danie w paryskim stylu

Risotto pomodoro ~ moje pierwsze prawdziwe risotto: od dawna zamierzałam je zrobić, a wreszcie ostatecznym impulsem okazał się zeszłotygodniowy kurs kuchni włoskiej (o czym też już wkrótce). Warto Zobacz więcej
Gruszka w cieście francuskim z gorgonzolą Moją propozycją jest połączenie pysznego owocu jakim jest gruszka z narodowym ciastem francuskim ! Jest eleganckie a zarazem proste, pełne przeciwności a Zobacz więcej
serek zmieszany z galaretką. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę aż warstwa się zetnie. Galaretkę czerwoną rozprowadzić w 1 szklance gorącej wody. Wymieszać z malinami z cukrem pudrem. Wylać na Zobacz więcej
posiekaną natką i czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy wyjmiemy rybę, nożem delikatnie rozbić skorupę i wyjąć rybę uważając aby nie uległa zasoleniu. Sól w której się piekła nie nadaje się już Zobacz więcej
Orcia
Orcia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Orcia
Krem kukurydziany po fracusku

Krem kukurydziany po fracusku 97

1
Kolejna propozycja dania do akcji "Danie w stylu praskim". Dr Jean-Michel Cohen w swojej książce "Paryska Dieta", w pierwszej fazie zaleca zupy. Dlatego zdecydowałam się dziś zaproponować właśnie taką Zobacz więcej
brzoskwini Jest przepyszny ,wyrazisty w smaku lekko chłodzący za sprawą mięty. A tu nie mogłam się oprzeć urokowi jaki daje zakwitnięta mięta ,oczywiście moja ulubiona czekoladowa:) Przepis dodaję Zobacz więcej
Małe, zgrabne tartaletki wypełnione samym zdrowiem, warzywami i białkiem, świetne na lunch do pracy, smakują i na ciepło i w temperaturze pokojowej. Bardzo sycące, mogą stanowić samodzielne danie Zobacz więcej
Przepis ten bierze udział w konkursie "Danie w paryskim stylu!". Danie inspirowane jest paryską dietą dr. Cohena, która opiera się na zdroworozsądkowym podejściu do odżywiania i urozmaiconym menu. Zobacz więcej
się czegoś więcej o "Paryskiej diecie". Zupa krem z marchwii to również moja propozycja do konkursu Danie w paryskim stylu!, organizowanego przez Media Format sp. z o.o. na portalu durszlak.pl. Do Zobacz więcej
Kolejna moja propozycja do konkursu "Danie w paryskim stylu", który organizujeMedia Format sp. z o.o.., a prowadzony jest on na portalu durszlak.pl, to świeżutki pyszny halibut. Wiecie już dobrze, bo Zobacz więcej
dellthy
dellthy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
dellthy
Tarta migdałowa z jabłkami

Tarta migdałowa z jabłkami 90

0
Kiedy postanowiłam wziąć udział w konkursie "Danie w paryskim stylu!" pierwszy przepis jaki wpadł mi do głowy i najbardziej skojarzył mi się z francuską kuchnią, to tarta z jabłkami. Po dłuższym Zobacz więcej
na dietetyczny deser w paryskim stylu dodaję do akcji Danie w paryskim stylu, jednocześnie zachęcam do zaczerpnięcia garści informacji na temat Paryskiej Diety dr. Cohena a jako, że to sernik, bo z Zobacz więcej
Kanapki, które Wam poniżej przedstawiam to moja trzecia i ostatnia już niestety propozycja do konkursu "Danie w paryskim stylu!", którego organizatorem jestMedia Format sp. z o. o.., a prowadzony jest Zobacz więcej
Oryginalny deser powstał w 1864 r. z okazji paryskiej premiery operetki Offenbacha "La Belle Hélene", której tytułową postacią jest Helena trojańska. Restauratorzy paryscy raczyli wtedy gości wielką Zobacz więcej
deser w paryskim stylu dodaję do akcji Danie w paryskim stylu, jednocześnie zachęcam do zaczerpnięcia garści informacji na temat Paryskiej Diety dr. Cohena a jako, że to sernik, bo z twarożku Zobacz więcej
Zanim przestałam konsumować ryby, jednym z ostatnich i najsilniej zapisanych w mojej pamięci, rybnych smaków była pasta z konserwy, masła i cebuli. Nawet nie wiem czy to był tuńczyk czy makrela, coś w Zobacz więcej
się z wypielęgnowaną zielenią, a sporą atrakcją jest Fontaine de Médicis. To XVII wieczna fontanna – grota w stylu włoskim. Posąg Świętej Genowefy – patronki Paryża również znalazł tutaj swoje Zobacz więcej
przepisami, które wydają, łączy je jedynie…zdjęcie twarzy na okładce. W Ugotowanych za każdym daniem stoi autor i jego historia. Rodzinna, miłosna, naiwna albo wykwintna. Takie też są przepisy. Zobacz więcej
w stylu retro. W stylu lat 50-tych, który kocham. Czekałam na książkę jak na szpilkach i kiedy przyszła do mnie z wydawnictwa już na drugi dzień, cieszyłam się jak dziecko. Jest jeszcze ładniejsza Zobacz więcej
do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i Zobacz więcej