dhal z soczewicy

komarka
komarka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Dhal - curry z soczewicy

Dhal - curry z soczewicy 49

Opowiadałam Wam już, jak to zakochałam się w dhal - curry z soczewicy na Sri Lance. Obiecałam też przepis na to lankijskie danie, które tam serwowane jest przez cały dzień i zwykle wchodzi w skład Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
INDYJSKI DHAL Z SOCZEWICY.

INDYJSKI DHAL Z SOCZEWICY. 34

Zimą, choć tęskno mi do smaku świeżych pomidorów i chrząstu smacznej sałaty, sięgam zazwyczaj po dania jednogarnkowe z dużą ilością przypraw. Które przyjemnie rozgrzewają w mroźny dzień gdy wraca się Zobacz więcej
Czy wiecie, że soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych? Na terenie dzisiejszej Polski uprawiano ją już w okresie neolitu. Pewnie też nie wiecie, że jest jednym z najbardziej pożywnych Zobacz więcej
Dhal z batatów i szpinaku. Jesień i zima to czas, w którym najlepiej sprawdzają się potrawy jednogarnkowe. Szybkie, rozgrzewające, uszczęśliwiające i sycące. Kiedy w tygodniu, jesienno-zimową porą Zobacz więcej
Oto drugi przepis na indyjski dhal, tym razem jako główny składnik używam grochu, któremu towarzyszy szpinak oraz świeża kolendra :) Jest to ciekawa i zdrowa potrawa, odpowiednia również dla wegan. Zobacz więcej
Idzie zima a wraz z nią większe zapotrzebowanie na solidne i dobrze przyprawione potrawy. Powrót do treningów po długiej przerwie również uświadomił mi, że codziennie pite świeżo wyciskane soki nie Zobacz więcej
Dhal ( lub Dal ) to danie pochodzące z południowych Indii przygotowane na bazie roślin strączkowych takich jak soczewica, ciecierzycaczy groch. Dhal jest bardzo prosty, szybki i tani do przygotowania. Zobacz więcej
Dawno już nie było na moim blogu żadnego wspólnego gotowania z innymi blogerami. ostatnie zawirowania życiowe ograniczały mój wolny czas przeznaczony na gotowanie. Na szczęście już się skończyło i Zobacz więcej
Proste i pyszne danie kuchni indyjskiej. Bardzo sycące i zdrowe-pełne białka i błonnika. Składniki: 400 g soczewicy czerwonej- około 2 szklanek 5 szklanek wody 1 puszka mleczka kokosowego 1 puszka Zobacz więcej
Dhal to wegetariańska, rozgrzewająca i syta potrawa wywodząca się z Indii, któregogłównym składnikiem są strączki- u mnie jest to soczewica,wzbogacona mnóstwem przypraw, które fantastycznie Zobacz więcej
Bardzo często robię różnorakie wersje soczewicowych, grochowych lub fasolowych gulaszy:) Z czerwonej, żółtej, zielonej, brązowej i czarnej soczewicy... Ze szpinakiem,jarmużem, sałatą lub...botwinką... Zobacz więcej
Zupa dhal jest tak nie tylko wyjątkowa w smaku i rozgrzewająca za sprawą typowych dla indyjskich dań ciepłych aromatów przypraw, ale jest tak sycąca i pożywna, że z powodzeniem zastąpi obiad w jakiś Zobacz więcej
Gospodyni Miejska
Gospodyni Miejska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gospodyni Miejska
Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy 16

Składniki: 300 g czerwonej soczewicy; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka majeranku; 1 łyżka Zobacz więcej
Tego zimna nie sposób nie zauważyć. Chciałoby się jadać głównie kasze, fasole, tłuste potrawy i pić rozgrzewającą herbatę z imbirem. W takim czasie bardzo na czasie będzie zupa z soczewicy, z Zobacz więcej
merycookme
merycookme Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mery Cook Me
Kokosowy dal z soczewicy

Kokosowy dal z soczewicy 17

Witajcie! W końcu przyszła wiosna, słońce świeci jak szalone i mam nadzieję, że prędko nie przestanie. Zapraszam dzisiaj na obiad. Kokosowy dal z soczewicy to jedno z moich ulubionych szybkich dań Zobacz więcej
kathi
kathi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyzwania kuchenne
Pasztet  z soczewicy

Pasztet z soczewicy 37

Wegetariańska wersja pasztetu z czerwonej soczewicy. Idealny smak i konsystencja z doskonałego przepisu pani Agnieszki Kręglickiej. Składniki: szklanka soczewicy czerwonej 3 jajka 3 średnie marchewki Zobacz więcej
Dhal to po prostu soczewica albo potrawka z soczewicy w Hindi. Soczewica krótko się gotuje - można jeść od razu, natomiast szczerze polecam ją następnego dnia. Wielu potrawom dobrze robi "następny Zobacz więcej
Dal to coś w rodzaju zupy, lub gulaszu (curry) z roślin strączkowych. Jest to danie bardzo popularne w całych Indiach, Pakistanie, Bangladeszu i Nepalu. Występuje w wielu odmianach, niemal tak wielu, Zobacz więcej
Dhal z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój e-mail Współpraca Program partnerski Kontakt O nas Współpraca Program partnerski Kontakt O nas Home Zobacz więcej
W noworocznych trendach żywieniowych pojawia się jak mantra odejście od mięsa. Przerzucamy się na warzywa, które parafrazując „od nosa do ogona” zjadamy „od korzonki do natki”. Nie marnujemy, kisimy, Zobacz więcej