danie z rosolu

Pasta Primavera to Włoski makaron i warzywne danie. Primavera to danie z warzyw sezonowych. Mieszanka warzywa w makaronie, różni się w zależności od lokalizacji i upodobań, Składniki 2-3 marchewki, Zobacz więcej
Kolejna propozycja z mojej letniej kuchni. To danie dosc pracochlonne - 30 minut przygotowania i 40 minut duszenia. Najtrudniej doczekac sie konca duszenia bo zapach ziol i warzyw, i miesa dochodzacy Zobacz więcej
W Neapolu bardzo czesto jada sie makron lub ryz z roznorodnymi warzywami np. kapusta wloska, dynia, kalafiorem. Potrawy te jada sie jako pierwsze danie. Maja troche rzadsza konsystencje,choc nie jest Zobacz więcej
Troche polenty, rodem z Wloch, troche letnich warzyw, pyszny swiezy kozi ser i mamy gotowe danie dla lakomczuchow wszelkiej masci... Na 6-8 porcji Przygotowanie: okolo 20 minut Zapiekanie: 30 minut Zobacz więcej
Kto lubi ryz i grzyby na pewno polubi tez to risotto. Suszone prawdziwki swietnie komponuja sie wraz z boczkiem - efektem jest syte, typowo zimowe danie. Skladniki : Proporcje na 2-3 osoby - 300 g Zobacz więcej
Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysl na risotto. Jednogarnkowe i nieskomplikowane danie, ktore zadowoli rowniez wegetarian (o ile zrezygnujemy tu z dodatku miesa). Ja dodalam tu wloska surowa kielbase- Zobacz więcej
Wlosi nie moga sie obejsc bez ich kochanej "pasty",cokolwiek jest zrobione z dodatkiem maki-to jest to! Dzisiaj przygotowalam mini- knedle nadziewane farszem z miesa-po wlosku brzmi to jak " gnocchi Zobacz więcej
www.gotujezcorka.blog.pl Orzotto to danie podobne do risotta. Roznica polega na tym, ze ryz zastepujemy kasza. U mnie orzotto gosci dosc czest, poniewaz moja coreczka jeszcze sie nie przekonala do Zobacz więcej
, w roznych wariantach bo po prostu go lubie. Wczoraj polaczylam go z mloda wiosenna marchewka i z przyprawami: tymiankiem, swieza kolendra i laska wanilii. Powstalo pachnace i lekkie danie. Duzy Zobacz więcej
Do wrzątku dać kurczaka,szczypte kurkumy,kminek i gotujemy okolo półtorej Zobacz więcej
Wielkie, wloskie muszelki, ktore mozna nadziewac zachwyca nie tylko dzieci w porze obiadu czy kolacji. Dorosli rowniez nie beda mogli sie im oprzec. Przepis jest niezwykle latwy, smakowity i na Zobacz więcej
to danie i na codzien i od swieta. Crème de patates douces aux girolles Une proposition pour un dîner d'hiver, savoureuse et inédite. Pour 4 portions 700-800 g de patates douces 1 l de bouillon de Zobacz więcej
Przepis na te zupe widzialam w pewnym wloskim programie. Nie zapisalam jednak przepisu . Tak wiec nie trzymajac sie scisle okreslonych proporcji i w dodatku wprowadzajac moje wlasne "udoskonalenia" Zobacz więcej
Kolacyjna pora, biale danie, nie pozbawione jednak aromatu i smaku. Wieczor sylwestrowy odbywal sie u mnie w domu... szampanow otworzylismy dwa, jeden na aperitif drugi o polnocy, jak tradycja kaze. Zobacz więcej
Galareta,galaretka to danie rodem z kuchni staropolskiej,zwane w zaleznosci od regionu studzienina trzesionka w Wielkopolsce lub galertem na Slasku.Tradycyjnie przygotowuje sie ja z nozek cielecych Zobacz więcej
jak sie kojarza? We Wloszech flaki jada sie powszechnie w kazdym regionie. Przepisy tradycjonalne sa rozne w zaleznosci od regionu. Wlasnie. Mojemu mezowi kojarza sie zupelnie inaczej. Miedzy innymi Zobacz więcej