dietetyczny sos beszamelowy

Wszędzie ostatnio tyle brokuła, że i ja postanowiłam się w niego zaopatrzyć. Na pierwszy ogień poszła zapiekanka makaronowa. Prosta, dobra i odchudzona, bo beszamel bez żadnego tłuszczu. Da się? Da :) Zobacz więcej
groszkiem, ale bez zasmażki i bardziej dietetyczna niż ta tradycyjna. Inna wersja marchewki w sosie beszamelowym można znaleźć w przepisie tutaj. Wartość energetyczna całej marchewki z groszkiem – Zobacz więcej
. W małym rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Na każdej kromce chleba Zobacz więcej
Dla odmiany marchewka w beszamelu. Jest inna niż robiłam ją kiedyś – dziś zauważyłam swój błąd z przeszłości. Mam wrażenie, że kiedyś to był beszamel z marchewką, a nie marchewka z beszamelem. Więc Zobacz więcej
Siekane drobiowe Risotto z młodą kapustą Jednoskładnikowe lody bananowe Zupa krem brokułowa - dietetyczna Pyszna zupa z botwinki Zielone minestrone - szybka, wiosenna zupa Polędwiczka wieprzowa w Zobacz więcej
ważniejsze - pysznego dania. Składniki: - pęczek szparagów zielonych - szynka parmeńska (80 g ) (sądzę, że nadawałaby się każda inna) Sos beszamelowy: - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki pszennej Zobacz więcej
do popisu, bo tarty mogą być na słodko i na słono. Mogą być z owocami lub z warzywami, z mięsem, serem czy z tofu lub na bazie sosu beszamelowego. Moje rady: róbmy tarty w mniejszych formach, by Zobacz więcej
Uwielbiam szparagi, niestety na moje ulubione zielone trzeba poczekać jeszcze parę dni. Szparagi są bardzo nisko kaloryczne (18 kcal na 100 g), pobudzają pracę nerek i zawierają dużo białka. Są cennym Zobacz więcej
jest jajko sadzone i sos beszamelowy. Składniki: 2 kromki pieczywa pszennego musztarda dijon plaster sera plaster szynki (lub dla wegetarian drugi plaster sera) masło jajko Beszamel: 1 łyżeczka masła Zobacz więcej
kopytka. Wyciągamy ciasto na blat podsypany lekko mąką, szybko robimy wałek i tniemy kopytka. Wrzucamy na wrzątek do osolonej wody, gotujemy krótko 2-3 minuty, jak tylko wypłyną na wierzch wyławiamy. Zobacz więcej
Wprost uwielbiam zapiekanki makaronowe - są proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym tak niesamowicie smaczne! Ich duszą jest oczywiście sos, którego musi być na tyle dużo, żeby makaron nie był Zobacz więcej
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie w tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy szczegółowa instrukcja ze zdjęciami jest tutaj sos beszamelowy Składniki: gotowane warzywa – może to być kalafior, Zobacz więcej
zapiekany pod beszamelem łosoś Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru. Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej za oknem. Wiadomo we Zobacz więcej
Polędwiczki z dorsza owijane cukinią Piątek , to zazwyczaj rybka , taka to już tradycja lub przyzwyczajenie Dobre przyzwyczajenie , bo zdrowe . To bardzo lekka propozycja , jeśli jednak ktoś chce ją Zobacz więcej
na zapiekaniulasagne . Lasagne jest dość treściwym jadłem. Aby uczynić danie bardziej dietetycznym dodaje zazwyczaj więcej warzyw. Do tego lasagne użyłam również mniejszej ilości beszamelowego sosu. Zobacz więcej
, kolendra, papryka ostra i słodka. Sos beszamelowy: pół kostki masła 2 łyżki mąki mleko ok 3/4 szklanki sok z połowy cytryny sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Mięso podsmażamy na Zobacz więcej
kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego 2 laski kiełbasy wiejskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 300 g pieczarek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (90 g) ok. 250 g żółtego sera, utartego Zobacz więcej
To sztandarowy posiłek w moim domu. Towarzyszy mi od ... nie wiem kiedy ... chyba od zawsze. Dzięki beszamelowym brokułom, tacy zatwardziali przeciwnicy zielonego jak B. i M. pokochali je razem ze Zobacz więcej
na rozgrzaną patelnię). Smażymy, aż białko się zetnie i lekkozarumieniod spodu. Solimy i pieprzymy. Kanapkę wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy jajko sadzone. Ja podałam z keczupem, jednak w Zobacz więcej
, delikatna i wilgotna. Jedynie spód troszkę się rozpada, polecam bardziej ugnieść dolną warstwę przed nałożeniem mięsa. Zapiekanka smakuje wyśmienicie biorąc pod uwagę, że nie zawiera ani żółtego Zobacz więcej