dhal z grochu

{{headerMessage}}
Pyszny i aromatyczny - po prostu rewelacyjny. Zdecydowanie smaczniejszy od tego przyrządzanego w tradycyjny sposób z ziaren soczewicy. Groch doskonale nadaje się do tego typu dań, idealnie komponuje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zainspirowana blogiem VEGELICIOUS i ostatnim przepisem na dhal z grochu, postanowiłam zrobić to samo, tym bardziej, że uwielbiam groch. Odpowiednia mieszanka przypraw i każdy w domu może się Zobacz więcej
Krystyna Gerc
Krystyna Gerc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co na obiad?
Dhal z grochu

Dhal z grochu 337

1
{{headerMessage}}
Kiedy do tej pory patrzałam w sklepie na groch miałam wrażenie że nic nowego nie wyczaruję z tego produktu. Jakże się myliłam:) Pysznie polecam! O Dal w wikipedii -> tutaj 2 szklanki grochu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dhal ( lub Dal ) to danie pochodzące z południowych Indii przygotowane na bazie roślin strączkowych takich jak soczewica, ciecierzycaczy groch. Dhal jest bardzo prosty, szybki i tani do przygotowania. Zobacz więcej
dobromila
dobromila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dobre smaki
Szpinakowy dhal

Szpinakowy dhal 71

0
{{headerMessage}}
Dzisiaj za sprawą wspólnego gotowania po raz kolejny pichciłam coś indyjskiego. Razem zMaggie,Wierą,SiaśkąiShinjurobiłyśmy dhal. Oczywiście każda swój. Ja wykorzystałam przepis z„Kuchni indyjskiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dhal to potrawa kuchni indyjskiej oparta na soczewicy, grochu lub fasoli. Danie jest bardzo aromatyczne i zazwyczaj dość pikantne. W mojej wersji użyłam soczewicy czerwonej bo najkrócej się ją gotuję, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dyniowe placuszki podane z dyniowym budyniem, jagodami oraz płatkami kokosowymi Pumpkin pancakes served with pumpkin pudding, blueberries and coconut flakes A dla takiego kolorowego talerza mogę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Oto drugi przepis na indyjski dhal, tym razem jako główny składnik używam grochu, któremu towarzyszy szpinak oraz świeża kolendra :) Jest to ciekawa i zdrowa potrawa, odpowiednia również dla wegan. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
lubię indyjskie przyprawy i dania. tu wykorzystujemy moc dostępnych teraz warzyw korzeniowych i końcówki mrożonek. dhal robiłam już z soczewicą i grochem, ale ta druga wersja zdecydowanie bardziej mi Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Indyjska zupa Dhal

Indyjska zupa Dhal 706

5
{{headerMessage}}
z jedzenia palcami bo tradycyjny posiłek indyjski powinno się jeść , odłamując kawałki ćapati prawą ręką i nabierając na kawałek placka ryż z warzywami lub z mięsem. Indyjski posiłek składa się z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dawno już nie było na moim blogu żadnego wspólnego gotowania z innymi blogerami. ostatnie zawirowania życiowe ograniczały mój wolny czas przeznaczony na gotowanie. Na szczęście już się skończyło i Zobacz więcej
kikimora
kikimora Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szpinakowa Wróżka
Dhal sojowo-brokułowy

Dhal sojowo-brokułowy 212

1
{{headerMessage}}
Po wielu próbach w końcu wyszedł tak, jak powinien. Dla wielu dhal (czy też dal) to gęsta zupa, ja chyba wolę go w charakterze jednogarnkowca (ale zupą w takim stylu też bym nie pogardziła, może nawet Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Określenie dal ( znane również jako dhal) wywodzi się z Indii i oznaczna zarówno nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, groch, soczewica, a także nazwę dania z nich przyrządzanego, o gęstej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dhal z soczewicy z dynią i palonym jarmużem – doskonałe, pełne smaku rozgrzewające danie na jesień i zimę. To pełny smaku dhal (dal) z czerwonej soczewicy i dyni piżmowej z palonym jarmużem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Określenie dal ( znane również jako dhal) wywodzi się z Indii i oznaczna zarówno nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, groch, soczewica, a także nazwę dania z nich przyrządzanego, o gęstej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ktore kiedykolwiek jadlas? Hm.. Nie wiem, chyba krewetki, o ile to egzotyk:D 3. Czy istnieje potrawa, której nie lubisz przygotowywać? Smażyć, patelnia strasznie za mną nie przepada:D 4. Bez czego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Strączkowe x 2: dhal i kurczak + inna grochowa Co jakiś czas sobie myślę, że jemy za mało roślin strączkowych. Idę wówczas do szafki z tzw. suchymi produktami i patrzę, czy są jakieś w zapasach. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wczoraj zakończyła się moja najnowsza akcja kulinarna "Nasiona roślin strączkowych", do której zgłaszaliście przepisy na tym blogu (1 przepis), w Mikserze Kulinarnym (27 przepisów) i na Durszlaku (44 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
– „Francuski szef kuchni” Julia Child wyd 2013 16. Staropolska zupa ze szpinaku i grzybów – „Księga szefów kuchni” Jerzy Pasikowski wyd 2013 Po przeglądzie swojego bloga, szczególnie przepisów przed Zobacz więcej
{{headerMessage}}
razem jest to inna wersja. Raz z przewagą cukinii i fasolki szparagowej, innym razem jest w nim mnóstwo papryki, czasem tonie wręcz w pomidorach. Jest niesamowicie aromatyczny, bardzo bogaty w Zobacz więcej