demi glas

idir
idir Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
idir.pl
Demi-glace

Demi-glace 1340

Demi-glace ub demi glace to baza wielu sosów. Tutaj opiszę jak w domowych warunkach zrobić prawdziwą bazę demi-glace. składniki - kości cielęce - warzywa (marchew, pietruszka, cebula, seler, por) - Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Demi glace

Demi glace 969

Demi glace to nic innego jak baza do sosów, którą z takim sukcesem zastępują tzw. bulionetki czy inne kostki smakowe. Byłabym hipokrytką gdybym powiedziała, że ich nie używałam, na szczęście mój mózg Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Uproszczony sos demi glace

Uproszczony sos demi glace 760

Oryginalny sos demi glace to nic innego jak bardzo dobrze odparowany, głównie wołowy lub cielęcy bulion. Nazwa demi glace dosłownie oznacza "pół glazury" lub w połowie glazurowany. Jest to jeden z Zobacz więcej
slodki-kompromis.pl
slodki-kompromis.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
slodki-kompromis.pl
Sos demi glace

Sos demi glace 99

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Demi – glace  -  baza do sosów

Demi – glace - baza do sosów 769

5 kg kości cielęcych, 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 4 cebule, 3 ząbki czosnku, 5 listków laurowych, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, kilka gałązek tymianku, Zobacz więcej
Wszyscy gorączkowo szukają wolnych miejsc w restauracjach na walentynkową randkę, a my zachęcamy tego romantycznego wieczoru odwiedzić własną kuchnię i przygotować wspaniałą kolację dla drugiej Zobacz więcej
Ich habe Euch erzählt, dass wir uns für die Schulstart vorbereiten. Es ist endlich so weit. Mein Sohn ist schon ein Schulkind. :-) Die Schultüte ist total schön geworden und Geschenke waren auch Zobacz więcej
Dziś część druga przepisu na comber króliczy - i nadal nie wyjdziemy poza etap przygotowywania półproduktów. Zakładając, że w naszym posiadaniu znajduje się znaczna ilość ciemnego bulionu, będziemy Zobacz więcej
To jest chyba mój ulubiony rodzaj mięsa, jeśli chodzi o dziczyznę. Mięso ma taką delikatną strukturę, aromat i smak na tyle interesujący, że na długo pozostawia pod wrażeniem i chęcią dokładki i to Zobacz więcej
Pamiętacie jak pisałam Wam o wygranej Sebastiana i Czarka w II Międzynarodowym Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej w Dubiecku i ich nominacji do Kulinarnego Pucharu Polski?!? Jeśli Zobacz więcej
Bazę demi glace wykorzystałam między innymi do przygotowania tego dania. Mając gotową bazę nastawienie mięsa zajmuje bardzo mało czasu co jest ogromnym atutem w trakcie bardzo zajętego dnia. Ja Zobacz więcej
Tym razem wykorzystałam demi glace do sosu z suszonych grzybów. Dzięki temu skróciłam czas przygotowania a mięso było aromatyczne. Takie danie idealnie pasuje do kaszy, gryczanej ale i do pęczaku. Zobacz więcej
Une autre petite recette de biscuits gourmands pour le temps des fêtes. J'ai adapté une recette de mon livre polonais Domowe Wypieki. Ingrédients: 130 g de farine 40 g d'amandes moulues 75 g de sucre Zobacz więcej
Purée z marchewki: - marchew 400g, - masło 50g, - mleko 100g, - cukier 5g. Marchewkę oczyszczamy i gotujemy z masłem w małej ilości wody pod przykryciem. Gdy będzie miękka miksujemy z dodatkiem mleka Zobacz więcej
Purée z selera: - 400g selera, - 200g mleka, - 50g masła. Seler pieczemy w skórce do miękkości (ok. 40 minut w 180ºC). Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Całość miksujemy z mlekiem i masłem, aż do Zobacz więcej
Omelette aux fleurs de courgette et feuilles de sauge fraiche - Brochette de demi-abricot au miel de la lavande - Bistro de Jenna Suivre ce blog Utilisez notre Reader et abonnez-vous aux meilleurs Zobacz więcej
Dziś będzie po niemiecku. A właściwie po polsku, ale oryginalny przepis na to ciasto jest niemiecki, a ja znalazłam go w czasopiśmie Vegetarisch i nieco zmodyfikowałam. Poza tym, że ciasto nie zawiera Zobacz więcej
Wolno pieczony karczek jest rozwiązaniem obiadowym i kanapkowym. Może też być "wkładem" do tak zwanej maczanki, którą podaję z prażona cebulą i piklami. Piekę raz na jakiś czas spory kawałek tej Zobacz więcej
"Akademia gier i zabaw zrób to sam", to książka z której nasze dzieci będą mogły przygotować/ zrobić mnóstwo ciekawych gier, rekwizytów do zabawy. Ile razy to mój syn tak strasznie się nudził i szukał Zobacz więcej
Dlaczego "Ciacho z akademika", pewnie się zastanawiacie. A no dlatego, że przepis jest tak prosty, szybki, łatwy, że nawet w warunkach akademickich wyjdzie, bo naszym sorkom wychodziło... Także Zobacz więcej