czy można zamrozić zakwas z buraków

Całe życie broniłam się przed zakwaszaniem barszczu czerwonego octem. Gotowałam barszcz dodając zrobiony wcześniej zakwas lub sok z cytryny. Wiele osób w Rodzinie używało jednak ocet. W tym roku nie Zobacz więcej
Jose
Jose Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kipi kasza
Barszcz

Barszcz 309

0
Składniki 1,5 litra bulionu Przygotowany wcześniej zakwas buraczany + kiszone buraki z zakwasu Podgotowane buraki Przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina cukru Przygotowanie Do bulionu wlać Zobacz więcej
dom-agi.pl
dom-agi.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
dom-agi.pl
Botwinka

Botwinka 139

0
Botwinka autor: Aga on 14 maj 2013 • 7:51 pm Komentarzy: 3 Zupa dzieciństwa, tak dawno jej nie jadłam, że aż wstyd. Zawsze brakowało mi odwagi, żeby ją przyrządzić, ale się przełamałam i… nie żałuję. Zobacz więcej
Tradycyjny barszcz na zakwasie z uszkami, bardzo przeze mnie lubiany i nie tylko Polecam 2 litry wywaru warzywnego 2 suszone grzybki 2 szklanki zakwasu buraczanego 2 duże długie buraki 4 liście Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
niebo na talerzu
Potrawy na wigilię

Potrawy na wigilię 462

0
To już zupełnie niedługo, sama jeszcze nie wiem na co się zdecydować, co przygotować, by było niezbyt dużo i nie za mało, nigdy nie wiem czy dobrze obliczę i czy wszyscy będą mieli to, czego dokładnie Zobacz więcej
Wigilijny barszczyk z uszkami Już się nie mogę doczekać świąt... barszczu, zupy grzybowej, karpia... Zupy smakują zupełnie inaczej a przygotowana z własnego zakwasu jest niezwykle aromatyczna. Uszka Zobacz więcej
Dzisiaj mamy dla Was przepis na rzecz fajną, a mianowicie na tytułowy zakwas buraczany. Dzięki niemu będziecie mogli się cieszyć smakiem pysznego barszczu, do którego gotowania go wykorzystacie. A Zobacz więcej
pozostałości z zakwasu buraczkowego. Ja użyłam jakieś 600 g (228 kcal) 1 mała czerwona cebula (16 kcal) 1/2 (90 g) ogórka zielonego (12 kcal) 1/2 jogurtu naturalnego (60 kcal) koperek - świeży bądź Zobacz więcej
Świąteczny barszcz na soku z kiszonych buraków robi się ostrożnie, by nie stracił koloru głębokiej buraczanej czerwieni. Choć sam zakwas (zdjęcie pierwsze) ma kolor noszony przez kościelnych Zobacz więcej
ZAKWAS BURACZANY !!! 1 kg buraków 3 litry przegotowanej wody kawałek skórki z razowego chleba 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru, soli Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i Zobacz więcej
Przygotowania do wigilii - uszka w zamrażarce i zakwas przy grzejniku Zakwas buraczany już w zasadzie jest gotowy, dziś powinnam go zlać do butelek, trudno pokazać mi to na zdjęciu, ale jest na Zobacz więcej
za to jaki barszcz wyszedł - pychotka . Czas : 2 godziny Składniki: 5 dużych buraków 1 szklanka zakwasu z buraków * 1/2 szklanki mocnego wywaru z gotowania grzybów na uszka*** 1,5 szklanki wody 2 Zobacz więcej
W dobie pół produktów ( z których nie ukrywam korzystam z konieczności lub z lenistwa ) są smaki których się nie zapomina . Jak mnie najdzie ochota na dobry barszczyk to nastawiam zakwas . Czas ; 10 Zobacz więcej
na pszennym zakwasie piekły: Chrupnij z bloga Chlebuś: tu i tu Ptasia z bloga Coś Niecoś: tu i tu a.grey z bloga Spiżarnia: tu i po wielokroć Szkutnik, ale to chyba się nie liczy. Bardzo dziękuję Zobacz więcej
nie spodziewałam. Dzięki cukinii jest lekki, nie powoduje skoku cukru, wyrzutu insuliny, zachcianki na "jeszcze" i nie uzależnia jak tradycyjne zbożowe pieczywo. Część możemy zamrozić i wyjąć Zobacz więcej
będę na Wigilii gospodynią i mamą i po raz pierwszy ogarnął mnie duch świątecznych przygotowań zakrojonych na trochę większą skalę niż sałatka. Lubię gotować prosto i szybko, sezonowo i dużo. Zobacz więcej
Pewnie zastanawiacie się, co podać na wigilijną wieczerzę? Ja w tym roku zaplanowałam: 1. Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków 2. Uszka z grzybami z mieszanych grzybów leśnych 3. Karpia w Zobacz więcej
nie spodziewałam. Dzięki cukinii jest lekki, nie powoduje skoku cukru, wyrzutu insuliny, zachcianki na "jeszcze" i nie uzależnia jak tradycyjne zbożowe pieczywo. Część możemy zamrozić i wyjąć Zobacz więcej
wołowiny 2 marchewki kawałek selera kawałek pora duża cebula 70 - 80 dkg pieczarek 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz oraz: bułka tarta do panierki 2 jaja 2 łyżki mleka olej z pestek Zobacz więcej
ją. Przygotowujemy skoncentrowany kompot z suszu (tutaj przepis) i mrozimy go. Przygotowujemy pierogi z grzybami, z kapustą i grzybami (tutaj przepis), uszka i mrozimy je. Nastawiamy kwas z buraków Zobacz więcej