demi glas

Idealny sos do gęsi, kaczki (szczególnie pierś z kaczki czy gęsi stworzy idealny duet), dziczyzny... generalnie do mięs. Przygotowuje go z mieszanki owoców mrożonych, w których jest czarna porzeczka, Zobacz więcej
, że poniższe podstawy z pewnością przydadzą się Wam w kuchni. Piekąc w całości drób, połam mu kości, dosłownie, mocny nacisk na grzbiet, udka, skrzydła... wszystkie stawy powykręcane. Mięso upiecze Zobacz więcej
podpiekałysy w piecyku. Nogi z kaczki gotowałyśmy przez 2 godziny w gęsim tłuszczu. Do tego przygotowałyśmy sos na bazie owoców lesych (malin, jagód, jeżyn) na kaczym demi glasie, porto, nalewce Zobacz więcej
Dziś część druga przepisu na comber króliczy - i nadal nie wyjdziemy poza etap przygotowywania półproduktów. Zakładając, że w naszym posiadaniu znajduje się znaczna ilość ciemnego bulionu, będziemy Zobacz więcej
z czarnej porzeczki, 1 pomarańcza, 1 laska cynamonu Marynowane śliwki: 150 g śliwek, 1 gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy, 80 g cukru Sos porto: 100 ml demi glas, 50 ml porto, szalotka, Zobacz więcej