daube

ZOBACZ TAKŻE:

dawny_basik
dawny_basik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mozaika życia
Daube provençale

Daube provençale 66

0
Prowansja nie jest moim ukochanym regionem Francji (nawet nie jest w pierwszej trójce) to kuchnię prowansalską wysoko sobie cenię i nie stronię od próbowania kolejnych przepisów. Tym razem padło na Zobacz więcej
ViveLaCuisine • La daube provençale Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE WARTO Zobacz więcej
przepis na daube à l'orange. Daube to potrawa, która przypomina słynne boeuf bourgignon, ale pochodzi z Prowansji. W przepisie podanym przez Danièle pomarańczowa kandyzowana skórka jest sympatycznym Zobacz więcej
barwie pozyskuje się sól, z kwiatem soli fleur de sel de Camargue na czele. Danie to po francusku nazywa się daube provencal. Wołowinę dusi się w czerwonym winie z dodatkiem skórki i soku z Zobacz więcej
i trzeciego będą smakować jeszcze lepiej. Ponieważ moje myśli szybują ostatnio pomiędzy Francją, a Włochami, taka też jest moja kuchnia. Daube to klasyczne, zimowe danie z francuskiej Prowansji. Zobacz więcej
Przepis na ten cudowny prowansalski gulasz porwałam z bloga przesympatycznej Lo klik i do niej też odsyłam po oryginalny przepis, bo z tego ubożonego wariantu jaki pojawił się u mnie wynika, że w Zobacz więcej
Wołowina po burgundzku i po prowansalsku czyli Boeuf bourguignon i Daube de Boeuf a la Provencal Wołowina na dwa francuskie sposoby czyli moje ulubione mięsko! Sprawdzone i od dawna przygotowywane Zobacz więcej
Zainspirowałam się przepisem Soni Ezgulian, znanej dziennikarki kulinarnej, autorki książek, i kucharki. Również blogerki… Jej «daube» czyli od włoskiego słowa «dobba» inaczej marynata po prostu Zobacz więcej
Bale noblistów – wybrane menu z lat 1996-2013 – recenzja Bale noblistów – wybrane menu z lat 1996 – 2013 od Wisławy Szymborskiej do Alice Ann Munro. Bale noblistów to pięknie wydany album, zawierający Zobacz więcej
, czasem zastępowany owocami chlebowca, których smak przypomina słodkie ziemniaki. Dzisiejszym daniem jest kreolski gulasz daube, którego nazwa pochodzi od francuskiego "daubiere", czyli pękatego Zobacz więcej
stwierdzenie mnie całkowicie nie dotyczy! Gdyż ja wołowinę po burgundzku nauczyłam się robić od mojej teściowej – kilka razy jej asystowałam zanim się nie spostrzegłam, że ona nie robi po burgundzku Zobacz więcej
Opowiadając wczoraj o wołowinie w formie “daube” wspomniałam o selerze, naciowym selerze. Dostarczono mi go 500 g a do mięsa potrzebowałam jedną gałązkę. Co zrobić z resztą? Wyrzucić z pewnością Zobacz więcej
z największą starannością, żeby potem w pełni rozkoszować się cytatem z francuskiej klasyki… Daube Provencale z policzków wołowych (6 porcji) 4 łyżki lekkiej oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku („z Zobacz więcej
z pot au feu albo daube provençale. Petits farcis to przykład kuchni oszczędnej, gospodarującej pozostałościami z obiadu czy kolacji. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Sou fassum.

Sou fassum. 103

2
tous les pays (1868) Urbain Dubois pisze: Miasto Grasse (w Prowansji) słynie nie tylko z perfum, ale i z kulinarnego specjału sou fassum. Mieszkańcy twierdzą, że to w ich mieście powstał przepis. Zobacz więcej
. Latem królowały warzywa i owoce, a jesienią mięso wracało do łask. Im bardziej słupek rtęci spada na okiennem termometrze, tym więcej mięsa na naszym stole. Owinięta kocem czytam książki, piję Zobacz więcej
Coco au miel Constellation - eklerki z kremem kardamonowym i z truskawkami (Pierre Hermé ) Croissanty Croissanty z nadzieniem migdałowym (pyszne) Czekoladowe babeczki Savarin (Pierre Hermé) Coq au Zobacz więcej
au riesling Daube Zobacz więcej
Daube (prowansalskie) Délice au cassis - ciasto z czarną porzeczką Dorsz Zobacz więcej
au riesling Daube (prowansalskie) Délice au cassis - ciasto z czarną porzeczką Dorsz Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: