do jakich potraw używamy sosu sezamowego

Gotowana marchewka nie jest jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę - w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
sababa

sababa 95

0
dotyczyły one stricte kuchni żydowskiej, choć część informacji o związkach religijnych była poruszona. dostaliśmy 2 karteczki z podstawowymi przepisami na humus i thinę oraz dłuuugi stół zastawiony Zobacz więcej
Dzisiaj gotujemy z blogiem Japońska Kuchnia Karoliny, tzn. będę się wywnętrzniał, jakie to fajne przepisy są na wzmiankowanym blogu, opowiem, jak wykonałem kilka bentoprzyjaznych potraw i wrzucę kilka Zobacz więcej
czosnku, bo świetnie do niego pasuje w humusie, klasycznej potrawie z udziałem tego sezamowego dodatku. Okazuje się, że dobrze kombinowałam. I że warto zaufać makrobiotycznym przepisom. Sos z tahini Zobacz więcej
Uwielbiam kuchnię azjatycką. Jej świeżość i bogactwo egzotycznych smaków. Tak bardzo różni się od ciężkiej i dostojnej kuchni europejskiej. Jeszcze kilka lat temu nie przyszłoby mi z pewnością do Zobacz więcej
własnymi rękami, są o niebo lepsze. Dziś chciałam zaprosić Was na jedną z najbardziej znanych potraw, w nieco innej odsłonie. Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Danie bardzo aromatyczne, Zobacz więcej
Długo nie lubiłam sosu słodko-kwaśnego, bo kojarzył mi się z tym słoiczkowym okropieństwem Wujka Bena :P Dopiero praca w chińskiej knajpie (och, kiedy to było...) pozwoliła mi przełamać uraz i Zobacz więcej
używanych do gotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast Zobacz więcej
, ale jest pysznie. Sosu sojowego bardzo często używam w moich daniach. Tym razem też tak było. Używam i bardzo Wam polecam sos Kikkoman. Można go kupić w bardzo fajnej buteleczce z dyspenserem. Zobacz więcej
będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb, czy krewetek. Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników takich jakie lubimy i w takiej ilości, jaka nam pasuje. Zobacz więcej
niczym niewyróżniające się i wszystkim znane korzenne warzywa wystąpią w nowej roli. Już od kilku lat ściśle przestrzegam zasady gotowania potraw w sezonie i pryncypialnie nie używam warzyw i Zobacz więcej
kolendry. Chińszczyzna z makaronem ryżowym należy do potraw łatwych i szybkich w przygotowaniu. Składniki i ich proporcje możemy modyfikować nadając smak jaki lubimy. W krótkim czasie przygotujemy Zobacz więcej
Jako wielbicielka kuchni azjatyckich często używam woka w mojej kuchni. Przyznam, iż niejednego woka już zużyłam Dlatego dla moich czytelników postanowiłam ułożyć krótki poradnik smażenia na woku. Bo Zobacz więcej
b. sposób przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej c. rodzaj przyprawy d. więcej niż jedna odpowiedź jest poprawna Odpowiedź d. Curry to zarówna mieszanka przypraw jaką kupujemy w torebce, jak i Zobacz więcej
teppanyaki. W języku japońskim "teppan" to stół, żelazna płyta. "Yaki" - znaczy smażyć. Teppanyaki to więc japoński styl gotowania polegający na przygotowaniu potraw na metalowej płycie. Nie jest to Zobacz więcej
, w której znalazła się doniczka pachnącej anyżem tajskiej bazylii. Nie trzeba było się specjalnie długo namyślać jakie danie ma z jej udziałem powstać, bo przecież kuchnia tajska to nasza miłość! Co Zobacz więcej
z moimi aktualnymi zachciankami. Przy okazji dzielę się nimi z Wami i otwieram się na wszelkie sugestie. Mam nadzieję, że w ten sposób będę mogła szlifować swoje umiejętności przyrządzania potraw i Zobacz więcej
osobny sos. Po prostu nie ma. Restauracje tak nie funkcjonują. Specyfiką wschodnich kuchni jest najczęściej krótki czas przygotowania potrawy. Dania kuchni azjatyckiej są zdrowe dzięki zastosowanym Zobacz więcej
: Listopad 27, 2015 | Leave a response Tahina to pasta sezamowa – mi osobiście kojarzy się z Egiptem, gdzie sos na bazie zmielonego sezamu było dodawany do kofty i innych mięsnych dań. Tahina jest na Zobacz więcej
Angie123
Angie123 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I adore cinnamon
Domowe tahini

Domowe tahini 84

1
przepisach- słonych, słodkich, jakich tylko chcemy. Osobiście uwielbiam sosy na bazie tahini, nadają potrawą jeszcze lepszego smaku i dopełniają całość;) Oczywiście w przepisach na słodkości tahini Zobacz więcej