Przepis na dal

kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Dal maślany (Butter Dal)

Dal maślany (Butter Dal) 283

Maślany dalczyli Dal Makhani to wegetariańskie danie wywodzące się z kuchni Pendżabu. Do przyrządzenia tej bardzo smacznej i sycącej potrawy używa się czarnej fasoli urad dal w postaci nierozłupanej Zobacz więcej
slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Dal Makhani, maślany dal

Dal Makhani, maślany dal 543

Klasyk kuchni północnych Indii. Wegateriańskie połączenie intensywnych smaków, delikatnego masła i śmietany. Bogate w błonnik i proteiny. Bardzo kaloryczne, ale przecież nie musimy jeść całego Zobacz więcej
Jest to pyszne curry z zieloną soczewicą, bardzo aromatyczne i bardzo sycące. Potrawę robi się bardzo szybko i jest dość sycąca a do tego zdrowa. Określenie "tadka"lub "tarka" w nazwie potrawy określa Zobacz więcej
menu.na.weekend
menu.na.weekend Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Menu na Weekend
Mung Dal

Mung Dal 650

Mung Dal Pomimo, że biel za oknem zniknęła, a czarny asfalt miasta pokrył się przybrudzonym roztapiającym się śniegiem, to jednak wciąż... zimno! Zachęcona pełnym słońcem wybrałam się wczoraj na Zobacz więcej
Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazku. Mogę się z tym stwierdzeniem zgodzić, ponieważ przez potrzebę rozgrzania powstał mój dzisiejszy dal. Istnieje pewne zjawisko w kuchni o którym opowiadała mi Zobacz więcej
Jedną z historycznych krain znajdujących się na subkontynencie indyjskim jest Bengal, obejmujący tereny Bangladeszu oraz wschodnią część Indii położoną w delcie Gangesu. Tak jak w całych Indiach, Zobacz więcej
Dal makhani – bardzo gęsty, kremowy, maślany dal wywodzący się z północnej części Indii. Nazywany również ‚kali dal’ lub ‚maa di dal’, w dosłownym tłumaczeniu to soczewica gotowana w maśle. W Zobacz więcej
Dal, czyli indyjski gulasz z soczewicy, to chyba najwspanialsza zimowa potrawa. Wystarczy kilka miarek soczewicy, rozgrzewające przyprawy wymiecione z dna szuflad i jeden garnek, żeby przygotować Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Dal z bakłażana

Dal z bakłażana 72

Dal czyli ogólne określenie w kuchni indyjskiej na warzywa strączkowe i na potrawy z ich użyciem. Ja do swojego curry dodałam kukurydzę i ciecierzycę, efekt wyszedł znakomity, polecam. Potrawa z Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Pakistański dal

Pakistański dal 177

Kulinarny aforyzm : Góry uczą smaku rzeczy prostych, takich, których nie doceniamy. Stanisław Biel Rozgrzewająca zupa na zimniejsze dni. Przepis znaleziony na bardzo ciekawej stronie Spice Spoon. Zobacz więcej
Dziś podam Wam przepis na bardzo prostą i szybką w przygotowaniu potrawę, jaka jest dal Kto był na Przystanku Woodstock i choć raz jadł w wiosce Kryszny będzie wiedział z czym ma do czynienia. Dal lub Zobacz więcej
Dal z zielonej soczewicy – indyjski gulasz, pełen smaków i aromatów, sycący i rozgrzewający, idealny na zimę Jak pewnie wiecie, w Indiach połowa społeczeństwa to wegetarianie i bardzo dużo dań Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Toor dal

Toor dal 119

Autor: thiessa @ 7:09pm, Pitek 4 Maj 2012. rdo: "The food of India" Priya Wickramasinghe W niektrych czciach Indii jest w zwyczaju miesza sodkie i kwane smaki, jak w tym daniu. Do zrobienia akurat Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Dal Bhaat

Dal Bhaat 67

Dal Bhaat, czyli ryż z soczewicą, jeszcze jeden przepis z książki Rynna Berry'ego Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy. Dal Bhaat zajadać się miał Mahawira, historyczny założyciel dżinizmu. Zobacz więcej
Dal w kuchni hinduskiej to inaczej groch lub określenie dla warzyw strączkowych lub dań z ich użyciem. Ten dal znalazłam u Marty Dymek w jej Jadłonomi i zakochałam się w nim po uszy. Ważne tutaj jest Zobacz więcej
Przeglądałam ostatnio trochę bloga i wiecie co? Nie znalazłam ani jednego przepisu na dal (dhal). A przecież to jedno z fajniejszych i prostszych dań, które dość często, choć nieregularnie, gości na Zobacz więcej
truetastehunters
truetastehunters Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
true taste hunters
Klasyczny kokosowy dal

Klasyczny kokosowy dal 149

Brrr... zimno! Coraz mocniej czuć jesień. Nie ukrywam, że wcale mi się to nie podoba. W takich chwilach najchętniej skuliłabym się pod ciepłym kocem i poczekała do wiosny. Niestety, nie jestem Zobacz więcej
Niedawno pisałam, że możeszspróbować pysznego dahlu w Bioway’u. Nad jego recepturą pracowałam razem z ekipą tej sieci wegetariańskich bistro. Ponieważ wciąż dostaję pytaniao przepis, nie pozostaje mi Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Ryż jeera i tadka dal

Ryż jeera i tadka dal 123

Dacie wiarę, że w kuchni o wiele częściej używam soczewicy i ciecierzycy niż starego, dobrego grochu? Pewnie to za sprawą skojarzenia groch - grochówka, a jak grochówka, to coś, owszem, smacznego (pod Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jadłonomia
Kokosowy dal z botwinką

Kokosowy dal z botwinką 87

Pamiętacie prosty przepis na soczewicowy dal? Botwinkowy dal to wiosenna wersja tego sycącego gulaszu i jednocześnie wspaniały mariaż indyjsko - polski. Cudownie smakuje mlekiem kokosowym, pachnie Zobacz więcej