deglasujemy

ZOBACZ TAKŻE:

smażymy na patelni to usmażone mięso przekładamy do garnka , a zawartość patelni deglasujemy (czyli podlewamy wodą aby wszystkie smaki się odkleiły od patelni) i przelewamy do garnka z mięsem. Zobacz więcej
minutach wlewamy bulion i deglasujemy patelnię. Dusimy. Szpinak myjemy, obrywamy z gałązek, blanszujemy ok. 15 sekund we wrzątku i natychmiast wrzucamy do miski z lodowatą wodą. Dokładnie go Zobacz więcej
mięso. Warzywa myjemy i kroimy. Marchewkę, cebulę, paprykę i seler w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Po usmażeniu kawałki mięsa wkładamy do garnka a patelnie deglasujemy czyli na patelnie Zobacz więcej
i podduszamy wątróbkę jeszcze około 5-6 minut. Przekładamy wątróbkę na talerz i odstawiamy, a na patelnię (będącą nadal na gazie) wlewamy wino i deglasujemy czyli „odklejamy” smak z patelni, Zobacz więcej
nie zrobiło się suche. Kurczaka zdejmujemy z patelni, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na pozostałym na patelni tłuszczu, przez krótką chwilę podsmażamy czosnek, a następnie Zobacz więcej
delikatnie mąką. Obsmażamy na mocno rozgrzanym patelni. Pod koniec dodajemy pokrojoną szalotkę i chwilę razem smażymy. Chwilę przed końcem wlewamy do mięsa 2 łyżki octu balamicznego. Całość Zobacz więcej
kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Plastry schabu solimy i pieprzymy, a następnie obtaczamy w mące. Rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju na patelni i smażymy mięso partiami, po usmażeniu wkładamy do Zobacz więcej
, kroimy na kawałki. Na patelnię dodajemy liście laurowe, cynamon, curry, cukier, harissę i koncentrat pomidorowy. Smażymy chwilę, by poczuć zapach, ale uważając, żeby pasta się nie przypaliła. Zobacz więcej
słodycz (jak nie to na osobnej patelce na odrobinie oliwy przesmażamy chwilę). W międzyczasie obieramy cytrynę i filetujemy ją (wycinamy miąższ bez białych włókien). Siekamy garstkę natki. Gdy ryba Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Danie jednogarnkowe

Danie jednogarnkowe 1691

4
Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oliwy i ją rozgrzewamy. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zaszkli, wrzucamy mielone mięso i na dużym ogniu smażymy kilka minut. Po tym czasie na dnie Zobacz więcej
w kostkę cebulę i podsmażamy aż zmięknie. Następnie dorzucamy posiekany czosnek, peperoni, roztarty w moździerzu kmin i kurkumę. Podsmażamy przez minutę często mieszając, żeby przyprawy się nie Zobacz więcej
karkówki. Polewamy olejem ok.5 łyżek. Nakładamy pokrywkę. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1,5h w temp. 180C. (ja mam piekarnik gazowy). Następnie mięso wyjmujemy na talerz A do brytfanny Zobacz więcej
, seler i pietruszkę (w całości). W międzyczasie na patelni podsmażamy mięso, aż się lekko zrumieni. Przerzucamy do garnka z bulionem. Patelnię deglasujemy, a zawartość dolewamy do bulionu. Gotujemy Zobacz więcej
dwoma łyżkami mąki. Na patelnię wlewamy wino i zeskrobujemy wszystkie pozostałości (deglasujemy). Zawartość przelewamy do potrawy. Dolewamy bulion wołowy. Dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek, Zobacz więcej
. Kiedy to nastąpi dolewamy 1 chochlkę bulionu. Czekamy aż się wchłonie. Dolewamy kolejną, ponownie czekamy i tak do momentu, kiedy skończy nam się płyn. - Na osobnej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę Zobacz więcej
olej i partami rumienimy mięso. Usmażone mięso przekładamy do większego garnka (u mnie szybkowar). Patelnię na której smażyliśmy mięso deglasujemy 1-2 łyżkami wody lub winem lub bulionem (dowolnie), Zobacz więcej
i pieprz do smaku Mięso solimy, rolujemy w kulki i przewiązujemy sznurkiem spożywczym. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni w rozgrzanej oliwie po kilka minut, na złoty kolor. Przekładamy na bok. Zobacz więcej
na kawałki. Na patelnię dodajemy liście laurowe, cynamon, curry, cukier, harissę i koncentrat pomidorowy. Smażymy chwilę, by poczuć zapach, ale uważając, żeby pasta się nie przypaliła. Deglasujemy Zobacz więcej
pomidory całkowicie się rozpadną, a większość wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na osobnej patelni rumienimy mięso mielone, następnie dodajemy do niego marchewkę startą na drobnych Zobacz więcej
jabłka i fenkuł, kiedy ładnie się skarmelizują dolewamy 1/4 szklanki cydru, czekamy aż odparuje 5. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor, zdejmujemy, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: