daube

ZOBACZ TAKŻE:

dawny_basik
dawny_basik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mozaika życia
Daube provençale

Daube provençale 73

0
Prowansja nie jest moim ukochanym regionem Francji (nawet nie jest w pierwszej trójce) to kuchnię prowansalską wysoko sobie cenię i nie stronię od próbowania kolejnych przepisów. Tym razem padło na Zobacz więcej
ViveLaCuisine • La daube provençale Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE WARTO Zobacz więcej
przepis na daube à l'orange. Daube to potrawa, która przypomina słynne boeuf bourgignon, ale pochodzi z Prowansji. W przepisie podanym przez Danièle pomarańczowa kandyzowana skórka jest sympatycznym Zobacz więcej
barwie pozyskuje się sól, z kwiatem soli fleur de sel de Camargue na czele. Danie to po francusku nazywa się daube provencal. Wołowinę dusi się w czerwonym winie z dodatkiem skórki i soku z Zobacz więcej
i trzeciego będą smakować jeszcze lepiej. Ponieważ moje myśli szybują ostatnio pomiędzy Francją, a Włochami, taka też jest moja kuchnia. Daube to klasyczne, zimowe danie z francuskiej Prowansji. Zobacz więcej
Przepis na ten cudowny prowansalski gulasz porwałam z bloga przesympatycznej Lo klik i do niej też odsyłam po oryginalny przepis, bo z tego ubożonego wariantu jaki pojawił się u mnie wynika, że w Zobacz więcej
Wołowina po burgundzku i po prowansalsku czyli Boeuf bourguignon i Daube de Boeuf a la Provencal Wołowina na dwa francuskie sposoby czyli moje ulubione mięsko! Sprawdzone i od dawna przygotowywane Zobacz więcej
Zainspirowałam się przepisem Soni Ezgulian, znanej dziennikarki kulinarnej, autorki książek, i kucharki. Również blogerki… Jej «daube» czyli od włoskiego słowa «dobba» inaczej marynata po prostu Zobacz więcej
z kawiorem z ikry sielawy, Galantyna z perliczki z sosem cytrynowym, pure z ziemniaków lapońskich i prażonymi warzywami korzeniowymi, Waniliowe parfait z malinowym coulis, czekoladą i świeżymi Zobacz więcej
, czasem zastępowany owocami chlebowca, których smak przypomina słodkie ziemniaki. Dzisiejszym daniem jest kreolski gulasz daube, którego nazwa pochodzi od francuskiego "daubiere", czyli pękatego Zobacz więcej
To danie – sztandar francuskiej kuchni. Serwowane głównie w okresie zimowym budzi bardzo pozytywne i przyjemne skojarzenia. Ileż to razy nie słyszy się bowiem wzdychających Francuzów «Ah Bourguignon Zobacz więcej
Opowiadając wczoraj o wołowinie w formie “daube” wspomniałam o selerze, naciowym selerze. Dostarczono mi go 500 g a do mięsa potrzebowałam jedną gałązkę. Co zrobić z resztą? Wyrzucić z pewnością Zobacz więcej
z największą starannością, żeby potem w pełni rozkoszować się cytatem z francuskiej klasyki… Daube Provencale z policzków wołowych (6 porcji) 4 łyżki lekkiej oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku („z Zobacz więcej
z pot au feu albo daube provençale. Petits farcis to przykład kuchni oszczędnej, gospodarującej pozostałościami z obiadu czy kolacji. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Sou fassum.

Sou fassum. 104

2
tous les pays (1868) Urbain Dubois pisze: Miasto Grasse (w Prowansji) słynie nie tylko z perfum, ale i z kulinarnego specjału sou fassum. Mieszkańcy twierdzą, że to w ich mieście powstał przepis. Zobacz więcej
. Latem królowały warzywa i owoce, a jesienią mięso wracało do łask. Im bardziej słupek rtęci spada na okiennem termometrze, tym więcej mięsa na naszym stole. Owinięta kocem czytam książki, piję Zobacz więcej
Roladki z bakłażana z ricottą Semelle (bułki śniadaniowe) Semifreddo z malinami, pistacjami i miodem Semifreddo truskawkowo rabarbarowe Sernik z dodatkiem gianduji Soffritto (włoska baza warzywna) Zobacz więcej
(austriacki) Drożdżowy wieniec żurawinowo marcepanowy (duński) Drożdżowy wieniec z wiśniami i migdałami (skandynawski) Drożdżówki żurawinowe z marcepanem Eggnog Elisenlebkuchen niemieckie pierniczki Zobacz więcej
Czosnek z oliwą Dip z fetą i ziołami Gløgg (koncentrat napoju) Harissa Hummus z miętą Hummus z pieczoną marchewką i przyprawą ras el hanout Jogurt naturalny (domowy) Krem migdałowy z syropem klonowym Zobacz więcej
Masełko żurawinowe Masło aromatyczne do ryb i mięs z grilla Nutella Nutella słodzona daktylami (wegańska) Musztarda z kurkumą Musztarda słodka ze Skanii (szwedzka) Oliwki marynowane po marokańsku Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: