Przepis na czym zabarwić tłuszcz

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjna Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tradycyjna Kuchnia
Nalewka cytrynowa

Nalewka cytrynowa 16474

Do jesieni już nie tak daleko, chłodniejsze dni za kilka, krótkich miesięcy. Zatem muszę uzupełnić swój zapas nalewkowy :) Dziś robiłam tradycyjną nalewkę cytrynową. Mam nadzieje, że wyjdzie taka Zobacz więcej
TŁUSZCZ, często to właśnie jemu przypisuje się powstawanie nadwagi, z tego względu osoby na dietach wybierają produkty zupełnie go pozbawione lub nieco odtłuszczone (poniżej 30%). Świadomość jedzenia Zobacz więcej
W dzisiejszym wpisie ponownie odwołamy się do popularnych dań serwowanych w knajpach wietnamskich i przygotujemy danie z naszego menu o nazwie wieprzowina w sosie słodkie chilli. Jak zawsze nie będzie Zobacz więcej
Korzenne maślane ciasteczka świąteczne z lukrem królewskim na choinkę Już za tydzień święta, natchniona świąteczną aurą postanowiłam upiec coś na choinkę i do dekoracji domu, nie przewidziałam jednak, Zobacz więcej
U mnie w domu bigos robiło się zawsze tylko i wyłącznie z kapusty kwaszonej. Kiedyś będąc z wizytą u znajomych spróbowałam bigosu z kapusty mieszanej: słodkiej oraz kwaśnej. Taki bigos był dla mnie Zobacz więcej
Gdy ma się w domu małego niejadka, gotowanie staje się prawdziwym wyzwaniem. I choćna szczęściemój 2,5-letni Jaś do nich nie należy, i ja na własnej skórze poznałam grymasy malucha, który wręcz Zobacz więcej
Actinidia
Actinidia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Muffinalia
Jęczmienne risotto z rozmarynem

Jęczmienne risotto z rozmarynem 68

Inspirując się przepisem Nigelli Lawson zrobiłam risotto (ona nazywa je orsotto ze względu na kaszę). Moje różni się drobną, ale wydaje mi się smaczną i nadająca charakteru modyfikacją. Składnikiem Zobacz więcej
data czwartek, marca 07, 2013 Jeśli chodzi o gotowanie na parze to absolutnie nie wiem, czemu dużo osób twierdzi, że jedzenie z pary jest mdłe i bez smaku. Wręcz przeciwnie! Warzywa są jędrne, ryby i Zobacz więcej
Witam w ten jakże niesłoneczny dzień;p Dzisiaj mam "dobry dzień", njusy od samego rana, raczej śmieszne niż pomyślne, ale tak to jest czasem,że zawsze znajdzie się ktoś, kto nam rozwali nadgarstki ;p Zobacz więcej
W trakcie sprzątania znalazłam mój ulubiony przepis na makowiec ucierany. Piekłam go jak byłam w ciąży i bardzo wszystkim smakował. Ciasto jest wilgotne, puszyste, ładnie, równo rośnie , a masa makowa Zobacz więcej
Tandyr to rodzaj pieca, który znany był już w Mezopotamii. Znany był też w różnych kulturach nie tylko tureckiej ale również arabskiej, perskiej i hinduskiej. Jeśli zapytacie co to za rodzaj pieca i Zobacz więcej
Jak to z nią jest? Czy należy rozstać się z olejem na rzecz oliwy i opuścić wieloletniego towarzysza w kuchni na rzecz przybyszki z ciepłego południa? Dlaczego oliwa tak zawojowała w kuchni zbijając z Zobacz więcej
goh.
goh. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Amku-Amku
Twarożek ze świeżą kurkumą

Twarożek ze świeżą kurkumą 194

O zaletach kurkumy napisano już wszystko, więc nie będę tego kopiować. Wystarczy napomknąć, że ta jedna przyprawa może zastąpić aż czternaście popularnych leków (klik). Sproszkowana kurkuma nie Zobacz więcej
Jakiś czas temu razem z Jackiem upiekliśmy tort w kształcie autobusu (klik). Jak na pierwszy wspólny tort to byliśmy bardzo zadowoleni z efektu. Na domiar dobrego ciasto było bardzo smaczne. Nie do Zobacz więcej
Lekka
Lekka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lekki(ej) Blog
Czerwone CALDO VERDE z cieciorką

Czerwone CALDO VERDE z cieciorką 386

Uff! Adrijah ->F1 od Kuchnito dla mnie zdecydowanie najbardziej skomplikowana akcja kulinarna,bo wymagająca zgrania jednocześnie terminów, rodzajów potraw, ściśle określonego miejsca ich Zobacz więcej
Większość z Was poprawnie wytypowała, że to czekoladowy torcik był pozycją dietetyczną w menu deserowym niedzielnego obiadu - gratuluję! Właściwie powinnam o nim mówić tort a nie torcik, bo miał ok. Zobacz więcej
Tradycja wypiekania tego słodkiego chlebka sięga czasów Bizancjum. Wyglądem, a bardziej smakiem przypomina naszą, polską, słodką chałkę. Często piecze się je razem z ufarbowanymi na czerwono jajkami, Zobacz więcej
Sylwia Wojtkowiak
Sylwia Wojtkowiak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mała Łyżeczka
Tort dla Ziutki

Tort dla Ziutki 39

Kolejne kombinowanie tortowe za mną. Od niedawna mamy wagę, dlatego zdecydowałam się spróbować wykonać ciasto zgodne z wytycznymi z przepisu co do grama. Było o wiele bardziej czasochłonne niż może Zobacz więcej
Niesamowity przepis. Już podczas przygotowywania tego dania byłam pewna, że to coś niezwykłego. Ten ryż to zderzenie tak wielu aromatów, a mimo wszystko dają się rozróżnić. Jest tak dobry, a Zobacz więcej
Dziś trochę dłuższy i mniej kulinarny post. Będzie bardziej instruktażowo :) Dziś o tym jak zrobić masę cukrową do dekoracji tortów i lepienia figurek. Po dwóch latach, hm, ćwiczeń (a w zasadzie Zobacz więcej