damaszki

ZOBACZ TAKŻE:

mam dla Was przepis na zupę kalafiarową z serem Cashel Blue i dżemem ze śliwek damaszek. Pomysł na taką zupę wypromowała Avoca, najczęściej “kopiowany” irlandzki coffee shop. Polecam książki Zobacz więcej
Arabskie smaki i aromaty: Knafeh bjibne i orzechy Niedaleko Damaszku... Lubimy arabską kuchnię, lubimy gotowanie w oparciu o produkty z Bliskiego Wschodu. Dzieląc się z Wami naszą pasją serdecznie Zobacz więcej
i Damaszkiem, jest dziś zredukowane do szerokiej przestrzeni na płaskowyżu - ograniczają ją pozostałości murów i ścieżki, którymi spaceruje się pomiędzy zrujnowanymi budowlami. Naprawdę warto to Zobacz więcej
i Damaszkiem, jest dziś zredukowane do szerokiej przestrzeni na płaskowyżu - ograniczają ją pozostałości murów i ścieżki, którymi spaceruje się pomiędzy zrujnowanymi budowlami. Naprawdę warto to Zobacz więcej
. Może to zasługa spektakularnego położenia na styku granicy turecko-armeńskiej, może tragicznej historii i bezrefleksyjnych zniszczeń dokonywanych przez kolejne pokolenia czy po prostu piękna tych Zobacz więcej
, ktore podbija restauracje Damaszku. Skladniki: (na mniej wiecej 2 porcje, jako dodatek do obiadu) 3 niewielkie ugotowane buraczki 2 lyzki pasty tahina 2 lyzki jogurtu sok z cytryny sól Buraczki, Zobacz więcej
przeprowadzić badań nad kościołem w Syrii… Zwłaszcza, że Autorom udało się uzyskać zaufanie tych wspólnot na tyle, że mogli fotografować ludzi podczas ceremonii religijnych. W książce znajdziecie Zobacz więcej
z serca :) Taka jest nasza codzienna kuchnia. Lubią ją nasze dzieci. Może dlatego tak mało chorują, bo wcinają wszystko co zdrowe i często zielone ;) Pamiętam jak kiedyś na lotnisku, w oczekiwaniu na Zobacz więcej
W Damaszku smak pieczonego kurczaka nierozerwalnie łączył się z obowiązkowym dodatkiem podawanym niemalże w każdej jadłodajni. Tym dodatkiem jestsos, krem czosnkowy, od którego jestem uzależniona. Ma Zobacz więcej
charakteru. Zapieczony, otulony ciastem ser roztacza obłędny zapach, który przywodzi na myśl i pamięć ulubione malutkie piekarnie w Damaszku, z których roztacza się obłędny zapach różnorakich sfiha i Zobacz więcej
Rosarium. Odwieczna fascynacja kwiatami - i obdarowywania ich pięknem ukochanych. Od orientalnego wschodu po chłodną północ. Skomplikowane dusze florystyczne, boskie geometrie płatków, oszołomienie Zobacz więcej
, nalewki i wina, dodajemy do ciast i deserów (surowe i przetworzone). Zbiory:SIERPIEŃ/WRZESIEŃ Dojrzewa dość nierównomiernie, zbieramy całe baldachy dojrzałych czarnych i lśniących owoców. Zobacz więcej
, nalewki i wina, dodajemy do ciast i deserów (surowe i przetworzone). Zbiory:SIERPIEŃ/WRZESIEŃ Dojrzewa dość nierównomiernie, zbieramy całe baldachy dojrzałych czarnych i lśniących owoców. Zobacz więcej
No dobra. Dzień dobry już było, nawet chyba nieco za poważne, a teraz do adremu można przechodzić. Czyli do jedzenia. Bo dobrze jeść uwielbiamy. Niestety ;) Wspomnienie z pierwszej podróży do Damaszku Zobacz więcej
, w XII wieku, rycerze krzyżowi przywieźli do Francji odmianę śliwy kultywowaną w Damaszku. W Polsce znamy ją pod nazwą damacha, we Francji jako quetsche. Kpiono z nich, że „pojechali tam po śliwki”, Zobacz więcej
o każdej porze poczuć słodycz crepe; wśród chaosu Damaszku odszukasz migające światła, pośród których przygotowywany jest hubz z falafelem i dymiący bób; w Gyor podążaj za ciepłym zapachem smażonych Zobacz więcej
odmiany śliwy, ale w Polsce często Ałyczę potocznie nazywa się mirabelką, więc ja też zastosuję to uproszczenie.Ich owoce są jasno lub ciemnożółte, czasem czerwonawe (Ałycza), aromatyczne i lekko Zobacz więcej
dzieła i towary sprzedają tradycyjni rękodzielnicy i sprzedawcy dóbr z różnych stron świata. Jako dziecko szczególnie lubiłem suk Srużije czyli siodlarzy - kiedyś produkowano i sprzedawano tu Zobacz więcej
z jedzeniem w świecie arabskim, z tradycjami, składnikami potraw. Nasza fascynacja kuchnią arabskąma dośćnaturalne korzenie. Życie w arabskiej rodzinie, podglądanie, smakowanie, asystowanie w kuchni Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: