dashi

ZOBACZ TAKŻE:

Ada0
Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oryginalny smak
Bulion dashi

Bulion dashi 19

Dzisiaj bulion, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej. Dashi to wywar z suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi) oraz wodorostów konbu. Używa się go jako baza różnych zup np. Zobacz więcej
żarcie bez spinki
żarcie bez spinki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żarcie bez spinki
Dashi

Dashi 40

Kiedy dwa lata temu po raz pierwszy byłem w Japonii zakochałem się w japońskiej kuchni. A jeśli o niej mowa, to podstawowym składnikiem wielu przepisów jest dashi (だし) czyli genialny bulion stanowiący Zobacz więcej
MaryCooking
MaryCooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MaryCooking
Dashi

Dashi 96

Kiedy gotujemy dashi, na chwilę przenosimy się do Japonii. Charakterystyczny aromat podgotowanego konbu i namokniętych, cieniutkich jak pergamin płatków bonito na trwałe wsiąknął w japońskie Zobacz więcej
katarzynakachel
katarzynakachel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Katarzyna Kachel
Dashi

Dashi 29

Dashi to jeden z filarów japońskiej kuchni. Japończycy wyróżniają kilka rodzajów dashi, ale ten najbardziej podstawowy to Ichiban Dashi czyli bulion sporządzony z wodorostów kombu oraz płatków bonito. Zobacz więcej
VEGAN DASHI, MADE WITH KOMBU AND SHIITAKE MUSHROOMS (scroll down for english translation) "Dashi" to po japońsku bulion, a wykorzystywany jest głównie do zup, w tym zupy "miso-shiru" - jednej z Zobacz więcej
slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Wywar dashi i zupa miso

Wywar dashi i zupa miso 21

W kuchni japońskiej dashi だしznaczy po prostu wywar. Jest bazą dla zup i przyprawą dla wielu innych japońskich dań, znajduje się dosłownie w każdej kuchni japońskiej, jak u nas sól (nawiasem mówiąc tej Zobacz więcej
MaryCooking
MaryCooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MaryCooking
Konbu dashi

Konbu dashi 57

Co mają zrobić wegetarianie albo weganie, którzy z chęcią łyknęliby sobie cieplutkiej misoshiru albo innej japońskiej zupy na bazie dashi? Oczywiście, przyrządzić bulion w 100% wegański! I jeszcze się Zobacz więcej
eryk1w
eryk1w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
erVegan
Wegański bulion dashi

Wegański bulion dashi 83

Podstawowy bulion wielu zup azjatyckich, przyda się w przyszłych przepisach! Ostatnio coraz więcej zacząłem interesować się glonami, daniami kuchni azjatyckiej. Próbuję swoich sił w nowych daniach, Zobacz więcej
Szczypta.com
Szczypta.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SzczyptaCom
Udon w bulionie dashi

Udon w bulionie dashi 242

Dashi to podstawa japońskiej kuchni, ten prosty bulion jest kwintesencją smaku umami.Wykorzystywany jest praktycznie w każdym japońskim daniu, jest bazą dla zup, sosów, dressingów itd. Dashi składa Zobacz więcej
Zgodnie ze złożoną w naszym pierwszym przepisie obietnicą, dziś przygotowałyśmy dla Was jeden z niezbędników kuchni japońskiej, który jest podstawą wielu jej potraw (o czym na pewno się przekonacie)- Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Readeat.pl
Wegański bulion dashi

Wegański bulion dashi 82

Jesień i zima to kuchnia pełna korzeniowych warzyw, jabłeczników, hektolitrów herbaty i bulionów. Nikt mi nie powie, że jest coś lepszego na mrozy i słotę, niż porządny bulion, najlepiej z pieczonych Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Readeat.pl
Wegański bulion dashi

Wegański bulion dashi 73

Jesień i zima to kuchnia pełna korzeniowych warzyw, jabłeczników, hektolitrów herbaty i bulionów. Nikt mi nie powie, że jest coś lepszego na mrozy i słotę, niż porządny bulion, najlepiej z pieczonych Zobacz więcej
MaryCooking
MaryCooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MaryCooking
Dynia gotowana w dashi

Dynia gotowana w dashi 62

Jedną z rzeczy, które pasjami pochłaniam w Japonii, to kabocha, czyli japońska dynia. Jak dotąd nie widziałam jej w Polsce, więc teraz – będąc w Japonii – kiedy mogłam, korzystałam z okazji: czasami Zobacz więcej
Dzi
Dzi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
karmelowy.pl
Bulion dashi na dwa sposoby

Bulion dashi na dwa sposoby 115

Bulion dashi jest używany w kuchni japońskiej tak często, że trudno ją sobie bez niego wyobrazić. Swój delikatny morski aromat zawdzięcza algom konbu (kelp) oraz suszonej rybie bonito (katsuobushi). Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Makaron udon w bulionie dashi

Makaron udon w bulionie dashi 315

Autor: thiessa @ 6:44am, Pitek 23 Marzec 2012. rdo: "Japanese bible" Fiona Hammond, Kuchnia japoska" fk wydawnictwo Olesiejuk, "Bylinki & koen v kuchyni" Jill Norman By kotlet schabowy teraz pora Zobacz więcej
Jestem już jakiś czas w domu po cudownie spędzonym dniu. Byłam na warsztatach Akademii Smaku Siemens, ale o tym następnym razem. Dzieci śpią (choć wcale nie słodko, bo co jakiś czas jakieś płacze Zobacz więcej
VEGAN DASHI STOCK (MADE WITH KOMBU SEAWEED) Dashi to rodzaj japońskiego bulionu, wykorzystywany do przygotowywania zup, w tym jednej z najpopularniejszych japońskich zup czyli miso-shiru. Zobacz więcej
Trochę nie chcę, żeby ten tydzień się skończył. Po weekendzie rozpocznie się bombardowanie zaliczeniami, bo – jak wiadomo – najlepiej wszystko wsadzić studentom w jeden tydzień. Także siedzę sobie i Zobacz więcej
On rozsmakował się w kuchni azjatyckiej - w lekturach i daniach. Sam chętnie je przygotowuje, czasem łącząc style i gatunki. Pewnego razu, będąc słomianym wdowcem, zamiast spędzić czas przy Zobacz więcej
Dziś ekspresowa zupa prosto z Japonii. Jej główny składnik - bulion dashi, powstaje z wiórków ryby bonito, zwanych katsuobushi oraz wodorostów kombu. Można go dostać w sklepach z żywnością orientalną. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: