dan lepard

a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Chleb marchewkowy

Chleb marchewkowy 294

0
stopni C. Przed pieczeniem bochenek posmarowałam wodą, posypałam ziarnami sezamu i nacięłam. Piekłam 50 minut. Inspiracja - http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/15/dan-lepard Zobacz więcej
do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut. Przełożyć na naoliwiony blat, zagnieść, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Przełożyć na blat, krótko zagnieść, przykryć i pozostawić na 10 minut Zobacz więcej
a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Chleb z piwem

Chleb z piwem 175

0
minut. Przełożyć na naoliwiony blat, zagnieść krótko, przykryć i odstawić na 1godzinę; po 30 minutach, a nastepnie po 1 godzinie ciasto złożyć lub krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, Zobacz więcej
Dzień chleba w naszym domu - "Quick white loaf" na podstawie przepisu z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard 200 g mleka 150 g wody 7 g suchych drożdży 200 g mąki pszennej, zwykłej 300 g Zobacz więcej
a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Chleb z dynią na serwatce

Chleb z dynią na serwatce 156

0
225 g puree z dyni 225 ml serwatki 1 łyżeczka suchych drożdży 50 g ziaren dyni 25 ml oliwy z oliwek 500 g mąki pszennej, chlebowej 2 łyżeczki soli W dużej misce wymieszałam dyniowe puree z serwatką i Zobacz więcej
. Jest o wiele lżejsze w smaku niż brownie i dość słodkie. Tajemnicą są gruszki z puszki, które są miksowane na puree w przepisie. Lekkie ciasto czekoladowe ( przepis pochodzi z książki Short and Zobacz więcej
Mnie najbardziej smakują flatbreads z dodatkami na wierzchu - serem, chorizo, pomidorami, czy karmelizowaną cebulą. Takie chlebki stanowią świetny dodatek do zup, czy sałatek, ale mogą być także Zobacz więcej
Katarzyna z Vegarnkowa
Katarzyna z Vegarnkowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
vegarnkowo
Biga acida.

Biga acida. 95

0
Będzie z niego pyszny włoski chlebek - pagnotta. Zakwas jakiego do tej pory nie robiłam. Z nutą pomarańczy, aksamitny, na miodzie... Oj, będzie się działo!!! Przepis pochodzi z książki "Wypiekanie Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Nowe książki

Nowe książki 53

0
Nowe książki W końcu wybrałam sobie książkę za bon, który dostałam na urodziny od koleżanki. Długo się zastanawiałam jaką wybrać. Z jednej strony taki duży wybór, a z drugiej tą książkę, którą Zobacz więcej
, uformować podłużne bochenki/bagietki, umieścić na blaszce lub między fałdami płótna/ściereczki (płotno dobrze natrzeć mąką, aby ciasto nie przykleiło się w czasie wyrastania) i odstawić do Zobacz więcej
Te chlebki to zdecydowanie coś na wyjątkową okazję. Najlepiej smakują odrywane kawałek po kawałku i maczane w jakimś aromatycznym sosie, gulaszu i z innymi tego typu daniami. Choć ich wykonanie Zobacz więcej
pianą z pozostałej części przygotowujemy zaczyn piwny, dzięki któremu już następnego dnia przy odrobinie wysiłku możemy rozkoszować się świeżym chlebem z pięknymi, regularnymi dziurami i chrupiącą Zobacz więcej
nie bez znaczenia. I na ponury poniedziałkowy poranek do kubka zbożowej kawy w sam raz. I we wtorek byłoby jeszcze dobre, ale tyle chyba nie doczeka. Proste ciasto cytrynowe Dan Lepard w tle Zobacz więcej
papryczek, wylewamy ciasto i wciskamy w nie pozostałe cząstki chilii. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 30-40 minut lub suchego patyczka. Zdejmujemy obręcz z formy i przekładamy wypiek na kratkę do Zobacz więcej
mi się zapowiada. Tylko, żebym wieczorem nie poczuła frustracji, jak ogłoszą wyniki wyborów. Dzisiejsze danie może być zarówno dobrym i prostym śniadaniem jak i podwieczorkiem. Połówki dużych Zobacz więcej
masło, cukier, wanilię, migdały i mleko. Podgrzewać całość (na minimalnym ogniu) mieszając przez 3-4 minuty. Po tym czasie masło powinno być całkowicie rozpuszczone. Odstawić rondelek z nadzieniem do Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Focaccia

Focaccia 127

1
koktajlowych. Rozwałkowanana cienki placek doskonale nadaje się jako spód do pizzy,wyższa ibardziej dorodna tworzy niezastąpioną bazę do kanapek. Nie mogę uwierzyć, że już za kilkanaście godzinbędzie Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Pagnotta - czyli WP #124

Pagnotta - czyli WP #124 55

0
chlebowej + do podsypania 250 g włoskiej mąki 00 (ale doskonale sprawdzi się tutaj też szymanowska, jak radzi Dan) - dodałam tortowej 405 125 ml ciepłej butelkowanej wody źródlanej (20 stopni Zobacz więcej
Liska
Liska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
White Plate
Banana Cake i Newsweek

Banana Cake i Newsweek 219

0
to ważne, by ciasto odpowiednio urosło i nie było gliniaste. Dan Lepard ze skomplikowanych, wielogodzinnych chlebów, przerzucił się na ciasta. To jest naprawdę niezłe. Banana Cake /przepis: Dan Zobacz więcej
lub papier. Najlepsze następnego dnia. [źródło: Dan Leparda "Short & Sweet" odkryte u White Plate] English Lunatic baking and early bird's shooting ;) Oh well, these two gyus were just handy at Zobacz więcej