Przepis na damaszki

Powiązane przepisy:

Crowd-funding dotarł do naszej wsi. I to za sprawą naszego stowarzyszenia (Grange and Armada Development Association). Zbieramy na remont dawnego sądu wiejskiego, który stoi sobie po drugiej stronie Zobacz więcej
Arabskie smaki i aromaty: Knafeh bjibne i orzechy Niedaleko Damaszku... Lubimy arabską kuchnię, lubimy gotowanie w oparciu o produkty z Bliskiego Wschodu. Dzieląc się z Wami naszą pasją serdecznie Zobacz więcej
Tym razem przygotowałam trochę inny wpis, bo o jesiennych owocach, polskichsuperfoods. Superżywność to produkty szczgólnie bogate w substancje spożywcze korzystne dla naszego organizmu, jedząc je Zobacz więcej
Tym razem przygotowałam trochę inny wpis, bo o jesiennych owocach, polskichsuperfoods. Superżywność to produkty szczgólnie bogate w substancje spożywcze korzystne dla naszego organizmu, jedząc je Zobacz więcej
Tym razem przygotowałam trochę inny wpis, bo o jesiennych owocach, polskichsuperfoods. Superżywność to produkty szczgólnie bogate w substancje spożywcze korzystne dla naszego organizmu, jedząc je Zobacz więcej
Dzień dobry, Jak Wam idzie wielkanocne kreatywne spędzanie czasu? Dziś chciałam przybliżyć Wam książkę, która jest dla mnie zupełnie wyjątkowa. Książkę, której sporą część na pierwszym roku studiów Zobacz więcej
... lub, jak kto woli, hummus. Ale nietypowy, bo z buraczkiem w roli glownej. Dodam tylko, po raz kolejny, bo juz chyba wczesniej pisalam, ze nie bardzo lubie buraczki. Takie typowe, polskie, Zobacz więcej
No dobra. Dzień dobry już było, nawet chyba nieco za poważne, a teraz do adremu można przechodzić. Czyli do jedzenia. Bo dobrze jeść uwielbiamy. Niestety ;) Wspomnienie z pierwszej podróży do Zobacz więcej
W Damaszku smak pieczonego kurczaka nierozerwalnie łączył się z obowiązkowym dodatkiem podawanym niemalże w każdej jadłodajni. Tym dodatkiem jestsos, krem czosnkowy, od którego jestem uzależniona. Ma Zobacz więcej
Ryż z mięsem i warzywami. I kabaczek z sosem tahini. Czyli obiad nasz codzienny. Lubimy dobrze zjeść. Tak się poskładało, że naszą ulubioną jest kuchnia arabska. Dla Hassana z przyczyn naturalnych - Zobacz więcej
Prawdziwe powidło węgierkowe bez dodatku cukru Gdy rozglądam się po ulubionych blogach to wychodzi jedno. Wszyscy to robią. Przyznaję się - ja też. Od lat. Nie ma właściwie możliwości bym nie zrobiła Zobacz więcej
Będąc w Damaszku trzeba koniecznie odwiedzić suk Al-Hamidijja. Nazwa suku pochodzi od sułtana Abd Alhamida I, za rządów którego ten najsłynniejszy damasceński suk został wybudowany w obecnym kształcie Zobacz więcej
zucchini-blues
zucchini-blues Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zucchini-blues
Różany crème brûlée

Różany crème brûlée 29

Rosarium. Odwieczna fascynacja kwiatami - i obdarowywania ich pięknem ukochanych. Od orientalnego wschodu po chłodną północ. Skomplikowane dusze florystyczne, boskie geometrie płatków, oszołomienie Zobacz więcej
Naszło nas dziś na fatayer bi żybne. Czyli łódeczkowe w kształcie placuszki z ciasta drożdżowego nadziewane serem i pietruszką. Akurat w lodówce była porcja sera owczego, który doskonale nadaje się do Zobacz więcej
25 kwietnia miałam przyjemność uczestniczyć w nagraniu programu Pani Ewy Wachowicz - "Ewa gotuje", który zostanie wyemitowany już jutro - sobota - 11 maja o 10.15 na Polsacie. O tym, że mój przepis Zobacz więcej
Możesz mieć podrapane miastem łydki, obite dzwonami katedr uszy i przemoknięte zagubieniem buty, ale zawsze odnajdziesz rozżarzony ruszt, o który ogrzejesz żołądek i serce. Nocne mapy miasta Zobacz więcej
Fot. Ewa To książka inna niż wszystkie dotychczas recenzowane na tym blogu. Nie ma w niej barwnych fotografii, porad żywieniowych ani przepisów na każdą okazję. A Autor nie przejmuje się, że wielu Zobacz więcej
Z przyjemnością przedstawiam Wam włoską piadinę czyli śródziemnomorski chlebek z patelni, którego przygotowanie zajmuje 10 minut. Gwarantuję, że ją pokochacie - to przepis, którego nie da się nie Zobacz więcej
Barazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego Wschodu. Najlepsze barazek Zobacz więcej
już dawno, naprawdę dawno w mojej kuchni nie działo się takie wielkie NIC, jak dziś. przy czym dziś trwa już chyba z dobre 2 tygodnie. ma to związek z postem poprzednim, więc aby ukrócić na chwilę tę Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: