dhal z soczewicy

komarka
komarka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Dhal - curry z soczewicy

Dhal - curry z soczewicy 73

Opowiadałam Wam już, jak to zakochałam się w dhal - curry z soczewicy na Sri Lance. Obiecałam też przepis na to lankijskie danie, które tam serwowane jest przez cały dzień i zwykle wchodzi w skład Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
INDYJSKI DHAL Z SOCZEWICY.

INDYJSKI DHAL Z SOCZEWICY. 45

Zimą, choć tęskno mi do smaku świeżych pomidorów i chrząstu smacznej sałaty, sięgam zazwyczaj po dania jednogarnkowe z dużą ilością przypraw. Które przyjemnie rozgrzewają w mroźny dzień gdy wraca się Zobacz więcej
Czy wiecie, że soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych? Na terenie dzisiejszej Polski uprawiano ją już w okresie neolitu. Pewnie też nie wiecie, że jest jednym z najbardziej pożywnych Zobacz więcej
Bezparasola
Bezparasola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Iwona Gotuje
dhal z kalafiorem i batatami

dhal z kalafiorem i batatami 25

Dzisiejszy wieczór miałam spędzić przed komputerem i tak się stało. Tylko że chciałam zatonąć w pięknej fikcji serialu Sense8, a siedzę przed białą kartą nowego posta, wszystko to przez DHAL, który Zobacz więcej
Oto drugi przepis na indyjski dhal, tym razem jako główny składnik używam grochu, któremu towarzyszy szpinak oraz świeża kolendra :) Jest to ciekawa i zdrowa potrawa, odpowiednia również dla wegan. Zobacz więcej
Dhal z batatów i szpinaku. Jesień i zima to czas, w którym najlepiej sprawdzają się potrawy jednogarnkowe. Szybkie, rozgrzewające, uszczęśliwiające i sycące. Kiedy w tygodniu, jesienno-zimową porą Zobacz więcej
krowa
krowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyszukany Smak
Dhal z dyni i czerwonej soczewicy

Dhal z dyni i czerwonej soczewicy 10

Idzie zima a wraz z nią większe zapotrzebowanie na solidne i dobrze przyprawione potrawy. Powrót do treningów po długiej przerwie również uświadomił mi, że codziennie pite świeżo wyciskane soki nie Zobacz więcej
Dawno już nie było na moim blogu żadnego wspólnego gotowania z innymi blogerami. ostatnie zawirowania życiowe ograniczały mój wolny czas przeznaczony na gotowanie. Na szczęście już się skończyło i Zobacz więcej
Proste i pyszne danie kuchni indyjskiej. Bardzo sycące i zdrowe-pełne białka i błonnika. Składniki: 400 g soczewicy czerwonej- około 2 szklanek 5 szklanek wody 1 puszka mleczka kokosowego 1 puszka Zobacz więcej
Dhal ( lub Dal ) to danie pochodzące z południowych Indii przygotowane na bazie roślin strączkowych takich jak soczewica, ciecierzycaczy groch. Dhal jest bardzo prosty, szybki i tani do przygotowania. Zobacz więcej
Dhal to wegetariańska, rozgrzewająca i syta potrawa wywodząca się z Indii, któregogłównym składnikiem są strączki- u mnie jest to soczewica,wzbogacona mnóstwem przypraw, które fantastycznie Zobacz więcej
Bardzo często robię różnorakie wersje soczewicowych, grochowych lub fasolowych gulaszy:) Z czerwonej, żółtej, zielonej, brązowej i czarnej soczewicy... Ze szpinakiem,jarmużem, sałatą lub...botwinką... Zobacz więcej
Zupa dhal jest tak nie tylko wyjątkowa w smaku i rozgrzewająca za sprawą typowych dla indyjskich dań ciepłych aromatów przypraw, ale jest tak sycąca i pożywna, że z powodzeniem zastąpi obiad w jakiś Zobacz więcej
Tego zimna nie sposób nie zauważyć. Chciałoby się jadać głównie kasze, fasole, tłuste potrawy i pić rozgrzewającą herbatę z imbirem. W takim czasie bardzo na czasie będzie zupa z soczewicy, z Zobacz więcej
Dhal to po prostu soczewica albo potrawka z soczewicy w Hindi. Soczewica krótko się gotuje - można jeść od razu, natomiast szczerze polecam ją następnego dnia. Wielu potrawom dobrze robi "następny Zobacz więcej
Dal to coś w rodzaju zupy, lub gulaszu (curry) z roślin strączkowych. Jest to danie bardzo popularne w całych Indiach, Pakistanie, Bangladeszu i Nepalu. Występuje w wielu odmianach, niemal tak wielu, Zobacz więcej
Dhal z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój e-mail Współpraca Program partnerski Kontakt O nas Współpraca Program partnerski Kontakt O nas Home Zobacz więcej
W noworocznych trendach żywieniowych pojawia się jak mantra odejście od mięsa. Przerzucamy się na warzywa, które parafrazując „od nosa do ogona” zjadamy „od korzonki do natki”. Nie marnujemy, kisimy, Zobacz więcej
Określenie dal ( znane również jako dhal) wywodzi się z Indii i oznaczna zarówno nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, groch, soczewica, a także nazwę dania z nich przyrządzanego, o gęstej Zobacz więcej
Określenie dal ( znane również jako dhal) wywodzi się z Indii i oznaczna zarówno nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, groch, soczewica, a także nazwę dania z nich przyrządzanego, o gęstej Zobacz więcej