• 8
  • 2
  • 1
  • 9
  • 3
  • 0
przepisów z 5939 blogów

dania chorwackie

MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Milion Smaków
Chorwacka gregada

Chorwacka gregada 84

1
Gregada to tradycyjny chorwacki gulasz rybny pochodzący z wyspy Hvar. Biała świeża ryba gotowana jest w białym winie z kawałkami ziemniaków oraz z ziołami. Jadłam to danie w ubiegłym roku właśnie na Zobacz więcej
Kroštule. Chorwackie faworki. Serwowane przez cały rok, bo bardzo popularny deser. W smaku, wyglądzie i sposobie przygotowania - jak faworki lub chrusty. Więc co? Faworki czy kroštule? Niech będą Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
CHORWACKIE WSPOMNIENIA

CHORWACKIE WSPOMNIENIA 95

0
mogę pisać dalej...? W tak pięknych okolicznościach przyrody dane nam było zajadać się tym co Chorwacja oferuje. Na stole zdecydowanie królowały ryby i owoce morza, ale tych smakowitości jest Zobacz więcej
odkuchnii
odkuchnii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
odkuchnii
Chorwackie Ćevapi

Chorwackie Ćevapi 108

0
Kochani! Jeśli znaleźliście się na półwyspie bałkańskim nie dacie rady ich przegapić. Zerkają na Was z każdej restauracji, konoby czy też sklepu z mięsem. Ćevapi - małe kiełbaski, które tylko czekają Zobacz więcej
do natychmiastowego wypróbowania. Dziś proponuję djuvec (czyt. dziuweć) - banalnie prosty pomysł na wegetariańskie danie lub dodatek do niewegetariańskiego obiadu. Proponowany przeze mnie przepis Zobacz więcej
. Dodaj paprykę w proszku, pomidory, dopraw całość solą i duś pod przykryciem, aż ryż zmięknie (około 15 minut). Potrawę należy od czasu do czasu przemieszać, a w przypadku gdyby danie zaczęło Zobacz więcej
Ciąg dalszy reaktywowania chorwackich potraw w domu. Zużywanie chorwackich zapasów generalnie dobrze nam idzie. Najlepiej i najszybciej poszło zużywanie wina, ale dynia z Chorwacji też tylko jest Zobacz więcej
, czyli słodkie, kwaśne i pikantne w jednym daniu oraz po raz kolejny inny niż tradycyjnie rodzaj ryżu. Tym razem ugotowaliśmy ryż Tre Colori. Zapewne danie godne dobrej restauracji :) SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Te kotleciki to też jedno z naszych tradycyjnych, rodzinnych dań. Robiło się je z różnego mięsa. I wieprzowego, wołowego, baraniny i mieszanych mięs mielonych. Mama robiła podobne nawet z drobiowego Zobacz więcej
Niektórzy są zdania, że baklava z Chorwacją niewiele ma wspólnego, że to przysmak turecki. I tak, i nie. Rzeczywiście ociekające miodem i pełne orzechów ciasto pochodzi z Turcji, ale nie zapominajmy, Zobacz więcej
na pewno) nie spróbowałam wszystkiego. Niestety to, co próbowałam do najlepszych nie należało. Mięso. Jeśli chodzi o dania mięsne, to najbardziej popularna jest pljeskavica czyli kawał kotleta z Zobacz więcej
Ze względu na swoje położenie geograficzne i historię, kuchnia chorwacka posiada wiele różnych dań wspólnych dla innych regionów Europy. Największy wpływ na kuchnię chorwacką wywarło morze oraz Zobacz więcej
i kolejno dodajemy porcjami warzywa. Smażymy je, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 minut (aż pietruszki i rzepa lekko zmiękną). Wrzucamy warzywa do wrzącego wywaru i gotujemy do miękkości warzyw Zobacz więcej
. Doczekałem się papryki za 4 zł więc postanowiłem zamieścić tutaj ten przepis. Sekretem jest dużo czosnku. Najlepiej jak będzie to papryka czerwona, żeby było poprawnie, ale ostatecznie inne kolory, Zobacz więcej
Ćevapčići (czewapcziczi), to naprawdę prosta i pyszna odmiana od zwyczajnego, polskiego mielonego oraz letnia, grillowa ciekawostka. Muszę przyznać, że stałam się ich wielką fanką. Rzecz cała tego Zobacz więcej
wielokrotnie sposobem na wakacyjną przekąskę w ciągu dnia lub jako dodatek do dania głównego. W Chorwacji dostępna jest w każdym sklepiku spożywczym.Można ją przygotować wcześniej (2 godziny lub 2 Zobacz więcej
, nigdy wcześniej takiej nie jedliśmy, ale ja się w niej od razu zakochałam. Zupełnie nie chorwacki specjał, dynia butternut, której w Łodzi nigdy nie udało mi się dostać, a dużo o niej czytałam. W Zobacz więcej
Panierowane naleśniki z indykiem to lekkie danie współczesnej kuchni chorwackiej która łączy w sobie smaki mięsa i warzyw.W mojej wersji delikatny smak piersi z indyka jest podkreślony przez świeże Zobacz więcej
Będzie ostrrrro! Chorwacki sposób na kotlety mielone Jakiś czas temu trafiłam na przepis, w którym typowo polskie kotlety mielone doprawiono sporą ilością papryki ostrej i słodkiej oraz czosnkiem. Zobacz więcej
To danie niezaprzeczalnie kojarzy mi się z wakacjami w Chorwacji. Kalmary jadłam prawie codziennie – prawie w każdej restauracji były genialne i czosnkowe. Z dodatkiem ziemniaków i szpinaku Zobacz więcej