dhal z soczewicy

siankoo
siankoo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
INDYJSKI DHAL Z SOCZEWICY.

INDYJSKI DHAL Z SOCZEWICY. 32

0
{{headerMessage}}
Zimą, choć tęskno mi do smaku świeżych pomidorów i chrząstu smacznej sałaty, sięgam zazwyczaj po dania jednogarnkowe z dużą ilością przypraw. Które przyjemnie rozgrzewają w mroźny dzień gdy wraca się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dawno już nie było na moim blogu żadnego wspólnego gotowania z innymi blogerami. ostatnie zawirowania życiowe ograniczały mój wolny czas przeznaczony na gotowanie. Na szczęście już się skończyło i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Opowiadałam Wam już, jak to zakochałam się w dhal - curry z soczewicy na Sri Lance. Obiecałam też przepis na to lankijskie danie, które tam serwowane jest przez cały dzień i zwykle wchodzi w skład Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo często robię różnorakie wersje soczewicowych, grochowych lub fasolowych gulaszy:) Z czerwonej, żółtej, zielonej, brązowej i czarnej soczewicy... Ze szpinakiem,jarmużem, sałatą lub...botwinką... Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dhal to wegetariańska, rozgrzewająca i syta potrawa wywodząca się z Indii, któregogłównym składnikiem są strączki- u mnie jest to soczewica,wzbogacona mnóstwem przypraw, które fantastycznie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dhal to po prostu soczewica albo potrawka z soczewicy w Hindi. Soczewica krótko się gotuje - można jeść od razu, natomiast szczerze polecam ją następnego dnia. Wielu potrawom dobrze robi "następny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zupa dhal jest tak nie tylko wyjątkowa w smaku i rozgrzewająca za sprawą typowych dla indyjskich dań ciepłych aromatów przypraw, ale jest tak sycąca i pożywna, że z powodzeniem zastąpi obiad w jakiś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tego zimna nie sposób nie zauważyć. Chciałoby się jadać głównie kasze, fasole, tłuste potrawy i pić rozgrzewającą herbatę z imbirem. W takim czasie bardzo na czasie będzie zupa z soczewicy, z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
już się rozkręcają a najbardziej sikory. Słyszałam też plotki, że widziane już były pierwsze gęsi i bociany. Pomimo pierwszych wiosennych oznak, moje menu ciągle jest jeszcze zimowe. Ciągle mam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Określenie dal ( znane również jako dhal) wywodzi się z Indii i oznaczna zarówno nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, groch, soczewica, a także nazwę dania z nich przyrządzanego, o gęstej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dhal z soczewicy z dynią i palonym jarmużem – doskonałe, pełne smaku rozgrzewające danie na jesień i zimę. To pełny smaku dhal (dal) z czerwonej soczewicy i dyni piżmowej z palonym jarmużem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Określenie dal ( znane również jako dhal) wywodzi się z Indii i oznaczna zarówno nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, groch, soczewica, a także nazwę dania z nich przyrządzanego, o gęstej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czy wiecie, że soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych? Na terenie dzisiejszej Polski uprawiano ją już w okresie neolitu. Pewnie też nie wiecie, że jest jednym z najbardziej pożywnych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dhal z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój e-mail Współpraca Program partnerski Kontakt O nas Współpraca Program partnerski Kontakt O nas Home Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak jak już pisałam wcześniej... teraz trochę lżejszej kuchni ;) Danie dzisiejsze zależy do kuchni indyjskiej. Przepis podpatrzyłam tutaj, ale lekko zmieniłam. Dopasowałam do domowych kubków Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dahl , दाल , dhal, dal – w kuchni indyjskiej: ogólne określenie na produkty strączkowe (grochy, fasole, soczewice) oraz potrawy z nich przyrządzane. Istnieje wiele odmian, niektóre zupełnie nieznane w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Proste i pyszne danie kuchni indyjskiej. Bardzo sycące i zdrowe-pełne białka i błonnika. Składniki: 400 g soczewicy czerwonej- około 2 szklanek 5 szklanek wody 1 puszka mleczka kokosowego 1 puszka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Click here to proceed. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jeszcze jest ;) Moje przepisy inspirowane indyjską kuchnią: znacznie uproszczony przepis, na zupę z żółtej soczewicy indyjskie chlebki chapati. placki uttapam, z ciasta ze sfermentowanego ryżu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jednogarnkowe, które swoim kolorem skradną nam serca, a smakiem uwiodą podniebienia. Ja właśnie skończyłam wylizywać pomarańczową miskę i czuję się bardzo modna i szczęśliwa! Do dzieła, ruszajmy w Zobacz więcej