryć z faktem, że kuchnia indyjska zajmuje całkiem sporą część moich kubków smakowych. Te przyprawy, uniwersalna forma curry, pikanteria, rozgrzewające lub orzeźwiające nuty smakowe, Zobacz więcej
szklanka miodu gryczanego po garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w Zobacz więcej
ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g Zobacz więcej
. Koniec płukania, moczenia, mielenia, gotowania, prażenia, wydrążania. Teraz najprzyjemniejsza część pracy – mieszanie wszystkich składników. Powstała masa to właśnie kutia. Spróbowałaś? Na pewno. Zobacz więcej
szklanka mleka 10 dag masła lub margaryny 4 jaja (2 całe i 2 żółtka, 2 białka ubijamy) 0.5 łyżeczki soli 4 dag świeżych drożdży 16 g cukru waniliowego skórka starta z połowy cytryny Masa makowa: 2 Zobacz więcej
200 g śmietany... Domowy majonez Domowy majonez akurat do świątecznych sałatek, zrobienie go nie zabiera dużo czasu. Taki majonez często był przygotowywany u mnie w domu. Polecam szczególnie dlatego, Zobacz więcej
skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy 100g oleju kokosowego BIO 1/2 C syropu klonowego BIO 1,5 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie) * najlepiej niesiarkowane,organiczne bakalie PRZYGOTOWANIE: Mak Zobacz więcej
entuzjastyczne reakcje. Absolutnie zasłużenie, bo to genialny klasyk. Masa makowa jest idealna, ciasto drożdżowe wyrośnięte z obowiązkową rumianą i porządnie spieczoną skórką. Podczas robienia magia Zobacz więcej
kornik
kornik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kornik w kuchni
Domowa masa makowa

Domowa masa makowa 125

1
pomarańczowego Mak umieszczamy w garnku, zalewamy mlekiem i gotujemy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając, uważając by mleko nie wykipiało. W międzyczasie moczymy posiekane rodzynki i żurawinę z Zobacz więcej
w kuchni ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ Z AVOKADO I KARP W ŚMIETANIE ! - Dziękuję Agnieszce Jankowiak i Pawłowi Zablowi za możliwość udostępnienia. <iframe width="560" height="315" Zobacz więcej