Przepis na danie z koziej brody

Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie Zobacz więcej
domeknachabrowej
domeknachabrowej Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domek na Chabrowej
Flaczki z koziej brody

Flaczki z koziej brody 5259

Dzień dobry! Dziś będzie o niezwykłym grzybie, pierwszy raz miałam okazję go zobaczyć na własne oczy i ugotować. Chodzi o kozią brodę znaną również pod nazwą siedzuń sosnowy lub szmaciak gałęzisty. Zobacz więcej
Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami. Składniki 1 duża, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Tarta z kozią brodą i porem

Tarta z kozią brodą i porem 724

Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 7213

Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
Smakoszy szlachetnych grzybów przekonywać nie będziemy, a ciekawych zachęcamy.W Polsce pod ochroną, ale że blisko granicy mieszkamy... Składniki 400 g świeżych grzybów masło klarowane sól pieprz 4 Zobacz więcej
Ostatnim czasem miałem okazję gościć w restauracji " Madam" w pięknym mieście Nysa. Wcześniejsza nazwa lokalu to Bistro pod aniołami. Każdy kto oglądał program widział jak to miejsce wcześniej Zobacz więcej
To danie okazało się hitem. Elegancko się prezentuje, więc idealne na podjęcie gości. Zapakowane w pudełko często wędruje ze mną do pracy. Bywało jedzone na plaży przez Annę. Na imieninach Taty Zobacz więcej
Tradycyjne danie kuchni rumuńskiej, któro to mieli my okazję posmakować na tegorocznych wywczasach. Podobno ta mamałyga to takie żarcie dla chłopstwa jest, czyli w sumie nie dziwota, że nam Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Podpłomyki z grzybami

Podpłomyki z grzybami 65

Wróciliśmy z grzybobrania z pełnymi koszykami, bo jak wszyscy wiecie, grzybów w tym roku nie brakuje. Jest ich bardzo dużo wszędzie. Byłam w lasach w okolicach Międzyborza, a także gdzieś pod Płockiem Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Podpłomyki z grzybami

Podpłomyki z grzybami 18

Wróciliśmy z grzybobrania z pełnymi koszykami, bo jak wszyscy wiecie, grzybów w tym roku nie brakuje. Byłam w lasach w okolicach Międzyborza, a także gdzieś pod Płockiem i grzybów było całe mnóstwo. Zobacz więcej
W dawnych czasach, broda u mężczyzny, była oznaką statusu społecznego i mądrości. Zwłaszcza taka zadbana i wypielęgnowana. Obecnie, jest ona, po prostu modna. Mówi się nawet, że broda to jeden z Zobacz więcej
#Smaki Grecji Na dobry początek dnia warto zjeść porcję energetyzującego śniadania, np. w stylu greckim. Gęsty grecki jogurt z dodatkiem świeżych owoców, ozdobiony garścią pokrojonych orzechów i Zobacz więcej
PoraCosZjesc
PoraCosZjesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pora coś zjeść...
InstaMix #1 sierpień

InstaMix #1 sierpień 91

Dzień dobry! Już od dawna miałam pomysł przygotowywania małych Instagramowych podsumowań na blogu, zatem oto jest - pierwszy sierpniowy InstaMix! Nie ma co ukrywać, sierpień zdecydowanie minął nam Zobacz więcej
Nawet nie wiecie z jaką przyjemnością zjadłam kilka dni temu dużą porcję tej kremowej zupy z dodatkiem szmaciaka. Aromatyczna, gęsta, i taka smaczna, że aż na samo wspomnienie ślinka mi leci. I z Zobacz więcej
We wtorek miałam okazję uczestniczyć w uroczystej kolacji zorganizowanej na 10 urodziny Kuchni+. Kolację przygotował sam Aleksander Baron. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować dość nietypowego Zobacz więcej
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
W miniony wtorek miałam okazję uczestniczyć w 10. urodzinach kuchni+. Tematem przewodnim było #NieWyrzucamŚmieci. Cała kolacja była przygotowana przez szefa kuchni Aleksandra Barona i była Zobacz więcej