dan lepard

a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Chleb marchewkowy

Chleb marchewkowy 298

0
{{headerMessage}}
stopni C. Przed pieczeniem bochenek posmarowałam wodą, posypałam ziarnami sezamu i nacięłam. Piekłam 50 minut. Inspiracja - http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/15/dan-lepard Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut. Przełożyć na naoliwiony blat, zagnieść, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Przełożyć na blat, krótko zagnieść, przykryć i pozostawić na 10 minut Zobacz więcej
a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Chleb z piwem

Chleb z piwem 200

0
{{headerMessage}}
minut. Przełożyć na naoliwiony blat, zagnieść krótko, przykryć i odstawić na 1godzinę; po 30 minutach, a nastepnie po 1 godzinie ciasto złożyć lub krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzień chleba w naszym domu - "Quick white loaf" na podstawie przepisu z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard 200 g mleka 150 g wody 7 g suchych drożdży 200 g mąki pszennej, zwykłej 300 g Zobacz więcej
a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Chleb z dynią na serwatce

Chleb z dynią na serwatce 164

0
{{headerMessage}}
naoliwiłam i obsypałam otrębami pszennymi. Gotowe, wyrośnięte ciasto przebiłam, przełożyłam na blat, uformowałam bochenek i ułożyłam w garnku. Przykryłam pokrywką i cały garnek umieściłam w dużym Zobacz więcej
Olenka
Olenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sunday bake
{ Lekkie ciasto czekoladowe }

{ Lekkie ciasto czekoladowe }  322

0
{{headerMessage}}
Dawno, dawno temu wypożyczyłam sobie książkę Dan'a Lepard'a"Short and Sweet", przejrzałam i to co ciekawe skserowałam. Sprzątając tzn przekąłdając książki znalazłam przepisy a między nimi przepis na Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Flatbreads ze szparagami

Flatbreads ze szparagami 67

0
{{headerMessage}}
Mnie najbardziej smakują flatbreads z dodatkami na wierzchu - serem, chorizo, pomidorami, czy karmelizowaną cebulą. Takie chlebki stanowią świetny dodatek do zup, czy sałatek, ale mogą być także Zobacz więcej
Katarzyna z Vegarnkowa
Katarzyna z Vegarnkowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
vegarnkowo
Biga acida.

Biga acida. 98

0
{{headerMessage}}
Będzie z niego pyszny włoski chlebek - pagnotta. Zakwas jakiego do tej pory nie robiłam. Z nutą pomarańczy, aksamitny, na miodzie... Oj, będzie się działo!!! Przepis pochodzi z książki "Wypiekanie Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Nowe książki

Nowe książki 55

0
{{headerMessage}}
Lepard "The Handmade loaf". Stara książka, ale dla mnie nowicjuszki w pieczeniu chleba zupełna nowość.Książka dobrze napisana i dobrze wytłumaczone przepisy. Techniki zagniatania, formowania chleba i Zobacz więcej
a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Bagietki z całymi ziarnami żyta

Bagietki z całymi ziarnami żyta 49

0
{{headerMessage}}
Dzień przed pieczeniem: 50 g ziarna żyta woda białe wino, jogurt lub sok Do rondelka wsypać ziarno, zalać wodą, i gotować na małym ogniu około 45-60 minut, do miękkości. Jeśli potrzeba, dolewać wody, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zakwasu wcale nie jest takie trudne :) Oprócz tradycyjnych przepisów na chleb znajdziemyrównież receptury na ciasta drożdżowe, bułeczki, a nawet przepisy na "szybkie" chleby wyróżniające się tym, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Te chlebki to zdecydowanie coś na wyjątkową okazję. Najlepiej smakują odrywane kawałek po kawałku i maczane w jakimś aromatycznym sosie, gulaszu i z innymi tego typu daniami. Choć ich wykonanie Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Na sobotnie śniadanie

Na sobotnie śniadanie 120

0
{{headerMessage}}
pianą z pozostałej części przygotowujemy zaczyn piwny, dzięki któremu już następnego dnia przy odrobinie wysiłku możemy rozkoszować się świeżym chlebem z pięknymi, regularnymi dziurami i chrupiącą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nie bez znaczenia. I na ponury poniedziałkowy poranek do kubka zbożowej kawy w sam raz. I we wtorek byłoby jeszcze dobre, ale tyle chyba nie doczeka. Proste ciasto cytrynowe Dan Lepard w tle Zobacz więcej
{{headerMessage}}
papryczek, wylewamy ciasto i wciskamy w nie pozostałe cząstki chilii. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 30-40 minut lub suchego patyczka. Zdejmujemy obręcz z formy i przekładamy wypiek na kratkę do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mi się zapowiada. Tylko, żebym wieczorem nie poczuła frustracji, jak ogłoszą wyniki wyborów. Dzisiejsze danie może być zarówno dobrym i prostym śniadaniem jak i podwieczorkiem. Połówki dużych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
masło, cukier, wanilię, migdały i mleko. Podgrzewać całość (na minimalnym ogniu) mieszając przez 3-4 minuty. Po tym czasie masło powinno być całkowicie rozpuszczone. Odstawić rondelek z nadzieniem do Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Focaccia

Focaccia 130

1
{{headerMessage}}
koktajlowych. Rozwałkowanana cienki placek doskonale nadaje się jako spód do pizzy,wyższa ibardziej dorodna tworzy niezastąpioną bazę do kanapek. Nie mogę uwierzyć, że już za kilkanaście godzinbędzie Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Pagnotta - czyli WP #124

Pagnotta - czyli WP #124 56

0
{{headerMessage}}
chlebowej + do podsypania 250 g włoskiej mąki 00 (ale doskonale sprawdzi się tutaj też szymanowska, jak radzi Dan) - dodałam tortowej 405 125 ml ciepłej butelkowanej wody źródlanej (20 stopni Zobacz więcej
Liska
Liska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
White Plate
Banana Cake i Newsweek

Banana Cake i Newsweek 221

0
{{headerMessage}}
to ważne, by ciasto odpowiednio urosło i nie było gliniaste. Dan Lepard ze skomplikowanych, wielogodzinnych chlebów, przerzucił się na ciasta. To jest naprawdę niezłe. Banana Cake /przepis: Dan Zobacz więcej