danie z brukwi

Oliwa z oliwek Kostka bulionu z warzyw Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli robicie danie z brukselką należy ją wcześniej obgotować około 15 minut, osobno. Warzywa wraz z boczkiem podsmażamy na Zobacz więcej
Brukiew - odsłona II - surówka z jabłkiem Kolejna propozycja podania brukwi – surówka z jabłkiem. Doskonale pasuje do dań mięsnych, a także do pieczywa. Zamiast trzeć warzywa na tarce użyłam do ich Zobacz więcej
Zapraszam was kochani na kolejne podsumowanie naszych Błyskawicznych Piątków. Zebraliśmy same wspaniałe i bardzo ciekawe przepisy na pyszne dania, mam nadzieję, że kilka z nich wypróbujecie. No i Zobacz więcej
« Brukiew - odsłona II - ... Ostatni dzień w pracy i ... » Szaszłyki drobiowe z cukinią na makaronie Popatrzyłam dzisiaj na mój parowar i stwierdziłam, że zbyt rzadko go używam. Wyciągnęłam więc z Zobacz więcej
Z warzyw, ktore uzylam do zrobiena tarty tatin, wczoraj zrobilam inne danie, inna kolacje. Zainspirowalam sie kolejny raz przepisem Alain Passard z jego ksiazki "Légumes" i oto rezultat wizualny. Zobacz więcej
masło, wyłóż warzywa, dodaj posiekaną cebulę i smaż je do miękkości od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj miód oraz dopraw solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z Zobacz więcej
przekroić i marynować najlepiej całą noc w soku z jednej pomarańczy, przed podaniem dania usmażyć na patelni grillowej. Podawać z żurawiną lub tak jak ja sosem agrestowym. Smacznego! ps. aby danie Zobacz więcej
To warzywne danie z ubiegłego week-endu… czas tak szybko płynie, że nie miałam czasu wrzucić przepisu jeszcze na bloga… A to coś wyjątkowo prostego i pysznego na wiosenne kolacje. 4 porcje 4 cebule Zobacz więcej
monka
monka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczne-opowiesci
Puree z brukwi

Puree z brukwi 145

1
W dzisiejszym poście główna rola przypadnie brukwi. Tak, dobrze czytacie. Puree z brukwi jest w Norwegii podstawowym dodatkiem do dań świątecznych, między innymi do pinnekjøtt czy ribbe. Brukiew Zobacz więcej
monka
monka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczne-opowiesci
pure z brukwi

pure z brukwi 37

0
W dzisiejszym poście główna rola przypadnie brukwi. Tak, dobrze czytacie. Puree z brukwi jest w Norwegii podstawowym dodatkiem do dań świątecznych, między innymi do pinnekjøtt czy ribbe. Brukiew Zobacz więcej
Składniki: brukiew 2 sztuki średnie, ziemniaki 5 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, gęsie udko 1 sztuka, majeranek 2 łyżki, żołądki gęsie 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, Zobacz więcej
Składniki: 1 średnia żółta brukiew,2,5 litra wody, 1 pęczek-mały włoszczyzna, 3 szt ziemniaki, 2 średnie gęsie szyje, 1 łyżeczka jarzynka, - do smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz mielony, 1 łyżeczka Zobacz więcej
Zupa z mielonym mięsem należy do grupy tradycyjnych, domowych i bardzo prostych dań. Przygotowanie jej też nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Smakuje dobrze cały rok, jednak mnie Zobacz więcej
Młoda fanka mojego bloga Anielka ma wielką ochotę zrobić swojej Mamie niespodziankę z okazji urodzin, przygotowując calutki obiad samodzielnie. Napomnieć muszę, że Anielka ma tylko 11 lat :) Na Zobacz więcej
Wczorajszy dzień okazał się być tak nieprzyjemny, że ostatkiem sił wróciłam do domu z myślami: łóżko + koc= spać. Jednakże po całym dniu marzyłam też o czymś gorącym i jednocześnie pysznym do jedzenia Zobacz więcej
Krótko smażone w woku warzywa, ewentualnie z dodatkiem mięsa to jeden z moich ulubionych sposobów gotowania „na szybko”. Najlepsze jest to, że tego rodzaju dania mogą być przygotowywane na rozmaite Zobacz więcej
O wiosna, wiosna i wielkanocnie juz... Na naszym stole tez wiosenne menu, w tym potrawka z cieleciny z mlodym bobem, takim mlodziutkim, ze ze skorki go jeszcze nie trzeba obierac, z mloda marchewka i Zobacz więcej
monka
monka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczne-opowiesci
Kyllinggryte med bygg

Kyllinggryte med bygg 54

0
Na kaszy został zbudowany nasz kraj. Kasza na śniadanie, kasza na obiad i kasza na kolację. Tak pisze w książce Norsk mat Andreas Viestad. W poniższym daniu wykorzystujemy tylko lokalne składniki. Zobacz więcej
Choć latem też to danie będzie dobre! Skorzystałam z działu przepisów z “Elle à table” poewięconego japońskiej panierce czyli tempurze… I zachwyciłam samą siebie i całą rodzinę! Mega proste, mega Zobacz więcej
- a sos miał być lżejszy kalorycznie w porównaniu z tym oryginalnym z majonezem. Moja wersja znakomicie nadaje się zarówno jako surówka do obiadu jak też jako samodzielne danie. Ma dodatkowo tę Zobacz więcej