derenia

Cześć, Korzystając z otrzymanej ostatnio od Cioci konfitury z derenia, przygotowałam kolejną propozycję na drugie śniadanie do pracy. Zapraszam na drożdżówki z konfiturą z derenia. Składniki (na 6 Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Nalewka z derenia

Nalewka z derenia 1617

0
Składniki: 1 kg dojrzałych owoców derenia, 1 l 70 % alkoholu ( zrobionego ze spirytusu ), 100 g jasnego, płynnego miodu. Owoce myjemy, osuszamy i nakłuwamy. Wrzucamy do słoja i zalewamy litrem wódki Zobacz więcej
Co jest najlepsze na długie, chłodne jesienne wieczory? Oczywiście dobra nalewka. Dziś mam dla Was dereniówkę. potrzebne składniki: 1 kg dojrzałych owoców derenia, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 1 l Zobacz więcej
Składniki : 1 kg dobrze dojrzałych (miękkich) owoców derenia 1 l spirytusu 70 % 10 dkg płynnego jasnego miodu Sposób wykonania : Owoce derenia umyć, osuszyć, gęsto po nakłuwać, wsypać do dużego, Zobacz więcej
anta
anta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadło i czytadło
Konfitura z derenia

Konfitura z derenia 1296

0
Dereń to dla mnie nowość, z początku kwaskowata i drętwa, ale po przełamaniu się i wybraniu tych dojrzałych owoców stwierdziłam, że to całkiem fajny owoc, a skoro jest kwaskowy to znaczy, że ma dużo Zobacz więcej
Nalewka z derenia jadalnego zwana bywa królową nalewek. Na pewno dereniówka jest specyficzna nalewką. Dlatego, że warto zadać sobie trudu przy zrywaniu owoców derenia. I dlatego, że nalewka dereniowa Zobacz więcej
na sławną nalewkę ;) Mnie się udało zdobyć trochę owoców derenia na działce koleżanki. Niestety pozwoliła mi oberwać tylko troszkę, bo resztę zabiera teść - oczywiście na dereniówkę ;) Gdybym miała Zobacz więcej
ola
ola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ola domowa
Perski dżem z derenia

Perski dżem z derenia 1837

0
pojawił się wężymord, a brukselka też niedługo pojawi się na salonach. W ciągu tego roku nauczyłam się niezmiernie wiele o gotowaniu, nowych warzywach, ziołach, sposobach konserwacji. Miałam też Zobacz więcej
Rozkręciłam się w pieczeniu makaroników Podobnie jak mirabelki dereń idealnie nadaje jako nadzienie do makaroników, jest mocno kwaskowaty i przełamuje słodycz ciasteczek. Przygotowałam dwa rodzaje Zobacz więcej
Scroll down for English. Nie jestem wielką fanką sernikówinigdy nie byłam, ale czasem mam na nie ochotę. Najbardziej lubię takie z esami floresami z owocowego musu. Pewnie dlatego, że są takie śliczne Zobacz więcej
Domowy sok z derenia to już ostatni wpis z użyciem Jesiennych superfoods, więcej pomysłów będzie w przyszłym roku! Pisałam wcześniej, że nie przepadam za przetworami, a już najwięszą traumę mam po Zobacz więcej
Pisałam już o dereniu tutaj. Dziś proponuję jeden z przetworów który można stworzyć z tego niezwykłego owocu. Bardzo smaczny dżem , który świetnie będzie wspomagał odporność w zimowe wieczory. Zobacz więcej
Nie czas żałować drzew owocowych, gdy płoną lasy. Nikt nie miał czasu zająć się dereniem. Nie obraził się o brak podlewania, tylko dojrzałe owoce opadły już dawno temu i tak zostały. Czyli tegorocznej Zobacz więcej
Dzień dobry, Wczoraj pisałam Wam o dereniu jadalnym, dzisiaj chciałam zaprosić Was na dereniówkę. Wiem, że zarzekałam się, że nigdy-przenigdy-w-tym-roku nie przyrządzę już nalewki, jednak dereniówki – Zobacz więcej
Nalewka dereniowo- aroniowa jest bodaj najlepszą spośród nalewek, jaką udało mi się wytworzyć. A zrobiłem ich już trochę:) Pomysł na nią zrodził się właściwie...przypadkiem. W moje ręce trafiło nieco Zobacz więcej
Dzień dobry! Pischinger to chyba jeden z najprostszych "tortów" jakie istnieją. Wystarczą andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy. Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni Małopolskiej, więc Zobacz więcej
wybierać te bardziej dojrzałe owoce. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, słodkich deserów, czy na składnik nalewki, ponoć dereniówka jest pyszna, nie miałam jeszcze okazji spróbować. Więc jeśli Zobacz więcej
Będąc w Browarze Mieszczańskim w Studio Piotra Kucharskiego na warsztatach Chwastożerców, stałam się posiadaczką dereniu. Było go zbyt mało, aby zrobić nalewkę, dżem czy zamarynować jak oliwki. Zobacz więcej
Mój nowy ulubiony przepis na ciasto drożdżowe! Mascarpone dodajemy do ciasta, a nie do nadzienia, co nadaje drożdżowce wyjątkowej miękkości i wilgotności. Do tego jeszcze kwaskowate nadzienie z Zobacz więcej
Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe Zobacz więcej