Przepis na do jakich potraw używamy sosu sezamowego

anekbu
anekbu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mania Gotowania
Chrupiący kurczak  słodko kwaśny

Chrupiący kurczak słodko kwaśny 538

Jako fanka dobrej kuchni azjatyckiej, ubolewam, że w Polsce brakuje restauracji podających dania tej kuchni na wyższym poziomie. Niestety jedzenie we wszystkich pseudo „chińskich” knajpach typu „… Zobacz więcej
Dziś zabieram was na spotkanie z kuchnią Dalekiego Wschodu. TAO to po japońsku znaczy droga. Ruszamy więc w drogę z krakowskiego Kazimierza przez Kładkę Bernatkę na prawy brzeg Wisły. Jesteśmy w Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Ryż jaśminowy po tajsku

Ryż jaśminowy po tajsku 248

Kuchnia tajska powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej. Mimo Zobacz więcej
karointhekitchen
karointhekitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Karo In The Kitchen
Bazowy sos stir fry

Bazowy sos stir fry 41

Przerwa na lunch w pracy. Szybko wyskakujesz do ‘chińczyka’ po porcję gorącego makaronu stir fry. Knajpa napakowana ludźmi po brzegi. Myślisz, że kucharze nad wokami specjalnie do Twojej porcji Zobacz więcej
Ja wiem, że u mnie są duże ilości przepisów na dania z makaronem. Naprawdę je uwielbiam, nic na to nie poradzę;) Staram się jednak coś zmieniać w repertuarze moich propozycji, dlatego dzisiaj wołowina Zobacz więcej
Przygotowując rozmaite dania w kuchni często zastanawiamy się jakich użyć potraw. Sporządzona i zaprezentowana lista mam nadzieje pozwoli trochę rozwiązań dylematy i być może wyzwolić nieco Zobacz więcej
Tahina jak ją zrobić w domu - Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna Przepisy ze zdjęciami czyli fotografia kulinarna Zobacz więcej
grybalski
grybalski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O bentō i nie tylko
Kulki mięsne

Kulki mięsne 126

Znowu kulki. Dzisiaj dopieszczę mięsożerców - kulki są ze świniny (głównie). Inspirowane Just Bento (głównie) - źródła inspiracji można znaleźć w tympoście. Pisałem tam, że alternatywą dla burgerów Zobacz więcej
Witam Was wszystkich serdecznie na moim blogu, który chciałabym raczej nazywać przepiśnikiem. Internetowym, ale co prawda przepiśnikiem. Nie zakładam bloga po to, żeby chwalić się nie-wiadomo-jakimi Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
sababa

sababa 105

"we współczesnym języku hebrajskim znaczy tyle co: dobrze, ok, super, spoko... słowo używane jest przez młodych Izraelczyków, kiedy coś im się podoba." pod tą nazwą kryły się sobotnio-niedzielne Zobacz więcej
Tydzień temu, wraz z innymi blogerami, uczestniczyliśmy w spotkaniu, na którym po razpierwszy zetknęliśmy się z japońskim stylem gotowania – Teppanyaki. Polega on ogólnierzecz ujmując na grillowaniu Zobacz więcej
Czasami, w dni w które gotowanie to ostatnia rzecz o jakiej marzę, zamawiamy go u naszego ulubionego Chińczyka. Ale po ostatnim razie, kiedy był tak tłusty że frytki to przy nim ‘mały pikuś’, Zobacz więcej
KucharkaZen
KucharkaZen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kucharka Zen
Sałatka z fasolki z tahiną

Sałatka z fasolki z tahiną 52

Lany poniedziałek. Widzę na ulicach leniwie przechadzające się rodziny, powoli i niechętniekończące to wiosenne świętowanie, z niedowierzaniem myślące o jutrzejszym powrocie do pracy. Jest też Zobacz więcej
Koreańczycy bardzo lubią dania, w których ich ukochany ryż mieszany jest z szerokim wachlarzem dodatków - czy to różnymi ziarnami, czy też dodatkami mięsno-warzywnymi - pomysłów jest tysiące. Nam Zobacz więcej
Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii - Vegeaddicted Strona główna Lifestyle Polecam O blogu Kontakt dania główne Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii 15 sierpnia 2017 Latem lubię odchudzać Zobacz więcej
Jako wielbicielka kuchni azjatyckich często używam woka w mojej kuchni. Przyznam, iż niejednego woka już zużyłam Dlatego dla moich czytelników postanowiłam ułożyć krótki poradnik smażenia na woku. Bo Zobacz więcej
Gotowana marchewka nie jest jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę – w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj Zobacz więcej
W mojej kuchni używam tylko prostych składników. Niektóre z nich mogą się wydawać egzotyczne lub trudno dostępne. Jednym z nich jest pasta tahini, a więc tzw. tahina. Chciałabym Ci ją w kilku słowach Zobacz więcej
Wyraziste i pełne smaku pieczone warzywa nikogo nie pozostawiam obojętnym. Nawet dzieci będą jeść takie warzywa, których nie chciały wcześniej tknąć. Aromatyczny słodko-kwaśny sos robi smak warzyw Zobacz więcej
Gotowana marchewka nie jest jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę - w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj Zobacz więcej