czy małże jeść palcami

Przepyszne, proste danie, którym prawie codziennie zajadałam się będąc we Włoszech. Do tej potrawy używa się małż najmniejszych, o najdelikatniejszym mięsie. Można je zaserwować z makaronem Zobacz więcej
Kłaniam się aż po same palce stóp dziękując Siekierą po Jajach za przyznanie mi nagrody Versatile Blogger Award. To strasznie miłe uczucie wiedzieć, że mój blog jest lubiany i doceniany przez innych Zobacz więcej
wielkości korka do butelki wody mineralnej (prawie na wylot), wypełnić ją łyżeczką lemon curdu. Jeśli chcemy małe ciastka (ok 2 cm średnicy po upieczeniu), należy ukształtować kulki wielkości orzecha Zobacz więcej
muszli, małże pozostaw w drugiej. Miękkie masło wymieszaj z bułką tartą, natką pietruszki, szczypiorem, czosnkiem, solą i pieprzem. Powstałą masą przykryj wszystkie małże (najłatwiej zrobisz to Zobacz więcej
Zawsze należy jeść produkty lokalne. Są świeże i najwyższej jakości. W Chorwacji to ryby, owoce morza, oliwki i wino. Wiele restauracji, czy tawern oferuje gotowe lokalne zestawy. Warto zapytać o Zobacz więcej
Najprostszy, najbardziej znany przepis na małże, a dokładniej na ich odmianę zwaną mulami. Jadłam i przyrządzałam je po raz pierwszy i jestem bardzo mile zaskoczona. Napisałam, że są to mule prawie po Zobacz więcej
zamknięte - wyrzucamy. Jak jeść? Jeżeli przebywamy w gronie najbliższych lub w restauracji typu brasserie, możemy jeść małże przy pomocy palców, używając jako szczypców otwartej, pustej skorupki. Zobacz więcej
ośmiornicy, miękkiej, rozpływającej się w ustach, nie jadłam dawno. Zapomnijcie o gumowatym wrażeniu, zwykle towarzyszącym w myśli słowu „ośmiornica”. Słodkie mięso cudownie poddaje się naciskowi Zobacz więcej
obróbki termicznej małży nie trwa długo. W trakcie duszenia obserwujmy skrupki - kiedy zaczną się otwierać to znaczy ze są gotowe. Nie kombinujmy i nie przedłużajmy czasu obróbki termicznej małży Zobacz więcej
zciepłą wodą icytryną – dopłukania palców. Jak jeść mule? Najlepiej palcami, pomagając sobie pustą muszlą, któraspełnia rolę noża, widelca iłyżki donabierania sosu jednocześnie. Jest pysznie i Zobacz więcej
albo jeszcze lepsza:) Pomidorowy ryż, papryka i owoce morza - palce lizać! I wcale nie jest trudna. A robi wrażenie:) Już mi się marzy przygotowanie kolejnej porcji;) Przepis prowadzącej warsztaty Zobacz więcej
nabrałam w końcu pewnej wprawy w robieniu zakupów przez internet. Od kiedy urodziła się Młoda, moje wizyty w sklepie stacjonarnym mogę policzyć na palcach jednej ręki. Bywa, że tęsknię za czasami, Zobacz więcej
do pieczenia, ułożyć na niej ciasto, palcami rozkładając równo wszystkie brzegi. Z rabarbaru odlać sok, który się wytworzył i przesypać owoce na ciasto. Przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie Zobacz więcej
pokrój na pasy szerokie na około 7 centymetrów. Na środku każdego kawałka ciasta układaj w miarę cienki wałek farszu i szczypiąc krawędzie palcami, ostrożnie zlepiaj brzegi (tak, aby w przekroju Zobacz więcej
sos, powstały z wina i soków z małży. Po prostu palce lizać! Tutaj chciałabym napisać kilka zdań o małżach, bo bardzo istotne jest żeby znać pewne podstawowe zasady. Tak więc małże muszą być bardzo Zobacz więcej
Szczypta.com
Szczypta.com Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SzczyptaCom
Małże w pomidorach

Małże w pomidorach 21

0
Dawno, dawno temu na południu Francji gotowała je moja ciotka. Były przepyszne, mimo, iż mama zniechęcała mnie do jedzenia „robaków”. Nieustraszony zajadałem się małżami i do tej pory uważam je za Zobacz więcej
dwoma palcami. Jeżeli się nie zamkną, wyrzucić. Świeże małże automatycznie powinny się zamknąć. Za pomocą noża oczyścić wszystkie nierówności z muszli i odciąć wystające nici. Cebulę i czosnek Zobacz więcej
. Teraz coś co mi nie posmakowało. Chodzi tu o risotto z owocami morza. Niestety nie umiałam wziąć do buzi kalmara, małży czy innego dziwnego czegoś. Po prostu nie jestem stworzona do jedzenia takich Zobacz więcej
na risotto, które można ułożyć na powstałym sosie z małży. 7. Bacalhau zalewamy wodą przynajmniej 10 godzin wcześniej, zmieniając wodę pięciokrotnie, by wypłukać sól. 8. Gotowego, odsączonego dorsza Zobacz więcej
Owoce morza to wdzięczny temat kulinarny, jednak nie wszyscy wiedzą jak je przygotowywać i jeść. Przeczytaj jak łatwo oczyścić mule przed gotowaniem i jak je przygotować aby w pełni cieszyć się ich Zobacz więcej