dauphine

się jako dodatek do mięs, różnego rodzaju sosów, kremowych, a nawet mniej zawiesistych zup. Mieliście już okazje zobaczyć je w moim wykonaniu przy okazji zupy z dyni. Ziemniaczki dauphine są świetna Zobacz więcej
Zostało Wam dużo ziemniaków z poprzedniego obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? A może macie do wykarmienia kogoś, kto raczej nie przepada za tymi samymi daniami 2 dni z rzędu? :p Na pewno znacie tą Zobacz więcej
Dziś prezentuję eleganckie i wyśmienite danie: stek z polędwicy z truskawkami i świeżą melisą z sosem na bazie octu balsamicznego i z pieczonymi ziemniakami a’la dauphine. Ciasto na ziemniaczki Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
ZIEMNIAKI DAUPHINE

ZIEMNIAKI DAUPHINE 874

4
Klasyczne francuskie kuleczki ziemniaczane zwane u nas dufinkami to świetny sposób, aby zamiast zwyłych ziemniaków z wody podać coś oryginalnego i bardziej eleganckiego. Dobrze sprawdzą się jako Zobacz więcej
Fajnapropozycjana wykorzystanie ugotowanych ziemniaków.Zarówno jako pysznydodatek do obiadu jak i samodzielna przekąska podana z ulubionymi dipami. Podczas smażenia w głębokim tłuszczu, na zewnątrz Zobacz więcej
Jako, że uwielbienie dla młodych ziemniaczków u mnie ogromne, zdarza siędośćczęsto, że przygotowuję ich znacznie więcej niżjesteśmyw stanie zjeść. Nie martwięsiętym jednak, bo sposobów na ich Zobacz więcej
Sposób na zużycie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia lub poprostu na odmienienie sposobu podania. Polecam są naprawdę pyszne . Składniki: 50 dkg ziemniaków ugotowanych 2 jajka 2-3 łyżki mąki Zobacz więcej
Przepis na te ziemniaczki zobaczyłam na stronie Kuchni Lidla i od razu pomyślałam, że muszę go wypróbować. Kiedyś na wakacjach za granicą jadłam podobnie wyglądające ziemniaczki i chciałam Zobacz więcej
To mój ulubiony i sprawdzony przepis, który kiedyś dostałam od znajomych mieszkających w Belgii i specjalizujących się w kuchni francuskiej. Kuleczki są fantastyczne w smaku, choć przyznam, że Zobacz więcej
« Spaghetti z hummusem z ... Tarta z kremem z limonek » Ziemniaki au gratin czyli francuska klasyka TO jest blog archiwalny zapraszam nahttp://domekzpiernika.blogspot.com/ Gratin to właściwie sposób Zobacz więcej
Ziemniaki au gratin to tradycyjna, francuska zapiekanka. Danie pochodzi z okolic Dauphine, dlatego też używa się tej nazwy zamiennie z gratin. Samo "gratin" to sposób na zapieczenie warzyw, ale Zobacz więcej
illucucina
illucucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ILLUCUCINA
PARYŻ W SIERPNIU

PARYŻ W SIERPNIU 57

0
plac (Place Dauphine). Miejsce obowiązkowe wizualnie i klimatycznie. Małe bary i restauracje, też wyglądają dobrze. Z Ile de la Cité tylko krok na Ile Saint -Louis. Na moście łączącym obie wyspy, Zobacz więcej
To zupełnie inna zupa niż dotąd mi znane i robione. Nie ma konsystencji kremu, smakiem przypomina tradycyjne zupy, a jest zrobiona na styl włoski. Przepis miałam od znajomego Włocha Giovanniego Zobacz więcej
: http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/piersi-z-kaczki-z-wisniowym-sosem/ 3. Piersi z kaczki glazurowane w syropie klonowym- Post z dnia 27.10.2014: Zobacz więcej
Wianuszki, gniazda, albo pączki hiszpańskie - trzy nazwy, a te same ciasteczka. Dla mnie od dziecka były to wianuszki i pewnie takie już pozostaną, ale można spotkać się również z pozostałymi nazwami. Zobacz więcej
Zapiekanka ziemniaczana jest smacznym, prostym regionalnym daniem. Konkretnie pochodzi z regionu Dauphine, czyli z Alp jakby nie patrzeć. Dauphine oprócz ziemniaczanej potrawy kojarzy mi się bardzo z Zobacz więcej
tekstu Drukuj stronę Wyślij e-mailem Chciałbym dziś zaproponować przepis, na pewno znany i lubiany przez wszystkich, jakim są ziemniaki dauphinoise. Jest bardzo starym, wywodzącym się z Francji, Zobacz więcej
wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich kulek, podawane jako dodatek do mięs z sosami) i Gougère (kulki ciasta Zobacz więcej
Dodatkowo: ulubione przyprawy - w wersji wytrawnej Ryż należy opłukać pod bieżącą wodą - do momentu, aż woda będzie przezroczysta. Następnie ziarenka przełożyć o misy multicookera, zalać wodą, dodać Zobacz więcej