dereni

Cześć, Korzystając z otrzymanej ostatnio od Cioci konfitury z derenia, przygotowałam kolejną propozycję na drugie śniadanie do pracy. Zapraszam na drożdżówki z konfiturą z derenia. Składniki (na 6 Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Nalewka z derenia

Nalewka z derenia 1638

0
Składniki: 1 kg dojrzałych owoców derenia, 1 l 70 % alkoholu ( zrobionego ze spirytusu ), 100 g jasnego, płynnego miodu. Owoce myjemy, osuszamy i nakłuwamy. Wrzucamy do słoja i zalewamy litrem wódki Zobacz więcej
Co jest najlepsze na długie, chłodne jesienne wieczory? Oczywiście dobra nalewka. Dziś mam dla Was dereniówkę. potrzebne składniki: 1 kg dojrzałych owoców derenia, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 1 l Zobacz więcej
Składniki : 1 kg dobrze dojrzałych (miękkich) owoców derenia 1 l spirytusu 70 % 10 dkg płynnego jasnego miodu Sposób wykonania : Owoce derenia umyć, osuszyć, gęsto po nakłuwać, wsypać do dużego, Zobacz więcej
anta
anta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadło i czytadło
Konfitura z derenia

Konfitura z derenia 1298

0
Dereń to dla mnie nowość, z początku kwaskowata i drętwa, ale po przełamaniu się i wybraniu tych dojrzałych owoców stwierdziłam, że to całkiem fajny owoc, a skoro jest kwaskowy to znaczy, że ma dużo Zobacz więcej
Nalewka z derenia jadalnego zwana bywa królową nalewek. Na pewno dereniówka jest specyficzna nalewką. Dlatego, że warto zadać sobie trudu przy zrywaniu owoców derenia. I dlatego, że nalewka dereniowa Zobacz więcej
Dereń kojarzy się chyba wyłącznie z dereniówką. Jest to też świetny przykład ludzkiej hipokryzji. Krzewy derenia często można go spotkać w miastach, w parkach, jako żywopłoty. I często osoby, które Zobacz więcej
ola
ola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ola domowa
Perski dżem z derenia

Perski dżem z derenia 1845

0
prosto z leszczyny i jem dużo dzikich jabłek. Rok zatoczył okrąglutkie koło. Właśnie minął pierwszy, odkąd zaczęłam pracę w naszej kuchni. I najdobitniej widzę to w tygodniowym menu, gdyż powoli Zobacz więcej
Rozkręciłam się w pieczeniu makaroników Podobnie jak mirabelki dereń idealnie nadaje jako nadzienie do makaroników, jest mocno kwaskowaty i przełamuje słodycz ciasteczek. Przygotowałam dwa rodzaje Zobacz więcej
Scroll down for English. Nie jestem wielką fanką sernikówinigdy nie byłam, ale czasem mam na nie ochotę. Najbardziej lubię takie z esami floresami z owocowego musu. Pewnie dlatego, że są takie śliczne Zobacz więcej
Domowy sok z derenia to już ostatni wpis z użyciem Jesiennych superfoods, więcej pomysłów będzie w przyszłym roku! Pisałam wcześniej, że nie przepadam za przetworami, a już najwięszą traumę mam po Zobacz więcej
”. Popularne były oliwki z niedojrzanych śliwek. Również tarnina czasem pojawiała się w roli oliwek. Natomiast na bogatszych stołach pojawiał się marynowany dereń udający oliwki. Na oliwki z derenia Zobacz więcej
Pisałam już o dereniu tutaj. Dziś proponuję jeden z przetworów który można stworzyć z tego niezwykłego owocu. Bardzo smaczny dżem , który świetnie będzie wspomagał odporność w zimowe wieczory. Zobacz więcej
Nie czas żałować drzew owocowych, gdy płoną lasy. Nikt nie miał czasu zająć się dereniem. Nie obraził się o brak podlewania, tylko dojrzałe owoce opadły już dawno temu i tak zostały. Czyli tegorocznej Zobacz więcej
Dzień dobry, Wczoraj pisałam Wam o dereniu jadalnym, dzisiaj chciałam zaprosić Was na dereniówkę. Wiem, że zarzekałam się, że nigdy-przenigdy-w-tym-roku nie przyrządzę już nalewki, jednak dereniówki – Zobacz więcej
Nalewka dereniowo- aroniowa jest bodaj najlepszą spośród nalewek, jaką udało mi się wytworzyć. A zrobiłem ich już trochę:) Pomysł na nią zrodził się właściwie...przypadkiem. W moje ręce trafiło nieco Zobacz więcej
, chyba idealnie wykonałam to zadanie, prawda? :-). Zapraszam! Pischinger z konfiturą z derenia jadalnego i gruszek Składniki: 3 opakowania andrutów (wafli okrągłych) 1,5 kostki masła 250 g brązowego Zobacz więcej
Dzień dobry! Ostatnio eksperymentuję z różnymi rzeczami, których wcześniej nie jadłam, a ciekawiły mnie na straganach na targu. Tak było zborówką brusznicą, a teraz jest z dereniem. Nie będę Was Zobacz więcej
Będąc w Browarze Mieszczańskim w Studio Piotra Kucharskiego na warsztatach Chwastożerców, stałam się posiadaczką dereniu. Było go zbyt mało, aby zrobić nalewkę, dżem czy zamarynować jak oliwki. Zobacz więcej
Mój nowy ulubiony przepis na ciasto drożdżowe! Mascarpone dodajemy do ciasta, a nie do nadzienia, co nadaje drożdżowce wyjątkowej miękkości i wilgotności. Do tego jeszcze kwaskowate nadzienie z Zobacz więcej